Verloskunde

U bent zwanger! Gefeliciteerd. Bij een ongecompliceerde zwangerschap krijgt u tijdens de zwangerschap en de bevalling begeleiding van een verloskundige. Als het voor de gezondheid van u of uw baby nodig is, komt u onder behandeling van een gynaecoloog. Bevallen in het ziekenhuis kan met én zonder medische reden.

 

Lees meer

Afspraak en contact

HMC Bronovo
HMC Westeinde 088 979 24 22
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Spoed (ook overdag) en buiten kantooruren 088 979 21 04


Contact per e-mail

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over verloskunde

geboortezorg 780

U bent zwanger! Gefeliciteerd. Bij een ongecompliceerde zwangerschap krijgt u tijdens de zwangerschap en de bevalling begeleiding van een verloskundige. Als het voor de gezondheid van u of uw baby nodig is, komt u onder behandeling van een gynaecoloog.

Wat betekent bevallen bij HMC?

Bevallen in het ziekenhuis kan met én zonder medische reden. Als u geen medische indicatie heeft, bevalt u onder begeleiding van uw eigen vertrouwde verloskundige. Is er tijdens de bevalling toch medische hulp nodig? Dan staat ons medisch team binnen enkele minuten aan uw bed. U kunt beschikken over alle gespecialiseerde zorg die eventueel nodig is bij een bevalling. 24 uur per dag, zeven dagen per week zijn een verloskundearts of gynaecoloog, kinderarts en anesthesioloog aanwezig.

Persoonlijk geboorteplan

We stemmen onze zorg af op uw gezinssituatie. In het begin van de zwangerschap krijgt u de routekaart zwangerschap (pdf). Hierop staan de afspraken en onderzoeken die u minimaal in de zwangerschap kunt verwachten. Bij ongeveer 32 weken zwangerschap bespreken we met u een geboorteplan (pdf) waarin u uw wensen rondom de bevalling duidelijk maakt en dat u bespreekt met de (verloskundig) zorgverlener. 

Controles

Bent u doorverwezen naar een gynaecoloog? Dan kunt u terecht voor controles bij de polikliniek Verloskunde in HMC Bronovo, HMC Westeinde of HMC Gezondheidscentrum Wassenaar. Hier ziet u een gynaecoloog of een verloskundearts. De verloskundearts is een arts die een opleiding heeft gevolgd voor het begeleiden van zwangere vrouwen. Deze arts werkt onder de eindverantwoordelijkheid van de gynaecoloog. Tijdens de eerste afspraak nemen we een vragenlijst met u door, maken we de eerste echo en krijgt u leefstijladviezen. Vaak krijgt u ook een bloedonderzoek.

Stoppen met roken

Zwanger zijn en roken gaan niet samen. Toch blijkt zo'n 9% van de zwangere vrouwen nog te roken tijdens de zwangerschap. Onze verpleegkundigen geven tips, advies en begeleiding aan zwangere vrouwen (en mensen in hun omgeving) die willen stoppen met roken.

Voeding voor uw baby

Veel aanstaande ouders hebben al een idee over de voeding die zij aan hun baby willen geven.
Informeer uzelf goed over de beste voeding voor uw kind. Kiest u voor borstvoeding? Bereid u dan voor door erover te lezen, een cursus te volgen of onze online informatieavond te bezoeken. Natuurlijk kunt u vragen over uw persoonlijke situatie ook stellen aan onze lactatiekundigen. Vraag om een afspraak via uw verloskundige of behandelend arts.

Onderzoek

U krijgt tijdens uw zwangerschap verschillende echo’s. Bij een echo bekijken we met geluidsgolven de baby in uw buik. We maken deze echo’s om te kijken hoe uw baby zich ontwikkelt. Ook als u bij een verloskundige onder controle bent, kunt u bij ons uw echo’s laten maken. Uw verloskundige geeft u dan een verwijsbrief hiervoor.

HMC heeft goed opgeleide medewerkers en moderne apparatuur. Zo kunnen we ook bij complexe zwangerschappen de juiste echo’s maken. U kunt voor alle echo’s tijdens uw zwangerschap terecht op de polikliniek Verloskunde van HMC Bronovo en HMC Westeinde. Bekijk de website www.pns.nl voor meer informatie over onderzoeken tijdens de zwangerschap en vlak na de geboorte.

Eerste echo

De eerste echo krijgt u meestal als u ongeveer 7-8 weken zwanger bent. Met deze vroege echo kunnen we zien of het hartje klopt en of het kindje in de baarmoeder zit. Ook laat deze echo zien of u zwanger bent van één kindje of van een meerling. Deze eerste echo doen we meestal via de vagina. Het is in dit geval handig als u een lege blaas heeft bij de echo.

NIPT en SEO

Rond 11 weken krijgt u een termijnecho. Met deze echo kunnen we zien wat de uitgerekende datum is. Deze afspraak combineren we meestal met een counselingsgesprek over de prenatale screening. U krijgt dan uitleg over de NIPT, de 13 weken SEO (vanaf 1 september 2021 mogelijk als u meedoet aan een wetenschappelijk onderzoek) en de 20 weken SEO.

NIPT staat voor Niet Invasieve Prenatale Test. Het is een bloedonderzoek waarmee we kunnen zien of uw kind het down-, edwards- of patausyndroom heeft.

SEO staat voor Structureel Echoscopisch Onderzoek. Met deze echo’s onderzoeken we of uw kind een aangeboren lichamelijke afwijking heeft. De eerste SEO vind na 13 weken plaats als u meedoet aan de IMITAS studie. Zo kunnen we ernstige afwijkingen al vroeg in de zwangerschap ontdekken. Omdat uw kindje na 13 weken zwangerschap nog erg klein is, kunnen we dan nog niet alles zien. Daarom krijgt u na 20 weken een tweede SEO. Tijdens deze echo kunnen we ook het geslacht zien van uw kindje. Soms is het nodig om ook een screeningsecho (GUO) te doen. Hier zal uw arts of verloskundige u dan over informeren.

Tijdens het counselingsgesprek maken we de aanvragen in orde voor deze onderzoeken. U kunt dan al meteen bij onze afdeling Bloedafname bloed laten afnemen voor de NIPT. U kunt op dat moment ook bloed laten afnemen voor het standaard zwangeren bloedonderzoek. Met dit onderzoek bepalen we onder andere uw bloedgroep en onderzoeken we of u bloedarmoede heeft.

32 weken echo

Rond 32 weken zwangerschap krijgt u nog een echo om te zien of uw baby goed groeit. Soms zijn er meer echo’s nodig. Dat zal uw arts of verloskundige dan met u bespreken.

Hartjesspreekuur

Wilt u samen met uw familie naar het hartje van de baby komen luisteren en bent u onder controle van de gynaecoloog in HMC? Maak hiervoor dan een afspraak via de polikliniek Gynaecologie, telefoonnummer 088 979 24 22. Dit kan normaal gesproken vanaf veertien weken zwangerschap. Helaas is dit momenteel niet mogelijk, vanwege de coronacrisis.

Speciale spreekuren

We hebben speciale spreekuren voor zwangere vrouwen:

 • die in verwachting zijn van een tweeling of drieling
 • die een hogere kans hebben op complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling
 • met een chronische ziekte, zoals suikerziekte, reuma of een schildklieraandoening

Tijdens deze spreekuren kunt u overleggen met gespecialiseerde gynaecologen. Als het nodig is, schakelen zij andere HMC-specialisten in.

Voorbereiding op de bevalling

Er zijn diverse cursussen buiten het ziekenhuis die voorbereiden op de bevalling. Een kleine selectie van cursussen voor aanstaande ouders (.Pdf)

De bevalling

U bevalt in een verloskamer in het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum op locatie HMC Westeinde. De verloskamers bevinden zich op de derde etage (route oranje). Gaat u binnenkort bevallen in HMC Westeinde? Lees hier alles over bevallen in het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum.

Verloskundige Tarin, verpleegkundige Jasmine en verloskunde arts Bibi nemen u in deze video alvast mee op de route naar de verloskamers. Ze laten onder meer de verloskamers zien én bespreken handzame tips en trucs:
play_bevallen_mkc.jpg

Draadloos CTG

Tijdens de bevalling controleren we continu de hartslag van uw kindje. Dat doen we met een speciaal apparaatje, dat een opname maakt van de hartslag. Zo'n opname noemen we een cardiotocogram (CTG). In HMC gebruiken we draadloze CTG-apparaten. Hiermee kunt u vrijuit bewegen, terwijl wij op uw kindje en uw gezondheid letten. U kunt ermee onder de douche en in bad.

Pijnstilling

Iedere vrouw ervaart de pijn van een bevalling anders. In HMC hebben we verschillende vormen van pijnbestrijding, die passen bij uw wensen en situatie. Rond de dertigste week van uw zwangerschap nemen we de verschillende vormen van pijnstilling met u door. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een prik met pijnstilling, een ruggenprik of lachgas. Als u de bevalling erg pijnlijk vindt, kunt u altijd om pijnstilling vragen. We geven u advies over de beste pijnbestrijding voor, tijdens en na de bevalling.

Ruggenprik bij bevallen in HMC Westeinde
video_ruggenprik_bevallen_in_hmc_westeinde.jpg

Bevallen in bad

In HMC kunt u ervoor kiezen om in bad te bevallen. Water heeft een rustgevende en ontspannende werking tijdens de bevalling. In een bad ontspant uw lichaam zich, waardoor het endorfine aanmaakt. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller. Zo kunt u uw weeën beter opvangen en is er minder behoefte aan pijnstillende medicatie, zoals een ruggenprik. De ontsluiting verloopt vaak sneller in bad, terwijl de bevalling in veel gevallen wat geleidelijker verloopt. Daarnaast zorgt het water ervoor dat u met weinig moeite beweegt. Hierdoor kunt u makkelijker verschillende houdingen aannemen dan buiten het water. Dit is goed voor de bevalling.

We hebben zes verloskamers met bad. Op de andere verloskamers kunnen we een opblaasbaar bad neerzetten. De kosten voor het opblaasbare bad zijn 80 euro, voor het vaste bad zijn er geen extra kosten. U hoeft een bad niet vooraf te reserveren. Heeft u interesse in een badbevalling? Bespreek dit dan met uw eigen arts of verloskundige. Het is overigens niet voor iedere vrouw mogelijk om in bad te bevallen.

bevalbad_hmc.jpg

Jonge moeder Jennifer beviel in één van onze bevalbaden. TLC maakte opnames van haar voor het programma 'Bevallen met Bobbi', dat in maart 2022 werd uitgezonden. Wil je de fragmenten met Jennifer bekijken, klik dan op de video hieronder.

play_bmb.jpg

Keizersnede

Gezinsvriendelijke keizersnede

Soms vraagt een bevalling om een keizersnede. Als we al tijdens de zwangerschap weten dat u een keizersnede krijgt, dan plannen we een 'gezinsvriendelijke' keizersnede. Dat betekent dat u, als u dat wilt, samen met uw partner kunt kijken naar de geboorte van uw kindje. Wanneer de keizersnede en geboorte zonder problemen lijken te verlopen, kunt u dan door een doorzichtige doek meekijken. Na de geboorte krijgt u uw baby zo snel mogelijk op uw borst. Uw partner blijft bij u. Na de operatie gaat u met z'n drieën naar de uitslaapkamer.

Niet-geplande keizersnede

Bij een niet-geplande keizersnede bestaat ook de mogelijkheid om mee te kijken bij de geboorte. De arts beoordeelt op dat moment of u kunt meekijken. Ook beslist de arts dan of u uw kindje meteen op de borst kan leggen en hoe lang het bij u kan blijven. Dit hangt af van de medische situatie van u en uw kind.

Zelfgeassisteerde keizersnede

HMC is een van de weinige ziekenhuizen waar een zogenoemde 'zelfgeassisteerde keizersnede' mogelijk is. Hierbij mag de moeder zelf haar kindje uit de buik pakken. In februari 2020 filmde het tv-programma 'Bevallen met Bobbi' een zelfgeassisteerde keizersnede in HMC (bron: TLC).

Checklist

Voor de komst van uw baby moet u veel regelen. Wij helpen u hierbij met de handige 'Checklist bevalling' (pdf). In een oogopslag ziet u op deze lijst wat u moet meenemen voor uzelf en voor de baby als u naar het ziekenhuis gaat om te bevallen.

Kraamtijd: de eerste dagen

Na de bevalling kunt u meestal dezelfde dag nog naar huis. Als u moet blijven, blijft uw baby bij u. Voor baby's die we opnemen in het ziekenhuis, is er een speciale kinderafdeling en een couveuseafdeling. Vaak kunt u op de kinderafdeling bij uw baby blijven.

Nauwe samenwerking met zorgverleners in de regio

Onze gynaecologen, verpleegkundigen, kinderartsen, arts-assistenten en verloskundeartsen werken nauw samen met verloskundigen, kraamverzorgenden en de jeugdgezondheidszorg in de regio Haaglanden. Dat doen we in het Verloskundig Samenwerkingsverband HMC (VSV HMC). Vanaf het moment dat u zwanger wilt worden tot het moment dat uw baby zes weken oud is, hebben we geregeld contact met al deze mensen om u goede begeleiding en veilige zorg te geven. We houden elkaar goed op de hoogte over uw zwangerschap, zodat u uw verhaal niet steeds opnieuw hoeft te vertellen. De verloskundigen en gynaecologen uit het VSV HMC hebben wekelijks overleg om de zorg zo goed mogelijk af te stemmen op uw persoonlijke situatie en wensen. De zorgverleners houden alle relevante informatie bij in een dossier, waarin alle gegevens over uw zwangerschap, bevalling en kraambed staan. Zij werken ook met de eerdergenoemde 'Routekaart zwangerschap' (pdf). Aan het begin van de zwangerschap vragen we om uw toestemming om uw persoonlijke gegevens uit te wisselen.

Bekijk het overzicht met alle verloskundigenpraktijken van VSV HMC (pdf).
Bekijk de website met het overzicht met alle kraamzorgorganisaties van VSV HMC.

Begeleiding bij voeding

Alle medewerkers op de afdeling Verloskunde zijn geschoold om moeders en hun kind optimaal te begeleiden bij het geven van borst- en kunstvoeding. Daarnaast werken in HMC drie specialisten op het gebied van de borstvoeding, ofwel lactatiekundigen. Zij begeleiden u bij het geven van borstvoeding en geven hierover tips. Als u borstvoeding gaat geven, streven we ernaar om binnen een uur na de geboorte de baby te helpen met het drinken aan de borst.

Parkeren

HMC maakt het (aanstaande) ouders makkelijk om bij het ziekenhuis te komen. Daarom kunt u bij een bevalling gratis parkeren bij HMC. Dat geldt ook voor ouders van zieke kinderen. Vraag ernaar op de afdeling Verloskunde.

U kunt uw auto gewoon op de bezoekersparkeerplaats parkeren, zowel voor controles als voor de bevalling. Als de bevalling erg snel gaat, is het mogelijk om uw auto tijdelijk te parkeren op een spoedparkeerplek. Speciaal voor het Moeder- en Kindcentrum zijn er drie spoedparkeerplaatsen aan de Lijnbaanzijde. Deze plekken zijn gereserveerd voor vrouwen die met spoed komen bevallen of voor iets anders rondom de zwangerschap met spoed in HMC moeten zijn.

Waar vindt u meer informatie?

Wilt u meer weten over bevallen in HMC? Stel uw vragen dan gerust tijdens uw volgende afspraak bij de verloskundige of de arts/gynaecoloog.

U kunt zich ook aanmelden voor een van onze online informatieavonden over bevallen in HMC of over borstvoeding. U kunt dan ook vragen stellen via de chat. Kijk voor de data van deze avonden op www.haaglandenmc.nl/agenda. We hebben informatieavonden in zowel het Nederlands als het Engels.

In deze flyer vindt u een overzicht van folders met informatie over bevallen. Als u op de betreffende foto op de folder gaat staan kunt u de folder downloaden.

U vindt ook uitgebreide informatie over zwangerschap en bevallen op allesoverzwanger.nl. Deze website is een initiatief van de Nederlandse vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG), de Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen (KNOV) en patiëntenverenigingen. 

Op deze pagina vind u meer informatie over buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Veelgestelde vragen Verloskunde

Eén op de vijf vrouwen heeft last van bloedverlies in de eerste weken van de zwangerschap. Dat wil niet zeggen dat de zwangerschap eindigt in een miskraam. Heeft u het hartje al zien kloppen op een echo? Dan is de kans op een miskraam al sterk afgenomen. U kunt rustig wachten tot de volgende afspraak. Heeft u er geen buikpijn bij? Dan is er meestal sprake van een gewone zwangerschap. Verliest u bloed en heeft u ook kramp in uw buik? Neem dan contact met ons op. Bel ons ook als u twijfelt.

Als u onder controle bent bij een gynaecoloog, kunt u de zwangerschapsverklaring opvragen bij de polikliniek Gynaecologie.

Vanaf 26 weken zwangerschap moet u de baby dagelijks voelen bewegen. Wanneer u de hele dag niets heeft gevoeld, kan dat komen omdat u zo druk bezig bent geweest dat u niets heeft gemerkt. Voelt u de baby nog steeds niet nadat u even heeft gerust? Neem dan contact op met de polikliniek Gynaecologie. Kijk voor meer informatie in de folder Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

Inleiden is het op gang brengen van de bevalling. Uw arts bespreekt of er bij u een reden is voor het inleiden van de bevalling.
Bekijk filmpjes over het inleiden van een bevalling op degynaecoloog.nl

U moet bellen:

 1. als u denkt dat de bevalling begint (u heeft één tot twee keer per tien minuten weeën en dit duurt langer dan een uur)
 2. als u vruchtwater verliest
 3. als u het niet vertrouwt of het niet weet
 4. als u de baby minder voelt bewegen dan u gewend bent
 5. als u aanhoudende pijn in uw hoofd of buik heeft
 6. als u last heeft van bloedverlies
 7. als u last heeft van klachten die passen bij een zwangerschapsvergiftiging:
 • hoofdpijn
 • braken
 • gevoel van een strakke band om het hoofd
 • pijn in de bovenbuik of tussen de schouderbladen

Al deze klachten kunnen ook ver voor de uitgerekende datum voorkomen. Ook dan moet u direct contact opnemen. U kunt altijd bellen en om advies vragen als u last hebt van deze klachten.
Tijdens kantooruren kunt u bellen naar de polikliniek. Zie hierboven onder het kopje 'Afspraak en contact'. Buiten kantooruren kunt u bellen met het algemene nummer van HMC: 088 979 79 00. Vraag dan naar de verloskamers op de locatie van uw keuze (HMC Bronovo of HMC Westeinde).

Als u zwanger bent, maar op de echo geen levend vruchtje of kindje te zien is, dan spreken we van een niet-vitale zwangerschap. In vier filmpjes op degynaecoloog.nl ziet u wat dit inhoudt en wat dan de mogelijkheden zijn.
Bekijk de filmpjes over een niet-vitale zwangerschap

Zwanger worden
www.strakszwangerworden.nl
www.zwangerstraks.nl 

Voeding, leefstijl en zwangerschap
www.zwangerwijzer.nl
www.slimmerzwanger.nl

Borstvoeding
www.lalecheleague.nl
www.borstvoeding.com
www.voedingscentrum.nl

Verdere informatie
www.allesoverzwanger.nl
www.degynaecoloog.nl
www.deverloskundige.nl

Verloskunde

Waarom HMC?

 • Persoonlijke aandacht, ook voor uw partner
 • Pijnstilling met ruggenprik en lachgas
 • Gezinsvriendelijke keizersnee
 • Hulp bij stoppen met roken (gratis)
 • Begeleiding van complexe zwangerschappen
 • Uitstekende samenwerking met Haagse verloskundigen
 • Moderne verloskamers met veel extra’s

Agenda

Voorlichtingsavond ‘Bevallen in HMC’

maandag 3 oktober 2022

19.30 - 21.00 uur

Online webinar

Voorlichtingsavond ‘Alles over borstvoeding’

woensdag 12 oktober 2022

19.30 - 21.00 uur

Online webinar

Voorlichtingsavond ‘Bevallen in HMC’

maandag 7 november 2022

19.30 - 21.00 uur

Online webinar

Information evening breastfeeding

woensdag 16 november 2022

19.30 - 21.00 uur

Online webinar

Voorlichtingsavond ‘Alles over borstvoeding’

woensdag 7 december 2022

19.30 - 21.00 uur

Online webinar

Information evening ‘Giving birth in HMC’

maandag 12 december 2022

19.30 - 21.00 uur

Online webinar

Het team

foto van M.M. Beshay

M.M. Beshay

Gynaecoloog - Chef de Clinique

foto van dr. K.E. Boers

dr. K.E. Boers

Gynaecoloog

foto van C.A.M. Boon-Appelman

C.A.M. Boon-Appelman

Overgangs- en zwangere consulent

foto van M. Bouwman

M. Bouwman

Verloskundearts

foto van M.G. Elling

M.G. Elling

Lactatiekundige IBCLC en kinderverpleegkundige

placeholder foto specialist

J. English

Gynaecoloog

foto van D.A. Fraenk

D.A. Fraenk

Verloskundearts

foto van D. Guijt

D. Guijt

Verloskundearts

foto van W.H.M. Gussenhoven

W.H.M. Gussenhoven

Lactatiekundige IBCLC en senior O&G verpleegkundige

foto van M.A. Hagen

M.A. Hagen

Verloskundearts

foto van I. Hellendoorn

I. Hellendoorn

Gynaecoloog - Chef de Clinique

foto van dr. W. Hermes

dr. W. Hermes

Gynaecoloog

foto van dr. M.J. Kagie

dr. M.J. Kagie

Gynaecoloog

foto van T.E. König

T.E. König

Gynaecoloog

foto van Y. Lau

Y. Lau

Verloskundearts

foto van I.F. van Luijk

I.F. van Luijk

Gynaecoloog

foto van S. van der Meer

S. van der Meer

Echoscopist

foto van dr. H.T.C. Nagel

dr. H.T.C. Nagel

Gynaecoloog

foto van dr. M.N. Niemeijer, MSc

dr. M.N. Niemeijer, MSc

Verloskundearts en Lactatiekundige IBCLC

foto van H.M.P. Pelikan

H.M.P. Pelikan

Gynaecoloog

foto van dr. D.M.V. Pelikan

dr. D.M.V. Pelikan

Gynaecoloog

foto van M. Pfeiffe

M. Pfeiffe

Verloskundearts

foto van dr. J.P.T. Rhemrev

dr. J.P.T. Rhemrev

Gynaecoloog

foto van C.A. Snijder

C.A. Snijder

Gynaecoloog

foto van M.J. Spaans

M.J. Spaans

Gynaecoloog - Chef de Clinique

foto van L.G. von Franquemont

L.G. von Franquemont

Lactatiekundige IBCLC en verpleegkundige

foto van C.B. Vredevoogd

C.B. Vredevoogd

Gynaecoloog

foto van M. de Vries

M. de Vries

Verloskundearts

foto van E.H. Witte

E.H. Witte

Gynaecoloog

foto van M. van der Zanden

M. van der Zanden

Gynaecoloog

Toon iedereen