Gynaecologie

U kunt met allerlei klachten bij de gynaecologen van HMC terecht. Niet alleen bij menstruatieproblemen of overgangsklachten, maar ook als u vragen heeft over anticonceptie, een afwijkend uitstrijkje heeft of problemen hebt tijdens de zwangerschap en de bevalling kunt u bij ons rekenen op de beste zorg.

Lees meer

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 24 22
ma t/m vr van 08.00 – 16.30 uur
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar, 088 979 72 45
ma t/m vr van 08.30 – 17.00 uur

Contact per e-mail

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over Gynaecologie

gynaecologie.jpg

U kunt met allerlei klachten bij de gynaecologen van HMC terecht. Niet alleen bij menstruatieproblemen of overgangsklachten, maar ook als u vragen heeft over anticonceptie, een afwijkend uitstrijkje heeft of problemen hebt tijdens de zwangerschap en de bevalling kunt u bij ons rekenen op de beste zorg.

Alle gynaecologische klachten

Onze gynaecologen behandelen alle gynaecologische klachten en aandoeningen. Dit zijn klachten en aandoeningen van de vrouwelijke geslachtsorganen. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u op alle locaties terecht met bijvoorbeeld:

 • vragen over anticonceptie
 • menstruatieklachten
 • vaginale klachten
 • problemen bij het zwanger worden
 • een afwijkend uitstrijkje
 • overgangsklachten

Een gynaecoloog begeleidt ook complexe zwangerschappen en bevallingen. Kijk voor meer informatie bij de afdeling Verloskunde.

Bekkenbodemcentrum

Bekkenbodemklachten komen vaak voor, maar veel patiënten vinden het lastig om hun problemen te bespreken en denken dat er weinig aan hun klachten te doen is. HMC is gespecialiseerd in de behandeling van bekkenbodemklachten zoals verzakkings- of incontinentieklachten. In het bekkenbodemcentrum onderzoeken we uw klachten met een team van verschillende specialisten. In dit team werkt de gynaecoloog samen met bijvoorbeeld de uroloog, de bekkenbodemfysiotherapeut en de continentieverpleegkundige. Zo krijgt u de beste zorg.

Afwijkend uitstrijkje

Een afwijkend uitstrijkje kan veel onrust veroorzaken. Natuurlijk wilt u dan snel geholpen worden en weten waar u aan toe bent. Bij HMC is een speciaal spreekuur voor patiënten met een afwijkend uitstrijkje. Hier kunt u terecht voor aanvullend onderzoek en krijgt u uitleg over de betekenis van een afwijkend uitstrijkje. De uitslag van het onderzoek is in de meeste gevallen na 7 werkdagen bekend.

Gynaecologische kanker

Onze gynaecologen zijn gespecialiseerd in de behandeling van gynaecologische kanker. Dat is bijvoorbeeld baarmoederhalskanker, baarmoederkanker en eierstokkanker. U kunt bij ons terecht voor een snelle diagnose. Is de uitslag kanker? Dan staat een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen voor u klaar om u de beste zorg te geven met de meeste kans op genezing en de minste bijwerkingen. Wij werken voor de beste kankerzorg in de regio samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) binnen het Universitair Kanker Centrum Leiden | Den Haag (UKC).

Endometriose

Endometriose is een goedaardige aandoening die alleen voorkomt bij vrouwen die menstrueren. Bij endometriose bevindt het baarmoederhalsslijmvlies (het endometrium) zich ook buiten de baarmoeder. Dat kan tijdens de menstruatie veel verschillende klachten geven. In het endometriosecentrum van HMC, Endometriose in Balans, werken verschillende specialisten samen om de kwaliteit van leven van vrouwen met endometriose te verhogen. We maken gebruik van moderne technieken om ook kleinere afwijkingen in beeld te brengen. Door een vroege diagnose voorkomen we uitgebreide operaties. We hebben aandacht voor de lichamelijke gevolgen én ook voor de emoties die de ziekte met zich mee kan brengen. Zo is er onder andere de mogelijkheid van lotgenotencontact.

Kijkoperaties

HMC is gespecialiseerd in gynaecologische kijkoperaties. Bij een kijkoperatie onderzoekt en behandelt de gynaecoloog organen in uw buik, zoals baarmoeder en eierstokken, met behulp van een kleine camera. De camera wordt via een kleine opening in uw buik of via de schede ingebracht. Onze specialisten passen deze operatietechniek onder andere toe bij een baarmoeder-, cyste- of eierstokverwijdering. Dankzij een kijkoperatie duurt een opname korter en verloopt het herstel sneller dan bij een operatie via een buiksnede.

Onvervulde kinderwens

Wilt u graag zwanger worden, maar blijft uw wens onvervuld? Met een verwijzing van uw huisarts kunnen u en uw partner een afspraak maken bij ons fertiliteitsspreekuur. Wij doen eerst onderzoek naar de mogelijke oorzaken van verminderde vruchtbaarheid, zowel bij uw als uw partner. We brengen uw situatie in kaart en plannen eventueel vervolgonderzoek zoals bloedonderzoek of spermaonderzoek. Het is dus van groot belang dat u samen naar de eerste afspraak komt. De gynaecoloog bespreekt de uitslag en de mogelijke behandelingen met u.

Speciale spreekuren

Voor bepaalde klachten hebben wij speciale spreekuren. De behandelaars op zo’n spreekuur hebben allemaal bijzondere expertise op het gebied van de aandoening/klacht of werken nauw samen met andere specialisten uit het ziekenhuis. Er is:

 • een vulvaspreekuur voor patiënten die last hebben van jeuk en irritatie aan de vagina of problemen hebben bij het vrijen
 • een menstruatiespreekuur voor patiënten die veel klachten hebben tijdens de menstruatie 
 • een bekkenbodemspreekuur voor patiënten die last hebben van bekkenbodemklachten
 • een spreekuur voor patiënten die last hebben van bloedverlies na de overgang (menopauze)
 • een pessariumspreekuur
 • een spreekuur voor patiënten met een afwijkend uitstrijkje
 • een spreekuur voor patiënten met urgente klachten
 • een spreekuur voor klachten van de overgang

Waar vind ik meer informatie?

Uitgebreide informatie is te vinden op de website DeGynaecoloog
Deze website is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en geeft betrouwbare informatie. Alle informatie die je hier vindt, is ontwikkeld door zorgverleners in samenwerking met patiënten of patiëntverenigingen.

Meer informatie

 

Veelgestelde vragen

Na een gynaecologische operatie, bijvoorbeeld aan uw baarmoeder, kan het voorkomen dat u last hebt van vaginaal bloedverlies. Dit kan na een week nog wat toenemen. De hechtingen beginnen dan op te lossen. Dat is normaal en kan geen kwaad. Is het bloedverlies meer dan bij een gewone menstruatie? Neem dan contact op met de polikliniek Gynaecologie.

Bij een colposcopie halen we vaak stukjes weefsel uit de baarmoederhals voor nader onderzoek. Er ontstaan dan kleine wondjes die nog wat bloedverlies kunnen geven. Is het bloedverlies meer dan bij een gewone menstruatie? Neem dan contact op met de polikliniek Gynaecologie.

Bloedverlies tijdens de overgang is altijd een reden om naar de huisarts te gaan. In de meeste gevallen komt dit door iets onschuldigs. Als het nodig is verwijst de huisarts u door naar de gynaecoloog voor verder onderzoek. Dat bestaat uit het maken van een uitstrijkje en een echo. Als het nodig is, verzamelt de gynaecoloog ook weefsel uit de baarmoeder voor nader onderzoek.

Het is normaal dat u na het plaatsen van een spiraaltje last hebt van bloedverlies. Dat kan wel 6 weken duren. Soms is het nodig dat u een vervolgafspraak kriijgt. Is er bij u een hormoon houdend spiraaltje geplaats (Mirena-spiraal)? Dan kunt u enkele weken last houden van een gekleurde afscheiding. Krijgt u koorts of erge buikpijn? Neem dan contact op met de polikliniek Gynaecologie.

Kijk voor meer informatie op de website van het www.degynaecoloog.nl

 

Gynaecologie

Waarom HMC?

 • Bekkenbodemcentrum
 • Snel uitslag bij afwijkend uitstrijkje
 • Endometriosecentrum
 • Gespecialiseerd in kijkoperaties
 • Vruchtbaarheidszorg
 • Bij spoed dezelfde dag een afspraak

Agenda

Voorlichtingsavond ‘Bevallen in HMC’

maandag 3 oktober 2022

19.30 - 21.00 uur

Online webinar

Voorlichtingsavond ‘Alles over borstvoeding’

woensdag 12 oktober 2022

19.30 - 21.00 uur

Online webinar

Voorlichtingsavond ‘Bevallen in HMC’

maandag 7 november 2022

19.30 - 21.00 uur

Online webinar

Information evening breastfeeding

woensdag 16 november 2022

19.30 - 21.00 uur

Online webinar

Voorlichtingsavond ‘Alles over borstvoeding’

woensdag 7 december 2022

19.30 - 21.00 uur

Online webinar

Information evening ‘Giving birth in HMC’

maandag 12 december 2022

19.30 - 21.00 uur

Online webinar

Het team

foto van A. Alaya

A. Alaya

Echoscopist

foto van M.M. Beshay

M.M. Beshay

Gynaecoloog - Chef de Clinique

foto van C.J. Blom-van Dijk

C.J. Blom-van Dijk

Verpleegkundig specialist oncologische gynaecologie

foto van G.J. de Boer-Betten

G.J. de Boer-Betten

Verpleegkundig specialist

foto van dr. K.E. Boers

dr. K.E. Boers

Gynaecoloog

foto van C.A.M. Boon-Appelman

C.A.M. Boon-Appelman

Overgangs- en zwangere consulent

placeholder foto specialist

M.G. Dijkstra

Gynaecoloog

placeholder foto specialist

J. English

Gynaecoloog

foto van F.G. Hazelbag

F.G. Hazelbag

Fertiliteitsarts

foto van I. Hellendoorn

I. Hellendoorn

Gynaecoloog - Chef de Clinique

foto van dr. W. Hermes

dr. W. Hermes

Gynaecoloog

foto van S.M. van den Hil

S.M. van den Hil

Echoscopist

foto van dr. M.J. Kagie

dr. M.J. Kagie

Gynaecoloog

foto van T.E. König

T.E. König

Gynaecoloog

foto van I.F. van Luijk

I.F. van Luijk

Gynaecoloog

foto van N. van der Mark-Batseva

N. van der Mark-Batseva

Arts-echoscopist

foto van M.M. McCartney

M.M. McCartney

Echoscopist

foto van dr. H.T.C. Nagel

dr. H.T.C. Nagel

Gynaecoloog

foto van S.E. Nienhuis

S.E. Nienhuis

Fertiliteitsarts

foto van H.M.P. Pelikan

H.M.P. Pelikan

Gynaecoloog

foto van dr. D.M.V. Pelikan

dr. D.M.V. Pelikan

Gynaecoloog

foto van M.S. Persyn-Visser

M.S. Persyn-Visser

Echoscopist

foto van Y.C.M. Rast

Y.C.M. Rast

Fertiliteitsarts

foto van dr. J.P.T. Rhemrev

dr. J.P.T. Rhemrev

Gynaecoloog

foto van D. Schor

D. Schor

Echoscopist

foto van C.A. Snijder

C.A. Snijder

Gynaecoloog

foto van M.J. Spaans

M.J. Spaans

Gynaecoloog - Chef de Clinique

foto van A.J.F. Sparendam

A.J.F. Sparendam

Gynaecoloog

foto van C.B. Vredevoogd

C.B. Vredevoogd

Gynaecoloog

foto van E.H. Witte

E.H. Witte

Gynaecoloog

foto van M. van der Zanden

M. van der Zanden

Gynaecoloog

foto van M.H.E. de Zwart

M.H.E. de Zwart

Bekkenbodemverpleegkundige

Toon iedereen

Wachttijden in dagen

 • Wachttijd polikliniek algemeen
  De cijfers tonen de actuele wachttijden. Het aantal dagen tussen het moment dat een patiënt een afspraak maakt voor de polikliniek tot het moment dat de patiënt terecht kan.

 • Wachttijd behandeling
  Het aantal dagen tussen het moment dat de patiënt de indicatie voor een operatie krijgt van de behandelende arts, tot het moment van opname of operatie. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke wachttijden van de afgesloten behandelingen in de afgelopen drie maanden.
  Lees meer over de regeling verplichte publicatie wachttijden op de website van de NZa.

  * Behandelingen die niet tot verplichte publicatie wachttijden van de NZa behoren. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de actuele wachttijden.

Lees ook Toelichting wachtijden

Gynaecologie HMC Antoniushove HMC Bronovo HMC Westeinde
Polikliniek
Algemeen 81 dagen 70 dagen 77 dagen
Bekkenbodemcentrum 55 dagen 70 dagen 70 dagen
Endometriose in balans - 110 dagen -
Fertiliteit - 100 dagen 90 dagen
Behandeling
Baarmoederverwijdering 15 dagen 70 dagen -
Behandeling eierstokkanker 14 dagen - -
Sterilisatie vrouw 33 dagen 70 dagen 124 dagen
Incontinentie bij vrouwen 112 dagen 74 dagen 136 dagen
Curettage * - 9 dagen -
IVF behandeling * - 100 dagen 100 dagen
Laparoscopie * - 70 dagen -
Laparoscopische baarmoederverwijdering * - 70 dagen -
Wachttijden in dagen. Laatste update: 12 sep. 2022