Over Gynaecologie
U kunt met allerlei klachten bij de gynaecologen van HMC terecht. Niet alleen bij menstruatieproblemen of overgangsklachten, maar ook als u vragen heeft over anticonceptie, een afwijkend uitstrijkje heeft of problemen hebt tijdens de zwangerschap en de bevalling kunt u bij ons rekenen op de beste zorg.
Alle gynaecologische klachten
Onze gynaecologen behandelen alle gynaecologische klachten en aandoeningen. Dit zijn klachten en aandoeningen van de vrouwelijke geslachtsorganen. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u op alle locaties terecht met bijvoorbeeld:
- vragen over anticonceptie
- menstruatieklachten
- vaginale klachten
- problemen bij het zwanger worden
- een afwijkend uitstrijkje
Een gynaecoloog begeleidt ook complexe zwangerschappen en bevallingen. Kijk voor meer informatie bij de afdeling Verloskunde.
Bekkenbodemcentrum
Bekkenbodemklachten komen vaak voor, maar veel patiënten vinden het lastig om hun problemen te bespreken en denken dat er weinig aan hun klachten te doen is. HMC is gespecialiseerd in de behandeling van bekkenbodemklachten zoals verzakkings- of incontinentieklachten. In het bekkenbodemcentrum onderzoeken we uw klachten met een team van verschillende specialisten. In dit team werkt de gynaecoloog samen met bijvoorbeeld de uroloog, de bekkenbodemfysiotherapeut en de continentieverpleegkundige. Zo krijgt u de beste zorg.
Afwijkend uitstrijkje
Een afwijkend uitstrijkje kan veel onrust veroorzaken. Natuurlijk wilt u dan snel geholpen worden en weten waar u aan toe bent. Bij HMC is een speciaal spreekuur voor patiënten met een afwijkend uitstrijkje. Hier kunt u meestal binnen 1 week terecht voor aanvullend onderzoek en krijgt u uitleg over de betekenis van een afwijkend uitstrijkje. Binnen 1 tot 2 dagen heeft u de uitslag van het onderzoek.
Gynaecologische kanker
Onze gynaecologen zijn gespecialiseerd in de behandeling van gynaecologische kanker. Dat is bijvoorbeeld baarmoederhalskanker, baarmoederkanker en eierstokkanker. U kunt bij ons terecht voor een snelle diagnose. Is de uitslag kanker? Dan staat een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen voor u klaar om u de beste zorg te geven met de meeste kans op genezing en de minste bijwerkingen. Wij werken voor de beste kankerzorg in de regio samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) binnen het Universitair Kanker Centrum Leiden | Den Haag (UKC).
Endometriose
Endometriose is een goedaardige aandoening die alleen voorkomt bij vrouwen die menstrueren. Bij endometriose bevindt het baarmoederhalsslijmvlies (het endometrium) zich ook buiten de baarmoeder. Dat kan tijdens de menstruatie veel verschillende klachten geven. In het endometriosecentrum van HMC, Endometriose in Balans, werken verschillende specialisten samen om de kwaliteit van leven van vrouwen met endometriose te verhogen. We maken gebruik van moderne technieken om ook kleinere afwijkingen in beeld te brengen. Door een vroege diagnose voorkomen we uitgebreide operaties. We hebben aandacht voor de lichamelijke gevolgen én ook voor de emoties die de ziekte met zich mee kan brengen. Zo is er onder andere de mogelijkheid van lotgenotencontact.
Kijkoperaties
HMC is gespecialiseerd in gynaecologische kijkoperaties. Bij een kijkoperatie onderzoekt en behandelt de gynaecoloog organen in uw buik, zoals baarmoeder en eierstokken, met behulp van een kleine camera. De camera wordt via een kleine opening in uw buik of via de schede ingebracht. Onze specialisten passen deze operatietechniek onder andere toe bij een baarmoeder-, cyste- of eierstokverwijdering. Dankzij een kijkoperatie duurt een opname korter en verloopt het herstel sneller dan bij een operatie via een buiksnede.
Onvervulde kinderwens
Wilt u graag zwanger worden, maar blijft uw wens onvervuld? Met een verwijzing van uw huisarts kunnen u en uw partner een afspraak maken bij ons fertiliteitsspreekuur. Wij doen eerst onderzoek naar de mogelijke oorzaken van verminderde vruchtbaarheid, zowel bij uw als uw partner. We brengen uw situatie in kaart en plannen eventueel vervolgonderzoek zoals bloedonderzoek of spermaonderzoek. Het is dus van groot belang dat u samen naar de eerste afspraak komt. De gynaecoloog bespreekt de uitslag en de mogelijke behandelingen met u.
Speciale spreekuren
Voor bepaalde klachten hebben wij speciale spreekuren. De behandelaars op zo’n spreekuur hebben allemaal bijzondere expertise op het gebied van de aandoening/klacht of werken nauw samen met andere specialisten uit het ziekenhuis. Er is:
- een vulvaspreekuur voor patiënten die last hebben van jeuk en irritatie aan de vagina of problemen hebben bij het vrijen
- een menstruatiespreekuur voor patiënten die veel klachten hebben tijdens de menstruatie
- een bekkenbodemspreekuur voor patiënten die last hebben van bekkenbodemklachten
- een spreekuur voor patiënten die last hebben van bloedverlies na de overgang (menopauze)
- een pessariumspreekuur
- een spreekuur voor patiënten met een afwijkend uitstrijkje
- een spreekuur voor patiënten met urgente klachten
Waar vind ik meer informatie?
Uitgebreide informatie is te vinden op de website DeGynaecoloog
Deze website is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en geeft betrouwbare informatie. Alle informatie die je hier vindt, is ontwikkeld door zorgverleners in samenwerking met patiënten of patiëntverenigingen.
Veelgestelde vragen
- Ik ben pas geopereerd en ik heb last van bloedverlies. Kan dit kwaad?
-
Na een gynaecologische operatie, bijvoorbeeld aan uw baarmoeder, kan het voorkomen dat u last hebt van vaginaal bloedverlies. Dit kan na een week nog wat toenemen. De hechtingen beginnen dan op te lossen. Dat is normaal en kan geen kwaad. Is het bloedverlies meer dan bij een gewone menstruatie? Neem dan contact op met de polikliniek Gynaecologie.
- Ik heb last van vaginaal bloedverlies na een colposcopie. Is dit normaal?
-
Bij een colposcopie halen we vaak stukjes weefsel uit de baarmoederhals voor nader onderzoek. Er ontstaan dan kleine wondjes die nog wat bloedverlies kunnen geven. Is het bloedverlies meer dan bij een gewone menstruatie? Neem dan contact op met de polikliniek Gynaecologie.
- Ik ben al jaren in de overgang en heb nu opeens last van vaginaal bloedverlies. Wat kan ik doen?
-
Bloedverlies tijdens de overgang is altijd een reden om naar de huisarts te gaan. In de meeste gevallen komt dit door iets onschuldigs. Als het nodig is verwijst de huisarts u door naar de gynaecoloog voor verder onderzoek. Dat bestaat uit het maken van een uitstrijkje en een echo. Als het nodig is, verzamelt de gynaecoloog ook weefsel uit de baarmoeder voor nader onderzoek.
- Ik heb pas een spiraaltje gekregen. Ik heb nog last van vaginaal bloedverlies en buikpijn. Is dit normaal?
-
Het is normaal dat u na het plaatsen van een spiraaltje last hebt van bloedverlies. Dat kan wel 6 weken duren. Soms is het nodig dat u een vervolgafspraak kriijgt. Is er bij u een hormoon houdend spiraaltje geplaats (Mirena-spiraal)? Dan kunt u enkele weken last houden van een gekleurde afscheiding. Krijgt u koorts of erge buikpijn? Neem dan contact op met de polikliniek Gynaecologie.
- Waar vind ik meer informatie?
-
Kijk voor meer informatie op de website van het www.degynaecoloog.nl