Over Fysiotherapie
Als u bent opgenomen in het ziekenhuis kunt u problemen krijgen op het gebied van bewegen. Bijvoorbeeld omdat u na een operatie minder goed kunt lopen of omdat uw conditie achteruitgaat. Ook bij sommige blijvende (chronische) ziekten kan het moeilijker worden uw gewone dagelijkse activiteiten te blijven doen. Onze fysiotherapeuten zijn specialist in bewegen en helpen u met advies en oefeningen.
Bij een opname
Tijdens een opname in het ziekenhuis treedt vaak verlies van spierkracht op. Ook gaat de conditie achteruit. De fysiotherapeut zorgt ervoor dat dit zo min mogelijk gebeurt. Natuurlijk vindt er altijd overleg plaats met uw behandelend arts. Deze schakelt de fysiotherapeut in als dat nodig is. De fysiotherapeut komt naar u toe op de verpleegafdeling of u doet oefeningen in onze oefenzaal of het zwembad.
Polikliniek
Met een verwijzing van uw specialist kunt u een afspraak maken bij de polikliniek. In de verwijzing moet duidelijk staan aangegeven dat behandeling in het ziekenhuis nodig is. Hier behandelen we patiënten die niet zijn opgenomen, maar door een ziekte of na ontslag uit het ziekenhuis problemen hebben met bewegen. Omdat we samenwerken met vrijwel alle specialisten, behandelen we patiënten met allerlei aandoeningen. Daarnaast is de afdeling Fysiotherapie gespecialiseerd in:
- Longrevalidatie
- Bewegen voor patiënten met kanker
- Pijnbestrijding met TENS
- Handfysiotherapie
- Oedeemtherapie
- Hydrotherapie
Bewegen voor ouderen
Voor wie aan het revalideren is of gewoon weleens wat extra beweging kan gebruiken, is er bij HMC Bronovo een beweegtuin. Hier kunt u in de buitenlucht werken aan uw conditie en spieren. De tuin bestaat uit een parcours met toestellen die voor beginners en gevorderden geschikt zijn. Op de borden bij de toestellen staan duidelijke instructies. Bewegen kan zelfstandig of met uw eigen fysiotherapeut. De toegang is gratis en de Bronovo Beweegtuin is voor iedereen toegankelijk.
Samenwerking
Onze fysiotherapeuten werken nauw samen met vrijwel alle specialisten uit het ziekenhuis. Daarnaast werken we samen met verschillende partijen buiten het ziekenhuis zoals het Hand & Pols Centrum Den Haag aan de Bronovolaan, Basalt Revalidatie en de Fysiogroep Haaglanden (voor longpatiënten).
Voor patiënten die de fysiotherapeut niet kunnen bezoeken in het ziekenhuis (door bijvoorbeeld afstand van en naar woonadres), zijn er netwerken opgezet met fysiotherapeuten uit de regio waar patiënten terecht kunnen. Voor de volgende patiëntencategorieën hebben wij momenteel een netwerk:
BIG-registratie
Al onze fysiotherapeuten zijn geregistreerd in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Daarnaast vinden wij het belangrijk dat onze fysiotherapeuten staan ingeschreven in het Centraal Kwaliteitsregister van het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie).
Veelgestelde vragen Fysiotherapie
- Hoe maak ik een afspraak met de fysiotherapeut?
-
Als u bent opgenomen en fysiotherapie nodig heeft, dan maakt de verpleegkundige of behandelend arts de afspraak. Wordt u doorverwezen naar de polikliniek? Dan kunt u op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur bellen naar 088 979 23 23. We hebben een polikliniek op alle locaties. U kunt alleen een afspraak maken met een verwijzing van uw specialist. In de verwijzing moet duidelijk staan aangegeven dat de specialist u verwijst voor behandeling in het ziekenhuis.
- Kan ik met een verwijzing van de huisarts terecht bij de fysiotherapeut in HMC?
-
Nee, u heeft een verwijzing nodig van een specialist uit het ziekenhuis. Met een verwijzing van uw huisarts, kunt u een afspraak maken bij een fysiotherapeut bij u in de buurt. Meer informatie vindt u op de website van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapeuten.
- Vergoed de verzekeraar de fysiotherapie die ik krijg van HMC?
-
Fysiotherapie tijdens een ziekenhuisopname valt onder de kosten van de ziekenhuisbehandeling die wordt vergoed door de basisverzekering. Eenmaal uit het ziekenhuis geldt de vergoeding vanuit de aanvullende verzekering of vanuit de basisverzekering (vanaf de 21ste behandeling) als de aandoening op de chronische lijst van aandoeningen staat. Op deze lijst staan bijvoorbeeld aandoeningen van het zenuwstelsel, spierziekten en aangeboren afwijkingen. Wij raden u aan om de voorwaarden van uw verzekering te raadplegen en/of contact op te nemen met uw zorgverzekering.