Kindergeneeskunde

Moet uw kind naar het ziekenhuis? Dat is vaak een spannende gebeurtenis. Op de afdeling kindergeneeskunde doet ons team er alles aan om uw kind en u goed te begeleiden. Wij betrekken u bij de zorg, geven duidelijke informatie en nemen de tijd voor vragen.

Lees meer

Afspraak en contact

088 979 23 30
ma t/m vr van 08.30 – 16.30 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Meer over Kindergeneeskunde

kind_met_jas.png

Introductie kindergeneeskunde

Het specialisme kindergeneeskunde is onderdeel van het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kind centrum en houdt zich bezig met onderzoek en behandeling van baby's en kinderen tot 18 jaar. Peuters, kleuters, schoolkinderen, tieners, maar ook te vroeg geboren baby’s (prematuren) kunnen bij ons terecht. Onze kinderartsen en een breed team aan zorgprofessionals onderzoeken en behandelen kinderen voor allerlei soorten ziekten aandoeningen en natuurlijk volgens de laatste standaarden.

De afdeling kindergeneeskunde bestaat uit verschillende onderdelen, uw afspraak kan dan ook op verschillende plekken in het ziekenhuis plaatsvinden:

 • Polikliniek kindergeneeskunde
 • Kinderafdeling
 • Kinderdagbehandeling
 • Spoedeisende hulp (SEH)

Polikliniek Kindergeneeskunde

Wanneer u door uw huisarts of een andere verwijzer wordt doorverwezen naar een kinderarts, wordt uw kind gezien op één van onze poliklinieken voor een geplande afspraak. Er is een polikliniek kindergeneeskunde op onze locaties HMC Westeinde, HMC Bronovo en op de HMC Gezondheidscentrum Wassenaar. Kijk dus altijd goed naar de locatie in de bevestigingsbrief van uw afspraak! Lees meer over onze verschillende poliklinieken kindergeneeskunde.

Kinderafdeling 

Wanneer uw kind wordt opgenomen voor kort of lang verblijf dan is dit op de kinderafdeling. Bijvoorbeeld wanneer uw kind ziek is en geobserveerd moet worden of na afloop van een operatie. Ook als uw kind te vroeggeboren wordt of ziek is na de geboorte, kan een opname nodig zijn. Onze kinderafdeling en neonatologieafdeling vindt u in ons HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum op locatie HMC Westeinde bereikbaar via route Oranje, op de 2e etage. Lees meer over de zorg die wij bieden op onze kinderafdeling

Kinderdagbehandeling (dagopnames)

Bij een operatie, behandeling of onderzoek waarbij uw kind dezelfde dag nog naar huis mag wordt uw kind opgenomen op de kinderdagbehandeling. Er is een kinderdagbehandeling op locatie HMC Westeinde (in het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum) en op locatie HMC Bronovo. Kijk dus altijd goed naar de locatie in de bevestigingsbrief van de afspraak! Lees meer over onze kinderdagbehandeling

Spoedeisende Hulp (SEH)

Bij een acute (levensbedreigende) aandoening kunt u 24 uur per dag en 7 dagen per week terecht bij onze SEH. SEH-artsen en kinderartsen staan hier klaar in speciaal ingerichte kinderkamers. Ook is hier overdag een apotheek en in de avonduren een huisartsenpost.

De SEH van HMC bevindt zich op locatie HMC Westeinde. Neem voor een bezoek aan de SEH altijd eerst contact op met de huisarts of de huisartsenpost. Kinderen die onder controle bij ons ziekenhuis zijn, kunnen na telefonisch overleg met de SEH en/of dienstdoende kinderarts eventueel direct komen. U kunt hiervoor bellen met het algemene nummer van HMC (088-979 79 00).

Een bezoek aan de SEH gebeurt altijd onverwachts. Wij adviseren u uw kind zo eenvoudig en eerlijk mogelijk uit te leggen wat er aan de hand is. Zie hiervoor ook de folder ‘Helpend Taalgebruik’ (pdf).

Het team

Ons team bestaat uit kinderartsen, physician assistents, basisartsen, medisch pedagogisch zorgverleners, (gespecialiseerd) kinderverpleegkundigen, doktersassistenten en medisch secretaresses. Ook zijn er verschillende artsen en verpleegkundigen in opleiding op de afdeling te vinden. Zie ook verderop deze pagina de foto's en persoonljke beschrijvingen van onze artsen. 

Daarnaast werken onze kinderartsen nauw samen met andere specialisten in het ziekenhuis, bijvoorbeeld met de specialisten van de afdelingen Neurologie, Keel-, Neus-, en Oorheelkunde (KNO), Urologie, Kaakchirurgie, Chirurgie en de Focuskliniek Orthopedie. De kinderarts kan ook advies en hulp inschakelen van bijvoorbeeld een diëtist, fysiotherapeut, logopedist, lactatiekundige, maatschappelijk werker of psycholoog van HMC.

We werken ook samen met andere ziekenhuizen zoals het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) en het Erasmus MC-Sophia.

Al onze zorgverleners zetten zich in om uw kind en u zo’n prettig mogelijke ervaring in het ziekenhuis te laten hebben. 

Veelgestelde vragen Kindergeneeskunde

U kunt een e-mail sturen naar: polikindergeneeskunde@haaglandenmc.nl

Vermeld hierbij de volgende gegevens van uw kind:

 • naam
 • patiëntnummer
 • geboortedatum

Geef ook duidelijk aan:

 • welk herhaalrecept nodig is
 • bij welke apotheek of apotheken u de medicijnen voor uw kind haalt
 • bij welke locatie uw kind onder behandeling is (HMC Antoniushove, HMC Bronovo of HMC Westeinde)

Als u op een werkdag voor 12.00 uur een aanvraag doet, ligt het recept binnen een week voor u klaar. U krijgt een e-mail van ons wanneer en waar u het recept kunt komen ophalen. Wij kunnen uw aanvraag alleen in behandeling nemen als u alle gevraagde gegevens heeft doorgegeven.

Kindergeneeskunde

Voordelen

 • Polikliniek in de buurt
 • Vaak vaste kinderarts
 • Zorg voor kind en ouders
 • Pedagogische zorg op de afdeling
 • Speciale spreekuren
 • Kennismaking vooraf bij opname
 • Mogelijkheid te overnachten
 • Samenwerking met academische ziekenhuizen

Het team

foto van Y. van Berkel

Y. van Berkel

Kinderarts

placeholder foto specialist

J.W. Bolt

Kinderarts

foto van L.H.P.M. Filippini

L.H.P.M. Filippini

Kinderarts-kindercardioloog

foto van M.L. Kingma

M.L. Kingma

Kinderarts

foto van J.H. Kreijen-Meinesz

J.H. Kreijen-Meinesz

Kinderarts-neonatoloog

foto van M.J. Oele

M.J. Oele

Kinderarts

foto van D. Stok

D. Stok

Physician assistant neonatologie

foto van H.L. Tanger

H.L. Tanger

Kinderarts-neonatoloog

foto van M. Thomas

M. Thomas

Kinderarts

Toon iedereen

Wachttijden in dagen

 • Wachttijd polikliniek algemeen
  De cijfers tonen de actuele wachttijden. Het aantal dagen tussen het moment dat een patiënt een afspraak maakt voor de polikliniek tot het moment dat de patiënt terecht kan.

 • Wachttijd behandeling
  Het aantal dagen tussen het moment dat de patiënt de indicatie voor een operatie krijgt van de behandelende arts, tot het moment van opname of operatie. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke wachttijden van de afgesloten behandelingen in de afgelopen drie maanden.
  Lees meer over de regeling verplichte publicatie wachttijden op de website van de NZa.

  * Behandelingen die niet tot verplichte publicatie wachttijden van de NZa behoren. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de actuele wachttijden.

Lees ook Toelichting wachtijden

Kindergeneeskunde HMC Antoniushove HMC Bronovo HMC Westeinde
Polikliniek
Algemeen - 29 dagen 19 dagen
Allergie - 79 dagen -
Wachttijden in dagen. Laatste update: 12 sep. 2022