Over ons

HMC wil patiënten uit de Haagse regio dichtbij huis de beste zorg leveren. Wij bieden uitstekende medische zorg voor de inwoners uit Den Haag, Rijswijk, Voorburg, Leidschendam, Wassenaar en omstreken. Bijna alle specialismen zijn bij ons te vinden. Waar nodig werken verschillende specialisten in teams samen. Ook zetten wij ons in voor een goede verbinding met de eerste- en derdelijnszorg.

hmc_strategie_afbeelding.png

Topklinisch ziekenhuis

HMC is een topklinisch ziekenhuis. Dat betekent dat wij naast basiszorg ook complexe zorg verlenen. Wij zijn gespecialiseerd in:

 • hoogcomplexe acute zorg
 • oncologische zorg
 • vrouw- en kindzorg
 • ouderenzorg
 • infectieziekten

Als topklinisch ziekenhuis doen we veel wetenschappelijk onderzoek en zijn we een belangrijk opleidingscentrum voor artsen.

Hart van Haaglanden

HMC is werkzaam in het hart van Haaglanden vanuit 3 locaties: HMC Antoniushove, HMC Bronovo en HMC Westeinde. U vindt altijd een locatie bij u in de buurt waar u terecht kunt voor een eerste consult in 1 van onze poliklinieken. De locaties verschillen in sfeer en specialisatie, maar altijd geldt dat we topzorg leveren en de patiënt met aandacht hulp bieden. Ook onze werkwijzen zijn op elke locatie gelijk.

Kijk voor adressen en bereikbaarheid van onze locaties bij Contact en adres.

Topklinisch

HMC is een topklinisch ziekenhuis. Dit betekent dat ook patiënten buiten de Haagse regio bij ons terecht kunnen. Als topklinisch ziekenhuis:

 • leiden we specialisten, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals op;
 • doen we klinisch wetenschappelijk onderzoek;
 • maken we afspraken met andere ziekenhuizen in de regio over concentratie en spreiding van zorg.

Ziekenhuis met liefde en lef

Wij zijn een ziekenhuis met liefde en lef. Dit geven we vorm door de zaken écht anders te organiseren, vanuit het perspectief van de patiënt die we met aandacht helpen. De komende jaren maken wij ons sterk om passende (topklinische) zorg te kunnen bieden. Ook zullen we voortdurend blijven zoeken naar manieren om de zorg nog beter te maken. Wij leveren zorg dichtbij en zoals de patiënt wil, samen met verwijzers, verpleeg- en verzorghuizen en de thuiszorg.

Lees meer over onze strategie  (.pdf 1,7MB). 

video_hmc.png

HMC werkt aan de toekomst

HMC werkt aan de toekomst. We willen zorg bieden dichtbij de patiënt als het kan en in het ziekenhuis en onze zorgcentra als dat nodig is. We gaan de poliklinische zorg wijkgerichter organiseren samen met huisartsen, thuisorganisaties en andere zorgverleners. De complexere zorg bieden we straks vanuit twee ziekenhuizen in plaats van drie: HMC Antoniushove en HMC Westeinde.

Wat betekenen deze veranderingen voor u?

Kijk voor meer informatie op: https://www.haaglandenmc.nl/toekomst of bekijk onderstaande video.

hmxc_kiest_koers_video.png

Ontstaan

De 3e locaties (Antoniushove, Bronovo en Westeinde) spelen al ruim 150 jaar een prominente rol in de zorg voor de gezondheid en het welzijn van inwoners uit de Haagse regio.

 • Antoniushove werd opgericht door Pastoor Van Stee in 1913 als pension met ziekenzaal voor welgestelde katholieke ouderen. In 1998 fuseerde St. Antoniushove met het Westeinde Ziekenhuis tot Medisch Centrum Haaglanden.
 • Ziekenhuis Bronovo werd in 1865 gesticht als ’s Gravenhaagsche Diakonessen Inrichting en later vernoemd naar de eerste ‘besturende zuster’ Sara Katharina Bronovo. In 1972 vond een fusie plaats met verpleeghuis Nebo.
 • Pater Marijnen stichtte in 1873 het katholieke ziekenhuis Joannes de Deo dat later de naam Westeinde ziekenhuis kreeg.
 • In 2015 fuseerden Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo-Nebo. In 2016 werd de naam gewijzigd in HMC (Haaglanden Medisch Centrum). 

 HMC is een opleidingsziekenhuis. Dat betekent dat wij op diverse afdelingen en poliklinieken mensen opleiden tot verpleegkundige, gespecialiseerd verpleegkundige, arts of specialist. Het is dus goed mogelijk dat u tijdens uw behandeling of onderzoek te maken krijgt met studenten, co-assistenten of arts-assistenten.

Een co-assistent is een student geneeskunde in de laatste jaren van zijn studie. De co-assistent loopt stage bij ons ziekenhuis en werkt onder leiding van de arts-assistent en de specialist. Een arts-assistent is een afgestudeerd arts die werkt onder leiding van de specialist. De meeste arts-assistenten zijn ‘aios’. Dit is een arts in opleiding tot specialist. Sommige arts-assistenten zijn ‘anios’: arts niet in opleiding tot specialist. Hun opleidingsperiode is nog niet begonnen.

Uw afspraak of behandeling kan iets langer duren dan gewoonlijk omdat u eerst een gesprek kan hebben met een co-assistent en daarna door een van de artsen. De co-assistent krijgt de gelegenheid met u te praten en inzicht te krijgen in uw klacht of probleem, de arts-assistent of specialist geeft extra uitleg. We hopen dat u bereid bent om ons te helpen de volgende generatie zorgverleners goed voor te bereiden op de toekomst. Heeft u bezwaar tegen de aanwezigheid van een toekomstig verpleegkundige of arts? Laat dit dan weten aan de specialist die u behandelt.

Bronovo

HMC Bronovo is open als weekziekenhuis. Dat is een ziekenhuis dat doordeweeks open is en in het weekend gesloten. Je kunt in HMC Bronovo terecht voor 'planbare zorg': zorg waar geen spoed bij komt kijken. Ook kun je er voor een korte behandeling van een paar dagen worden opgenomen. 

Op de bovenste verdieping van HMC locatie Bronovo zit de afdeling kindergeneeskunde. Ook is er onder meer een verpleegafdeling (Emma) en een afdeling Gynaeoclogie. Klik op de bolletjes in de interactieve infographic voor meer informatie over die afdelingen:

Een overzicht van álle afdelingen die gevestigd zijn in HMC locatie Bronovo, vind je hier:

bronovo_infographic.jpg