MCT-dieet: dieet bij chyluslekkage (lymfelekkage)
U heeft het advies gekregen om een MCT-dieet te volgen. We geven u dit advies omdat u een chyluslekkage heeft. Hier leest u wat een chyluslekkage en MCT-dieet zijn. Ook staat hier wat u mag eten en drinken als u het MCT-dieet volgt.
Specialismen en team
Locatie
HMC Antoniushove
AdresBurg. Banninglaan 1, 2262 BA Leidschendam
BewegwijzeringAntoniushove
Ankers
Over MCT-dieet: dieet bij chyluslekkage (lymfelekkage)
U heeft het advies gekregen om een MCT-dieet te volgen. We geven u dit advies omdat u een chyluslekkage heeft. Hier leest u wat een chyluslekkage en MCT-dieet zijn. Ook staat hier wat u mag eten en drinken als u het MCT-dieet volgt.
Wat is een chyluslekkage?
Mensen hebben lymfevaten en lymfeklieren. Die zijn belangrijk voor de afweer tegen ziekten en infecties. Ook helpen de lymfevaten en lymfeklieren bij het opruimen van afvalstoffen. Raakt een lymfevat beschadigd? Dan kan er lymfe-vloeistof lekken uit het lymfevat. Dit heet een lymfelekkage of chyluslekkage. Lymfe-vloeistof heet namelijk ook wel chylus. In lymfe-vloeistof zit veel vet. Door een chyluslekkage kunt u veel vet verliezen. In dat vet zit veel energie. U verliest dan dus ook veel energie.
Een lek in een lymfevat geneest het snelst als er zo weinig mogelijk lymfe-vloeistof lekt uit het gat. Een MCT-dieet kan daarbij helpen.
Het lymfestelsel
Wat zijn MCT-vetten?
In ons eten zitten verschillende soorten vetten. Die vetten bestaan uit ketens van vetzuren. Er zijn 2 soorten vetzuren:
- lange keten vetzuren: LCT (Long Chain Triglyceriden)
- middellange keten vetzuren: MCT (Medium Chain Triglycerides)
De vetten in ons eten bestaan voor het grootste deel uit lange keten vetzuren.
Waarom een MCT-dieet?
Hoe meer lange keten vetzuren (LCT’s) u eet, hoe meer lymfe-vloeistof (chylus) u aanmaakt. In uw situatie is het belangrijk dat u minder lymfe-vloeistof aanmaakt, zodat de chyluslekkage kan genezen.
MCT-vetten kunt u wel gewoon blijven eten. MCT-vetten worden direct opgenomen door de darmwand. Ze komen niet in uw lymfevaten en lymfeklieren. MCT-vetten spelen ook geen rol bij het aanmaken van lymfe-vloeistof. Als u MCT-vetten eet, krijgt u toch genoeg energie binnen. Dit ondanks dat u zo weinig mogelijk LCT-vetten eet.
Wat is een MCT-dieet?
Bij een MCT-dieet eet u veel minder vetten. De vetten die u wel nog eet, zijn zoveel mogelijk MCT-vetten. Dit betekent dat u MCT-margarine en MCT-olie gebruikt in plaats van gewone boter, margarine en olie.
Waar zijn MCT-vetten te koop?
Facilitaire bedrijven (onder andere Mediq en Sorgente) verkopen producten met MCT-vetten. U kunt ze dus niet kopen in de supermarkt. De diëtist bestelt deze producten in overleg met u, zodat u ze thuis kunt gebruiken. Het gaat om:
- Ceres MCT-margarine, Dr Schär
- Ceres Olie, Dr. Schär
- MCT-OLIE, Nutricia
Vergoedt de zorgverzekering de MCT-vetten?
Uw zorgverzekering vergoedt de kosten voor de MCT-olie. Maar uw zorgverzekering vergoed de kosten van de MCT-margarine niet. U moet die dus zelf betalen.
Wat zijn tips bij het gebruik van MCT-vetten?
- Bewaar de MCT-margarine droog en koel. MCT-vet bederft sneller dan gewone margarine en wordt vloeibaar bij kamertemperatuur.
- U kunt MCT-margarine ook invriezen.
- U mag de MCT-margarine niet te veel verhitten. MCT-margarine is dus niet geschikt om mee te bakken en braden.
- Bouw de hoeveelheid MCT-vetten die u gebruikt geleidelijk op als u start met het MCT-dieet. Gebruikt u meteen MCT-vetten bij al uw boterhammen en maaltijden? Dan kunt u diarree krijgen.
- Begin op dag 1 bijvoorbeeld met 25 gram MCT-margarine. Gebruik op dag 2 ongeveer 35 gram MCT-margarine. Krijgt u geen last van diarree? Dan kunt u op dag 3 de hoeveelheid margarine gebruiken die u nodig heeft voor al uw maaltijden.
Wat kunt u eten en niet eten bij een MCT-dieet?
✅ Past in het MCT-dieet | Past niet in het MCT-dieet | |
Brood en ontbijtproducten | bruinbrood, volkorenbrood, roggebrood, wit waterbrood, knäckebröd, beschuit, matse, stokbrood, pistolets, bruine bolletjes, ontbijtkoek, rijstwafel, toast, muesli zonder noten | melkbrood, luxebroodjes, krentenbrood, rozijnenbrood, suikerbrood, mueslibrood, notenbrood, croissant, creamcrackers, brood met spijs, saucijzenbroodje, worstenbroodje, kaasbroodje, muesli met noten, puddingbroodje, amandelbroodje, bladerdeeg |
Vetten | MCT-margarine MCT-olie |
alle soorten halvarine, margarine, roomboter, olie, bak- en braadvet, frituurvet en frituurolie |
Kaas | alle soorten 15+ en 20+ (smeer)kaas, hüttenkäse (=cottage cheese), Zwitserse strooikaas | 30+ kaas, 40+ kaas, 48+ kaas (=volvette), 60+ kaas, roomkaas (zoals Monchou, Boursin), buitenlandse kaas (zoals Brie, Camembert), schapenkaas, geitenkaas |
Vleeswaren | magere vleeswaren: rookvlees, rosbief, casselerrib, magere fricandeau, magere gekookte tong, magere runder- en kalfsrollade, gekookte of rauwe achterham zonder vetrand, gekookte ongelardeerde lever, kip- en kalkoenrollade, mager pekelvlees, kip- en kalkoenfilet | vette vleeswaren zoals: spek, bacon, alle soorten worst, paté en leverpastei, schouderham, corned beef, leverkaas, balkenbrij, vleessalades, zure zult |
Ei | het wit van een ei, desgewenst gebakken in MCT-margarine of MCT-olie | het geel van een ei (eidooier) |
Zoet broodbeleg | jam, marmelade, vruchtenhagel, appelstroop, stroop, (basterd)suiker, gestampte muisjes, honing, fruit, MCT-chocospread. | chocoladehagelslag, chocoladevlokken, chocoladepasta, hazelnootpasta, notenpasta, kokosbrood, pindakaas, sandwichspread |
Melkproducten | magere melk, karnemelk, magere (vruchten)yoghurt, magere drinkyoghurt, magere chocolademelk, magere (vruchten)kwark, magere vla, magere koffiemelk, pap gemaakt van magere melk | halfvolle en volle melk, halfvolle en volle chocolademelk, halfvolle en volle yoghurt, Griekse-, Turkse- of Bulgaarse yoghurt, halfvolle of volle kwark, koffieroom, koffiemelkpoeder, halfvolle en volle koffiemelk, slagroom, pudding, bavaroise, (chocolade) mousse, zure room, crème fraîche, pap gemaakt van halfvolle en volle melk, milkshake |
Dranken | koffie (zwart of met magere melk), thee, (mineraal)water, tomatensap, groentesap, vruchtensap, limonade, frisdranken | halfvolle en volle melk, halfvolle en volle chocolademelk, halfvolle en volle yoghurt, Griekse-, Turkse- of Bulgaarse yoghurt, halfvolle of volle kwark, koffieroom, koffiemelkpoeder, halfvolle en volle koffiemelk, slagroom, pudding, bavaroise, (chocolade) mousse, zure room, crème fraîche, pap gemaakt van halfvolle en volle melk, milkshake |
Soep | ontvette bouillon van mager vlees, kip of vis (dit betekent bouillon koud laten worden en het vet eraf scheppen), bouillon van bouillontabletten, bouillonkorrels of aromablokjes, heldere soep uit een pakje, bouillon van groente | niet ontvette bouillon van vlees, kip of vis, soep uit glas, blik of diepvries, gebonden soep uit een pakje |
Vlees |
magere vleessoorten bereid in MCT-margarine of MCT-olie. mager rundvlees: tong, biefstuk, biefstuk tartaar, ossenhaas, magere rollade, rosbief, mager runderstoofvlees, mager rundergehakt, magere runderlap, mager runderpoulet mager varkensvlees: fricandeau, haaskarbonade, hamlapje zonder vetrand, ribkarbonade zonder vetrand, schnitzel, varkenshaas, mager varkenslapje ander mager vlees: mager kalfsgehakt, mager kalfsvlees, mager lamsvlees, mager paardenvlees, orgaanvlees (lever en nier) |
vetter rundvlees: hacheevlees, hamburger, gehakt, riblappen, doorregen lappen, rundervink, runderworst, sukadelappenvetter varkensvlees: half-om-half gehakt, varkensgehakt, karbonade, saucijzen, krabbetjes, rollade, slavink, speklap, spek, baconandere vleessoorten: schapenvlees, vet lamsvlees, alle soorten worst, gepaneerd vlees (schnitzels) vleesconserven: kant- en- klare ragout, kant-en-klare goulash, kant-en-klare gehaktballetjes |
Wild en gevogelte | mager wild en gevogelte zonder vel, zoals haas, kalkoen, kip en konijn | kip en kalkoen met vel, kipburger, gans, tamme eend, tam konijn, vette delen van de hiernaast genoemde soorten |
Vis, schaal- en schelpdieren | magere vis zoals: baars, bot, forel, kabeljauw, koolvis, poon, schar, schelvis, schol, tarbot, tong, tonijn, wijting
schaal- en schelpdieren (maximaal eenmaal per 14 dagen) zoals: oesters, mosselen, garnalen, krab en kreeft |
vette vis zoals: ansjovis, haring, makreel, zalm, paling, aal, sardines, sprot, bokking, hom en kuit
kant- en klaar gebakken vis, vissticks, vis uit blik op oliebasis, vis in vette saus |
Vegetarische vleesvervangers | tahoe, tempé, groenteburger, sojabrokjes, vegetarische hamburger, vegetarische kebab | haverzemelenschijf |
Jus en sauzen | jus of saus bereid met MCT-margarine of MCT-olie, sauzen op tomatenbasis (ketchup, curry, barbecuesaus), dressing zonder olie, piccalilly, jus van magere juspoeder bereid met water, saus van vetarme sauspoeder uit een pakje, ketjap | fritessaus, halvanaise, mayonaise, slasaus, yogonaise, pindasaus, kaassaus, roomsaus, jus en saus bereid met gewone boter, olie of margarine |
Groente | alle soorten naturel, vers, uit pot/blik of diepvries, eventueel afgemaakt met MCT-margarine of MCT-olie, groente in het zuur | groente à la crème, (diepvries)groente met kruidenboter, kant- en klare salades met saus/dressing |
Peulvruchten | alle soorten | – |
Aardappelen, pasta, deegwaren en rijst | gekookte aardappelen, aardappelpuree gemaakt van magere melk en MCT-margarine, in MCT-olie gebakken aardappelgerechten, rijst, macaroni, spaghetti, vermicelli, mie, mihoen | aardappelgerechten, bereid met gewone vetsoorten, alle soorten frites, gebakken aardappelen, chips, kant-en-klaarmaaltijden zoals nasi, bami, stamppot, lasagne, pizza, pannenkoeken, poffertjes |
Kruiden, specerijen en smaakstoffen | alle verse en gedroogde kruiden en specerijen, kruidenmengsels, aromablokjes, azijn, bouillonkorrels, citroensap, gistextract, kappertjes, sambal, ketjap, soeparoma, strooiaroma, tomatenpuree, gember, krenten, rozijnen, zout, mosterd, zoetstof | – |
Fruit | alle soorten vers en gedroogd fruit en fruit uit blik of pot | avocado, kokos |
IJs |
waterijs, sorbetijs | roomijs, yoghurtijs, consumptieijs gemaakt van halfvolle of volle melk |
Bindmiddelen | gerst-, gierst- en havervlokken, Brinta, Bambix, tarwekiemen, zemelen, bloem, maïzena, aardappelmeel, gelatine, agar-agar | kant-en-klare deegmengsel met boter of margarine, ei, chocolade, kokos, cakemix, korstmix, (diepvries)bladerdeeg |
Zoete tussendoortjes | zuurtjes, drop, pepermunt, kauwgom, hopjes, spekkies, winegums, vruchtenschijfjes, schuimpjes, fondant, kaneelbiscuit, lange vinger, taai, eierkoek, café noir, biscuit, vlaai, zelfgebakken koekjes en gebak bereid met MCT-vet | alle soorten koekjes, koeken en gebak, soesjes, cake, toffees, amandelspijs, bonbons, alle soorten chocolade, candybars, boterballetjes, roomborstplaat |
Hartige tussendoortjes | soepstengels, zoute stengels, Japanse mix zonder pinda’s, rauwe groente, augurk, zilverui | alle soorten noten, pinda’s, borrelnootjes, kaaskoekjes, studentenhaver, olijven, chips, kroepoek, zoutjes, snacks als kroket, loempia, bitterbal, frikandel, slaatje |
Vragen over MCT-dieet bij chyluslekkage (lymfelekkage)?
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan kunt u ons op de volgende manieren bereiken:
- U kunt van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur bellen met een diëtist van het ziekenhuis. U bereikt ons op telefoonnummer 088 979 28 30.
- U kunt ook een e-mail sturen naar dietetiek@haaglandenmc.nl. Vermeld in de e-mail uw HMC-patiëntennummer.
- U kunt uw diëtist verder vragen stellen via een e-consult op patiëntenportaal mijnHMC.