Dieet bij nierziekte
Uw nieren werken minder goed door een nierziekte. Daarom moet u zich houden aan een ‘dieet’. Een dieet zijn adviezen over wat u beter wel of juist niet kunt eten. Lees hier meer over het dieet bij een nierziekte.
Specialismen en team
Locatie
HMC Antoniushove
AdresBurg. Banninglaan 1, 2262 BA Leidschendam
BewegwijzeringAntoniushove
Ankers
Over dieet bij nierziekte
Uw nieren werken minder goed door een nierziekte. Daarom moet u zich houden aan een ‘dieet’. Een dieet zijn adviezen over wat u beter wel of juist niet kunt eten. Lees hier meer over het dieet bij een nierziekte.
Deskundig advies
De diëtisten van HMC zijn gespecialiseerd in eten en drinken als u een nierziekte heeft. We geven u steeds advies wat past bij de fase van uw ziekte. Met onze dieetadviezen proberen wij de conditie van uw lichaam zo goed mogelijk te houden. Ook proberen wij te voorkomen dat u te veel afvalstoffen krijgt in uw bloed.
Hieronder vindt u algemene informatie over voeding bij een nierziekte. Dit is een aanvulling op uw persoonlijk dieetadvies.
Eiwit
Eiwit zit in ons eten en drinken. Het is de bouwstof voor het lichaam. Elke dag ‘slijten’ we een beetje. Daarom hebben we elke dag eiwit nodig om het lichaam op te bouwen. Het lichaam kan geen voorraad van eiwit aanleggen. Daarom moeten we ervoor zorgen dat we elke dag genoeg eiwit binnenkrijgen in ons eten en drinken.
Maar door eiwit komen er ook afvalstoffen in ons lichaam. Uw lichaam raakt deze afvalstoffen niet goed kwijt doordat uw nieren niet goed werken. U krijgt daardoor klachten als jeuk, moe zijn en misselijk zijn. Daarom is het belangrijk dat u niet te veel eiwit binnenkrijgt. Uw diëtist kan u advies geven hoeveel eiwit u mag eten.
Hieronder staat een overzicht van eten en drinken met veel en weinig eiwit. Zit er veel eiwit in het eten en drinken? Dan mag u daar niet te veel van nemen.
Veel eiwit, dierlijk | Veel eiwit, plantaardig | Minder eiwit |
Geen eiwit |
|
|
|
|
Zout (natrium)
U heeft het advies gekregen om minder zout te gebruiken. In zout zit namelijk natrium. Natrium trekt vocht aan. Hoe meer natrium (zout) er in uw lichaam zit, hoe meer vocht het lichaam zal vasthouden. Als de nieren minder goed werken, blijft er te veel natrium (zout) en vocht in het lichaam achter.
Door minder zout te eten, raakt u juist vocht kwijt. Doe daarom geen zout in uw eten. In de tabel hieronder ziet u waar veel zout in zit. Daarvan mag u zo weinig mogelijk eten. In de tabel staat ook waar weinig zout in zit. Hiermee kunt u uw eten lekkerder maken als u er geen zout in doet.
Producten met veel zout Zo weinig mogelijk gebruiken |
Producten met weinig/geen zout Gebruiken in plaats van zout |
|
|
* Er zijn groente en peulvruchten met weinig zout die u kunt kopen in blik of glas
** Wilt u hier meer over weten? Vraag ernaar bij uw diëtist
Kalium
Kalium helpt om uw zenuwstelsel en uw spieren goed te laten werken. Ook zorgt kalium ervoor dat u niet te veel en niet te weinig vocht in uw lichaam heeft. Omdat uw nieren niet goed werken, plast u kalium misschien niet goed uit. Hierdoor kan er te veel kalium in uw lichaam blijven. Daardoor kunt u hartklachten krijgen.
Zit er te veel kalium in uw bloed? Dan mag u zo weinig mogelijk eten en drinken nemen waarin veel kalium zit. U kunt zien aan uw bloeduitslagen of er te veel kalium zit in uw bloed. Zit er niet te veel kalium in uw bloed? Dan kunt u wel wat meer eten en drinken nemen waarin veel kalium zit.
Veel kalium | Weinig kalium |
aardappelen*, noten, groente*, peulvruchten (zoals bruine en witte bonen, kapucijners), rauwkost (andijvie, bleekselderij, bloemkool, champignons, courgette, komkommer, paprika, radijs, rodekool, rucola, sla, spinazie, tomaat, ui, witlof, wittekool, wortel en koolrabi), melk en melkproducten, fruit en vruchtensap, dieetzout, koffie, natriumarme dieetproducten, cacao en chocolade | thee, rijst, pasta (bijvoorbeeld macaroni en spaghetti), limonade en frisdrank |
* Kalium lost op in water. Na het koken van groente en aardappelen in water zit er minder kalium in. U kunt het kookvocht van groente en aardappelen beter niet gebruiken voor het maken van een saus. Want dan krijgt u toch nog het kalium binnen dat u uit de groente en aardappelen heeft gekookt.
Fosfaat
Fosfaat maakt samen met kalk uw botten steviger. Als uw nieren niet goed werken, kan het zijn dat u te weinig fosfaat uit plast. Daardoor kunt u jeuk krijgen. Later kunt u ook problemen krijgen met uw botten en aders.
In eten met veel eiwit zit ook veel fosfaat. Door minder eiwit te eten, krijgt u dus ook minder fosfaat binnen. Maar omdat eiwit een bouwstof is voor uw lichaam, blijft het belangrijk om genoeg eiwit te eten. U krijgt daarom medicijnen om fosfaat kwijt te raken. Deze medicijnen heten fosfaatbinders. Neem deze medicijnen in bij maaltijden en tussendoortjes waarin veel eiwit zit. De diëtist kan u hier meer over vertellen.
Vocht
Normaal gesproken mag u 1500-2000 ml per dag drinken. U raakt door genoeg te drinken veel afvalstoffen kwijt via uw plas. Het kan zijn dat u van uw arts een vochtbeperking heeft gekregen. U mag dan minder drinken. Ook soep, pap en fruit tellen mee als vocht.
Er zijn verschillende redenen waarom uw arts u een vochtbeperking geeft. Bijvoorbeeld omdat u hartklachten heeft of omdat u weinig plast. Daardoor kan er te veel vocht achterblijven in uw lichaam. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld opgezwollen enkels en handen krijgen. U kunt het verder benauwd krijgen en hoge bloeddruk krijgen.
Gevarieerd eten bij een dieet bij nierziekte
Met de lijst hieronder kunt u ondanks uw dieet toch nog veel verschillende dingen eten. U eet dan in plaats van het voedingsmiddel op de lijst een ander voedingsmiddel. Gevarieerd eten is belangrijk. Zo krijgt u toch alle verschillende voedingsstoffen binnen die uw lichaam nodig heeft.
Brood
In plaats van 1 snee brood kunt u nemen:
- 2 (volkoren) sneetjes knäckebröd
- 2 (volkoren) beschuiten
- 2 (volkoren) crackers
- 1 snee krentenbrood
- 1 snee roggebrood
- 1 krentenbol
- 1 schaaltje pap
Margarine en boter
Besmeer het brood met ongezouten (dieet)margarine, (dieet)halvarine of ongezouten roomboter.
Vleeswaren
✅ Aan te raden | Eet niet te veel |
fricandeau, kalfsgehakt, kalkoenfilet, kipfilet, kalkoen- en kiprollade, lever, leverpastei, leverworst, paté, rosbief, smeerleverworst, tong, tongenworst. U kunt ongezouten vlees dat over is van de warme maaltijd gebruiken als broodbeleg.
Eventueel kunt u natriumarme vleeswaren kopen zoals van Nistria of Lebouille |
bacon, boterhamworst, casselerrib, cervelaatworst, corned beef, gebraden gehakt, gekookte (Gelderse) worst, alle soorten ham, katenspek, luncheonmeat, ontbijtspek, pekelvlees, palingworst, rookvlees, salami, snijworst, gerookte spek, theeworst |
Kaas
✅ Aan te raden | Eet niet te veel |
kaassoorten met minder zout zijn bijvoorbeeld Cantenaar, Maaslander, Milner, Zwitserse strooikaas of hüttenkase, Kees kaas | jonge, belegen en oude kaas (hierin zit veel zout) |
In plaats van 1 plak kaas of vleeswaren kunt u nemen:
- 1 portie pindakaas
- 1 portie smeerkaas (als uw fosfaat niet te hoog is in de bloeduitslagen)
- 1 ei zonder zout
In plaats van 2 plakken kaas of vleeswaren kunt u nemen:
- 1 klein stukje vis
Zoet
✅ Aan te raden | Eet niet te veel |
jam, honing, suiker, vruchtenhagel, anijshagel, muisjes, Sandwich Spread of groentespread | chocoladehagel en chocoladepasta (in chocolade zit kalium) |
Ongezouten soep
Ongezouten bouillon kunt u trekken van vlees, visgroentekruiden of een zoutarm kruidenbuiltje.
Ongezouten soep kunt u maken van de ongezouten bouillon hierboven. U kunt de soep binden met bijvoorbeeld vermicelli, rijst en bloem. Als vulling kunt u enkele stukjes vlees, vis of groente nemen. Voor de smaak kunt u kruiden erin doen.
Ongezouten vlees of vleesvervanging
Van nature zit er weinig zout in vlees, vis en gevogelte. In kant-en-klaar vlees, kant-en-klare vis en kant-en-klaar gevogelte zit meestal wel veel zout. Dit geldt ook voor vegetarische vleesvervangers.
Vlees
✅ Aan te raden | Eet niet te veel |
ongemengd en ongepaneerd vlees, bijvoorbeeld: kip, kalkoen, karbonade, poulet, rosbief, runderlappen, varkenslappen | kant-en-klare vleesproducten zoals: braad- en rookworst, hamburgers, gepaneerd vlees, saucijzen, kant-en-klare gehaktballen, cordon bleu, gemarineerd vlees, slavinken, rundervinken en aangemaakt gehakt |
Vis
✅ Aan te raden | Eet niet te veel |
ongemengde en ongepaneerde verse vis en vis uit de diepvries | gerookte of gestoomde vis zoals: gestoomde makreel en zalm, bokking, gerookte paling, vis in ‘t zuur zoals rolmops, alle soorten haring, kant-en-klaar gepaneerde vis zoals vissticks en zeeschnitzel, vis uit blik of glas (tonijn, sardines, zalm), alle schaal- en schelpdieren zoals: garnalen, oesters, mosselen, kreeft en krab |
Vegetarische vleesvervangers
✅ Aan te raden | Eet niet te veel |
sojaproducten zoals tahoe en tempé peulvruchten |
kant-en-klare sojaproducten zoals vegetarische burgers en vegetarische schijven |
Let op: in peulvruchten zoals bruine bonen en kapucijners zit veel kalium. Neem die maar af en toe. Er zijn peulvruchten uit blik of pot waarin weinig zout zit.
Ongezouten jus of saus
Ongezouten saus kunt u maken van ongezouten gebonden bouillon. In die bouillon kunt u kruiden, citroen en ui doen.
Ongezouten groenten
U kunt verse en diepvriesgroente eten of groente zonder zout uit een pot. U kunt hierbij azijn, citroen, kruiden, specerijen, zelfgemaakte jus of saus doen voor de smaak.
Ongezouten aardappels, rijst en pasta
In aardappelen zit veel kalium. In rijst, macaroni, spaghetti en andere pasta’s zit bijna geen kalium. Wissel aardappelen daarom een paar keer per week af met rijst of pasta.
In plaats van 4 aardappelen zonder zout kunt u nemen:
- 1 grote opscheplepel (zilvervlies)rijst zonder zout
- 2 opscheplepels macaroni, spaghetti, mie, mihoen en dergelijke zonder zout
Patat en stamppot
In stamppot en patat zit veel kalium. Neem hier niet te veel van. Hoeveel patat en stamppot u kunt eten, hangt af van uw de uitslagen van uw bloedonderzoek. Overleg hierover met uw diëtist.
Nagerecht
Als nagerecht kunt u nemen:
- 1 schaaltje yoghurt, pap, pudding of kwark
- 1 glas melk of karnemelk of drinkyoghurt
- 1 schaaltje vla
- 1 schaaltje ijs
Let op: in een schaaltje magere naturel kwark zit 3 keer zoveel eiwit als in een schaaltje vla.
Dranken
In de volgende dranken zit geen eiwit, weinig zout en weinig kalium:
- thee (eventueel met suiker)
- frisdrank/limonade
- mineraalwater
Koffie
In koffie zit veel kalium. Drink niet meer koffie dan in uw dieetadvies staat.
Mineraalwater
Neem geen mineraalwater van de merken Appolinaris en Vichy. Hierin zit veel natrium. Ander mineraalwater kunt u wel drinken.
Vruchtensap
In vruchtensap zit veel kalium. Neem niet meer vruchtensap dan in uw persoonlijk dieetadvies staat. U kunt beter een stuk fruit eten dan dat u vruchtensap drinkt.
Melk
In plaats van 1 glas melk kunt u nemen: 1 glas karnemelk of drinkyoghurt, 1 schaaltje vla, yoghurt, kwark of pap.
Frisdrank
In frisdrank kan fosfaat zitten. Dit komt dan door toevoeging van E-nummers aan de frisdrank of door fosfaat in de grondstoffen.
In cola zit veel fosfaat door toevoeging van het E-nummer fosforzuur (E338). Het maakt niet uit welke soort cola (light/zero/met suiker) of welk merk u neemt. Het beste kunt u helemaal geen cola drinken.
Ook in Taksi en Rivella zit fosfaat. In bier (met alcohol en alcoholvrij) zitten kalium en fosfaat.
U kunt wel andere soorten frisdrank en smaakwaters drinken.
Fruit
In fruit zit veel kalium. Neem niet meer fruit dan in uw persoonlijk dieetadvies staat. In gedroogde vruchten zoals dadels, krenten, pruimen, rozijnen, tutti frutti en vijgen zit heel veel kalium.
Tussendoortjes
In biscuits en koekjes zitten niet zoveel eiwit, zout en kalium. U kunt ze daarom weleens extra nemen.
Hartige tussendoortjes kun u af en toe nemen:
- handje ongezouten noten of pinda’s
- 1 chocoladereep zoals Mars, Bounty of Twix
- 2 Evergreens
- half zakje ongezouten popcorn
- 1 stuk taart
- 1 amandelbroodje
- blokje kaas of een plakje worst
Zoete tussendoortjes mag u normaal gesproken nemen. Bijvoorbeeld:
borstplaat, boterbabbelaars, fruitcaramels zoals Fruitella’s, fondant, gomballen, hopjes, kauwgom, lolly, mentos, marshmallows, pepermunt, spekkies, Stophoest, vruchtensnoepjes, waterijs, winegums en zuurtjes.
Vragen bij een dieet bij nierziekte
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan kunt u ons op de volgende manieren bereiken:
- U kunt van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur bellen met een diëtist van het ziekenhuis. U bereikt ons op telefoonnummer 088 979 28 30.
- U kunt ook een e-mail sturen naar dietetiek@haaglandenmc.nl. Vermeld in de e-mail uw HMC-patiëntennummer.
- U kunt uw diëtist verder vragen stellen via een e-consult op patiëntenportaal mijnHMC.