Onderzoek en behandeling

De specialist die verantwoordelijk is voor uw behandeling, overlegt met u welke onderzoeken worden verricht en welke behandeling nodig is. Samen met hem of haar kunt u vervolgens beslissen welk onderzoek of behandeling het beste bij u past.

Printknop

Bereid u voor op uw onderzoek of behandeling

De specialist die verantwoordelijk is voor uw behandeling, overlegt met u welke onderzoeken worden verricht en welke behandeling nodig is. Samen met hem of haar kunt u vervolgens beslissen welk onderzoek of behandeling het beste bij u past.  Mocht het gesprek over uw met de arts over uw onderzoek of behandeling onduidelijk zijn, vraag dan gerust om uitleg.

Artsen zullen er alles aan doen om zo goed mogelijk te helpen. Maar u als patiënt beslist op grond van de informatie die uw arts u geeft. Goede informatie is belangrijk voor het nemen van goede beslissingen. Daarom is het raadzaam om het bezoek aan uw arts goed voor te bereiden

Wilt u nalezen wat uw behandeling of onderzoek inhoudt? HMC heeft folders over onderzoeken, behandelingen en de gang van zaken in het ziekenhuis. Deze folders zijn een aanvulling op de informatie die u krijgt van uw behandelaar.

Rechten en plichten

U heeft als patiënt rechten en plichten. Wij vinden het belangrijk dat u op de hoogte bent van uw rechten en plichten en die van de hulpverlener. Bij Rechten en plichten lichten we er enkele toe. Meer informatie vindt u in onze folder Rechten en Plichten.

Wie is mijn arts?

Bij HMC werken ruim 300 medisch specialisten. Bijna alle specialismen zijn bij ons te vinden. Waar nodig werken verschillende specialisten in teams samen.

Wie staat er aan mijn bed?

Soms heeft u tijdens uw behandeling te maken met verschillende zorgverleners. De website www.wiestaateraanmijnbed.nl  geeft duidelijke tekst en uitleg over de meest voorkomende zorgverleners in het ziekenhuis.

HMC is een opleidingsziekenhuis

Dat betekent dat wij op diverse afdelingen en poliklinieken mensen opleiden tot verpleegkundige, gespecialiseerd verpleegkundige, arts of specialist. Het is dus goed mogelijk dat u tijdens uw behandeling of onderzoek te maken krijgt met studenten, co-assistenten of arts-assistenten.

Een co-assistent is een student geneeskunde in de laatste jaren van zijn studie. De co-assistent loopt stage bij ons ziekenhuis en werkt onder leiding van de arts-assistent en de specialist. Een arts-assistent is een afgestudeerd arts die werkt onder leiding van de specialist. De meeste arts-assistenten zijn ‘aios’. Dit is een arts in opleiding tot specialist. Sommige arts-assistenten zijn ‘anois’: arts niet in opleiding tot specialist. Hun opleidingsperiode is nog niet begonnen.

Uw afspraak of behandeling kan iets langer duren dan gewoonlijk omdat u eerst een gesprek kan hebben met een co-assistent en daarna door een van de artsen. De co-assistent krijgt de gelegenheid met u te praten en inzicht te krijgen in uw klacht of probleem, de arts-assistent of specialist geeft extra uitleg. We hopen dat u bereid bent om ons te helpen de volgende generatie zorgverleners goed voor te bereiden op de toekomst. Heeft u bezwaar tegen de aanwezigheid van een toekomstig verpleegkundige of arts? Laat dit dan weten aan de specialist die u behandelt.