Patiëntenpas

Binnen HMC krijgen alle patiënten een patiëntenpas. Als u voor het eerst als patiënt in HMC komt, hebben wij een aantal gegevens van u nodig.  Bijvoorbeeld uw legitimatiebewijs en gegevens van uw zorgverzekeraar voor het laten maken van een patiëntenpas. Bij de inschrijfbalie in de centrale hal van het ziekenhuis regelen wij alles voor uw inschrijving.

Printknop

patiëntenpas laten maken

Patiëntenpas laten maken

Het kost wat extra tijd om de een patiëntenpas te maken. Kom dus bij uw eerste afspraak wat eerder naar het ziekenhuis. Na het verkrijgen van de patiëntenpas kunt u naar uw afspraak op de polikliniek. 

Lees meer in onze folder Patiëntenpas

De openingstijden voor het laten maken van een patiëntenpas zijn:

  • HMC Antoniushove: ma t/m vr van 06.45 tot 20.00 uur
  • HMC Bronovo: ma t/m vr van 07.30 - 17.00 uur
  • HMC Westeinde: ma t/m vr van 07.30 - 18.00 uur

Waarom een patiëntenpas?

De patiëntenpas heeft voordelen voor u en voor ons. Door de patiëntenpas:

  • kunnen wij u beter en sneller van dienst zijn.
  • staan alle gegevens die noodzakelijk zijn voor optimale zorgverlening bij elkaar op 1 kaart.
  • zijn uw medische gegevens nog beter beveiligd tegen misbruik.

Wat meenemen naar HMC?

Voor het inschrijven het maken van de patiëntenpas hebben wij aantal gegevens van u nodig:

  • de verwijzing van uw (huis)arts
  • geldig identiteitsbewijs (bijvoorbeeld uw paspoort, rijbewijs, Nederlandse Identiteitskaart of vreemdelingendocument)
  • bewijs van inschrijving van uw ziektekostenverzekering
  • Burger-servicenummer (BSN). Dit persoonsgebonden nummer staat op een Nederlands rijbewijs, paspoort en identiteitskaart.

Pasfoto

In het ziekenhuis vragen wij aan u of er een digitale pasfoto van u mag worden gemaakt voor op uw patiëntenpas. U hoeft dus geen foto mee te nemen. 

Identificatieplicht

Neem bij elk ziekenhuisbezoek altijd uw identiteitsbewijs mee. In Nederland moet u als u medische zorg nodig heeft een geldig identiteitsbewijs laten zien aan de zorgverleners. De identificatieplicht in de zorg geldt voor iedereen, dus ook voor minderjarigen jonger dan 14 jaar en baby's. 

Kloppen uw gegevens nog?

Heeft u al een patiëntenpas van HMC? Controleer dan voor uw ziekenhuisbezoek of uw gegevens nog kloppen. Zijn uw gegegens gewijzigd? Bijvoorbeeld uw adres, telefoonnummer, e-mailadres, huisarts of zorgverzekeraar. Laat dan bij uw volgende ziekenhuisbezoek uw persoonlijke gegevens aanpassen bij de inschrijfbalie in de centrale hal van onze ziekenhuislocaties.

Het is belangrijk dat wij uw actuele gegevens hebben, zo kunnen wij u goed en snel van dienst zijn.

Veelgestelde vragen patiëntenpas

Als uw identiteitsbewijs niet meer geldig is, kunt u dit niet meer gebruiken om u te identificeren bij een zorgverlener. U moet dan een nieuw bewijs aanschaffen via de gemeente waar u bent ingeschreven.

Indien uw kind als patiënt ons ziekenhuis bezoekt, zal het ook als patiënt ingeschreven moeten worden. U moet voor uw kind een geldig identiteitsbewijs meenemen. Kinderen kunnen sinds 26 juni 2012 niet meer worden bijgeschreven in het paspoort van de ouder. In de zorg geldt een identificatieplicht. Dat houdt in dat iedereen zich moet kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs als zij medische zorg ontvangen, ook minderjarigen jonger dan 14 jaar.

Ja, voorwaarde is wel dat u een geldig identiteitsbewijs bij u heeft.

Nee, het is niet verplicht om een foto op uw patientenpas te hebben. Om zorgfraude tegen te gaan betekent dit wel dat u zich bij elke afspraak eerst dient te melden bij de centrale kas om u te legitimeren en ook bij elk specialisme waar u een afspraak heeft. Dit kost u dus elke keer extra tijd. Ook kan het gebeuren dat de ziekenhuismedewerker vraagt om uw legitimatiebewijs; neem dit dus altijd mee. Mocht u geen bezwaar hebben tegen een foto op uw pas dan wordt deze met een webcam gemaakt bij een van de registratiebalies. Indien u bezwaar heeft tegen het gebruik van uw foto op de patiëntenpas en het gebruik van uw foto in uw patiëntendossier, kunt u dat aangeven bij het maken van uw patiëntenpas.

HMC houdt zich aan strikte veiligheid regels omtrent patiëntengegevens conform de NEN 7510, Medische informatica - Informatiebeveiliging in de zorg - Algemeen’. Dit wordt ook regelmatig geaudit (gecontroleerd).

Nee, HMC verstrekt geen hoesjes voor de patiëntenpas. De patiëntenpas heeft het formaat van een creditcard en kan zonder hoesje makkelijker worden bewaard in portemonnee of portefeuille.