HMC rookvrij

Als HMC zetten we ons in voor een rookvrije generatie. Dat doen we door volledig rookvrij te zijn. Dat betekent dat sinds 1 januari 2021 alle locaties van HMC (inclusief de terreinen) rookvrij zijn. Er zijn geen rookabri’s meer. Als u nog wilt roken, dan moet u het terrein verlaten.

Printknop

Waarom wordt HMC volledig rookvrij?

Per jaar overlijden er 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Daar moet iets aan veranderen. In het Nationaal Preventieakkoord is vastgesteld dat alle ziekenhuizen uiterlijk in 2025 rookvrij moeten zijn. Daarom hebben wij besloten om vanaf januari 2021 rookvrij te zijn.

Als HMC hebben we een voorbeeldfunctie als het gaat om gezond gedrag. We willen dan ook dat het ziekenhuis een zo gezond mogelijke leef- en werkomgeving is voor iedereen. Bovendien dragen we hiermee als HMC bij aan de rookvrije generatie. We vinden dat alle kinderen recht hebben om in een volledig rookvrije omgeving op te groeien.

In onderstaande video legt longarts Joris ten Holder het belang van een rookvrij ziekenhuis uit.

video_afspelen_joris_ten_holder.jpg

Sinds wanneer is HMC volledig rookvrij?

HMC is sinds 1 januari 2021 volledig rookvrij. De gebouwen van HMC zijn nu al rookvrij. Sinds 1 januari 2021 zijn ook onze terreinen rookvrij.

Wat houdt rookvrij in?

Rookvrij houdt in dat er niet in de gebouwen en nergens op het ziekenhuisterrein mag worden gerookt.

Geldt het rookverbod voor alle rookwaar?

Ja. Het rookverbod geldt voor alle rookwaar zoals: sigaretten, sigaren en pijptabak, maar ook voor de e-sigaret en ‘rookvrije sigaretten’ en alle andere rookgerei.

Zijn er wel speciale plekken voor rokers?

Nee. Er zijn geen speciale rokersplekken. De rookabri’s hebben we weggehaald. 

Waar kan ik als roker wel roken?

Buiten het ziekenhuisterrein kunnen mensen roken. Wij verzoeken mensen die willen roken daarom het ziekenhuisterrein te verlaten. Daarnaast vragen wij iedereen rekening te houden met de omwonenden.

Wordt er gecontroleerd binnen het rookvrije terrein?

Ons rookvrij-beleid wordt opgenomen in onze huisregels. Van iedereen verwachten wij dat ze zich aan de huisregels houden.

Stoppen met roken?

Wil je stoppen met roken en kun je wel wat tips gebruiken? Verpleegkundig specialist Jantine de Bruijn geeft advies! Klik op onderstaande video.

klik_jantine_geeft_tips.jpg