Tweede generatie serologie tests Covid-19

8 april 2021

Met de PCR-test kunnen we vaststellen of iemand het Covid-19 virus bij zich draagt. Met serologische testen kunnen we zien of iemand Covid-19 heeft gehad of na vaccinatie antistoffen heeft aangemaakt. Het medisch microbiologisch laboratorium van HMC heeft nu de beschikking over de beste, meest doorontwikkelde serologische test: de IgG test.

De ideale serologische test is zowel sensitief als specifiek. Sensitief betekent dat de test de antistoffen in het lichaam van de patiënt ook oppikt als die maar weinig van die antistoffen bij zich draagt. Specifiek betekent dat de test geen positieve reactie geeft als je besmet bent geweest met een ander coronavirus dan Covid-19. Is een test niet specifiek, dan kan die patiënten een gevoel van schijnveiligheid geven. Ze denken dan misschien ten onrechte dat ze beschermd zijn. Een onderwerp waar sowieso nog veel onzekerheid over bestaat.

Sensitief en specifiek
De IgG test, die we sinds kort gebruiken in HMC, is sensitief én specifiek. Voor het goed interpreteren van de uitslag is het wel nog belangrijk dat we weten wat de eerste ziektedag was van de patiënt of de datum waarop de patiënt is gevaccineerd. Die kan worden vermeld onder de klinische gegevens bij het aanvragen van de test met de gebruikelijke aanvraagformulieren, op papier of via ZorgDomein. Serologische testen zijn trouwens niet geschikt om vast te stellen of iemand op dit moment is besmet met Covid-19. Daarvoor blijft een PCR-test nodig.

Meer nieuws