Samenwerking in de regio versterkt: IAT-patiënten Delft ook naar HMC

13 september 2022

Sinds 1 september is de samenwerking tussen HMC en Reinier de Graaf Gasthuis op het gebied van neurovasculaire zorg verder versterkt. Patiënten uit Delft die na een herseninfarct een IAT-behandeling moeten ondergaan, worden in het vervolg voor deze behandeling naar HMC verwezen.

Het is belangrijk dat patiënten met een beroerte zo snel mogelijk de juiste behandeling krijgen. Het Reinier de Graaf Gasthuis en HMC hebben daarom een nieuw samenwerkingsverband ontwikkeld waarbij de patiënten de juiste zorg op het hoogste niveau op de juiste plek krijgen. Patiënten in Delft die een beroerte krijgen, worden met spoed naar het Reinier de Graaf of HMC gebracht. De ambulance bepaalt op grond van de uitval waar de patiënt het best behandeld kan worden.

Een IAT is een zogenaamde intra-arteriële trombectomie, een behandeling bij een herseninfarct waarbij het stolsel via de lies uit de slagader in de hersenen wordt verwijderd. Door een IAT-behandeling kan een patiënt niet alleen sneller, maar vaak ook nog op een later moment na ontstaan van de eerste uitvalverschijnselen worden geholpen. Dit kan voor veel patiënten met een herseninfarct het verschil maken. Bij een IAT-behandeling werkt een team van neurologen, radiologen, laboranten, anesthesiologen, SEH-artsen en SEH-verpleegkundigen samen op hoog niveau.

Nadat eerder al patiënten vanuit het Groene Hart ziekenhuis uit Gouda naar HMC worden verwezen voor een IAT-behandeling, geldt dit dus binnenkort ook voor de patiënten uit Delft. HMC is een van de 17 ziekenhuizen in Nederland met een IAT-centrum en voldoet aan de hoogste eisen om 24 uur per dag een IAT-behandeling uit te voeren. Op basis van aantallen behandelingen per jaar heeft HMC het grootste IAT-centrum van de regio Haaglanden en staat het in de top-5 van Nederland. HMC is het enige ziekenhuis in de regio Haaglanden dat gespecialiseerd is in alle ingrepen bij aandoeningen van de hersenbloedvaten. “Zo krijgen onze patiënten de juiste zorg, op de juiste plek op het hoogste niveau’, vertelt neuroloog Leo Aerden van het Reiner de Graaf ziekenhuis.“

“Als HMC zijn we er trots op dat we in Nederland voorop lopen met de IAT-behandeling om de zorg voor patiënten met een herseninfarct elke dag te kunnen verbeteren,” vertelt neuro-interventionalist Ido van den Wijngaard van HMC. “We kijken uit naar deze nieuwe samenwerking om zo voor nog meer patiënten in onze regio het verschil te kunnen maken in een behandeling waar elke minuut telt.”

Meer weten? Bekijk ook het item dat Omroep West onlangs maakte over de IAT-behandeling in HMC. 

Meer nieuws