Planbare chirurgische zorg gaat door

18 mei 2021

Ook in deze tijd waarin de druk op de zorg groot is, kunnen patiënten bij HMC terecht voor planbare chirurgische zorg. Iedereen is welkom op de polikliniek voor een beoordeling. Niet-operatieve en poliklinische behandeling is mogelijk met korte toegangstijden. Is er wel een operatie nodig? Dan wordt op grond van medische urgentie een zorgvuldige afweging gemaakt. Stuur dus vooral patiënten met medische klachten naar ons door, is de boodschap van de chirurgen van HMC.

Chirurg Jochem Hoogendoorn: “Zowel in de eerste als de tweede coronagolf heeft bij HMC de oncologische en acute zorg, zoals trauma- en vaatchirurgie, altijd door kunnen gaan. Ook hebben we voldoende capaciteit gehouden voor andere medisch urgente ingrepen, waarvan wij vonden dat het niet verantwoord was langer dan 6 weken te wachten. Helaas hebben we in het afgelopen jaar de minder acute ingrepen wel moeten uitstellen.”

Wachtlijsten voor operaties wegwerken

“Het beeld is nu gelukkig anders, omdat begin januari er weer OK’s op Bronovo open zijn gegaan. We hebben als specialisten de wachtlijsten doorgelopen en die patiënten aangeschreven met het verzoek om contact op te nemen bij toenemende klachten. De mensen die reageerden zijn vervolgens telefonisch door de chirurg benaderd en zo nodig met voorrang geholpen. Nu er weer meer OK’s open zijn, is er ook weer ruimte om de andere mensen op de wachtlijst te opereren.”

Van liesbreuk tot spataderen: patiënten kunnen bij HMC terecht

Hoogendoorn legt uit dat patiënten die geen operatieve ingreep op de OK nodig hebben, sowieso snel terecht kunnen. “We zien nog steeds minder patiënten in de polikliniek dan gewoonlijk, maar we hebben daar wel ruimte voor. Een patiënt met een liesbreuk, navelbreuk of aambeien kan dus gewoon snel bij HMC terecht voor een consult en behandeling. We maken uiteraard een zorgvuldige afweging over wie wanneer wordt geholpen, op grond van de ernst van de klachten. Er is ook voldoende capaciteit voor het uitvoeren van ingrepen onder lokale verdoving op de poliklinische operatiekamers, zoals lipomen (vetbulten), ganglion cystes en laserbehandeling voor spataderen.”

 

Meer nieuws