Patiënt kan voor PET-CT terecht in HMC

11 november 2021

Patiënten kunnen vanaf 1 december in HMC Antoniushove terecht voor een PET-CT. Met deze uitbreiding van deze modaliteit biedt HMC een compleet palet van diagnostische beeldvorming aan.

Op dit moment gaan de patiënten voor PET-CT-diagnostiek nog naar GHZ in Gouda. Het besluit om een eigen PET-CT te plaatsen, past bij de doelen van de strategische koers van HMC, met het bijzondere oncologische zorgaanbod op HMC Antoniushove en HMC als topklinisch opleidingsziekenhuis.

HMC beschikt nu over de meest gevoelige PET-CT die er op dit moment is. Het is daarmee mogelijk om ook hele kleine afwijkingen in beeld te brengen. Dit draagt bij aan een optimale zorg voor de patiënt en een zo laag mogelijke stralingsdosis voor de medewerker.

Optimaliseren
De voorbereiding hebben nog al wat voeten in aarde gehad voor onze bouw- en verhuiscollega’s. Twee afdelingen zijn hiervoor inmiddels verplaatst. Deze wijziging was gelijk ook een kans om de huisvestiging voor de afdeling te verbeteren en de zorg aan de patiënt verder te optimaliseren. De uitvoering van de PET-CT ruimtes zelf was complex. Overal in de muren zit nu lood om de straling naar de omgeving te minimaliseren en er is goed op gelet dat vloeren en wanden grondig schoongemaakt kunnen worden in geval van een spill van radiofarmaca. Ook is er veel tijd gaan zitten in het opleiden van medewerkers, het opstellen en aanpassen van protocollen, het aanvragen van de vergunning en aanpassen van ICT-systemen.

De komende periode wordt alle nieuw geplaatste apparatuur nog uitgebreid getest. En vinden applicatietrainingen plaats, verzorgd door de leverancier Siemens. Als dat is afgerond is de afdeling klaar om de eerste patiënt te ontvangen.

Meer nieuws