Hoe te handelen bij een ongeval in het buitenland?

7 juli 2022

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in het buitenland. In HMC zien onze zorgverleners gedurende het jaar regelmatig patiënten die een ongeval in het buitenland hebben doorgemaakt. Dit kan gaan om een auto- of motorongeluk in Thailand, iemand kan zijn of haar enkel hebben gebroken tijdens het hiken in de Alpen of een kniebreuk hebben opgelopen tijdens het skiën.

Patiënten die een ongeval hebben doorgemaakt in het buitenland, komen op verschillende manieren binnen in HMC. Soms is dit via de huisarts na een behandeling in het buitenland. Een andere keer neemt de ANWB-alarmcentrale contact op, of SOS-international, met de vraag of ons ziekenhuis een patiënt kan overnemen na vervoer vanuit het buitenland.

We zien ook patiënten die achteraf niet geheel tevreden zijn over de behandeling in het buitenland of met de keuzes die daar gemaakt zijn. We zijn benieuwd of patiënten met u, als Nederlandse huisarts, contact opnemen vanuit het buitenland voor advies.

Traumachirurgen in HMC zouden graag tijdig betrokken worden bij de keuzes die gemaakt worden door (behandelend) artsen in buitenlandse ziekenhuizen. Soms is het namelijk beter om een behandeling uit te stellen en, na repatriëring, uit te voeren in Nederland. Dit omdat de kwaliteit hier beter kan zijn. Wilt u als huisarts graag van onze expertise gebruik maken wanneer u bent gebeld door een patiënt in het buitenland? U kunt ten alle tijden contact opnemen met het ziekenhuis en vragen naar de dienstdoende traumachirurg.

Meer nieuws