Eerste hulp voor diabetische voetwonden opent deuren

4 september 2019

Nieuw initiatief in Haagse regio
Patiënten met ernstige voetwonden als het gevolg van diabetes hebben vanaf nu hun eigen spoedpost in HMC Westeinde. Hier kunnen zij zonder lange wachttijden terecht.

Hoe sneller je een diabetische voetwond behandelt, hoe kleiner de kans op (onherstelbare) schade. Om die reden heeft de Eerste Diabetische Voethulp, zoals de speciale spoedpost heet, deze maand de deuren geopend. Patiënten krijgen hier hulp van een deskundig team. “We willen dat er binnen twee uur een behandelplan ligt”, aldus Sandy Uchtmann (links op foto), verpleegkundig specialist, die op de nieuwe post werkt. “Time is tissue. Tijd is weefsel. Je wilt voorkomen dat er weefsel afsterft.”
De Eerste Diabetische Voethulp – geopend tijdens kantooruren, als de meeste mensen met voetwonden zich melden - is uniek in de Haagse regio, stelt Uchtmann. Normaal gaat een patiënt met dit soort klachten naar de ‘gewone’ spoedeisende hulp, maar ‘daar heeft deze aandoening geen hoge prioriteit’. “Het is niet direct levensbedreigend.”

Sneller hulp

De afdeling deed het idee voor de spoedpost voor voetwonden op in het buitenland. “Onze vaatchirurg Daniël Eefting maakte in 2016 kennis met een diabetisch voetcentrum in Italië. Hij was enthousiast. We zijn toen een projectgroep gestart om te kijken: hoe kunnen wij hét diabetisch voetcentrum worden voor deze regio? Twee jaar na dato, nadat er met succes verschillende keren een korte proef is gedraaid – ‘patiënten kregen sneller hulp en voelden zich begrepen’ -, is de Eerste Diabetische Voethulp nu open.
Voetwonden komen veel voor bij mensen met diabetes. ‘Diabetische voet’ wordt dat genoemd. Een ‘complex probleem’, zegt Uchtmann. Het begint vaak met een klein wondje, bijvoorbeeld door knellende schoenen. Normaal geneest dat snel, maar bij diabetespatiënten kan het ernstig gaan infecteren zonder dat zij dit merken. Dat heeft te maken met een minder goede doorbloeding (waardoor de wond langzaam geneest) en beschadigingen aan de zenuwen als gevolg van een hoge bloedsuiker (waardoor de patiënt het minder snel merkt). “Mensen voelen zich dan niet zo ziek, terwijl de wond al diep zit”, vertelt wondverpleegkundige Desiree Nederpel, die ook op de voethulp werkt. “Soms is zelfs het bot aangetast.”

Multidisciplinair

Medici moeten er bovendien rekening mee houden dat er meer speelt dan alleen die voetwond. Nederpel: “Veel diabetici hebben ook hart- en vaatziekten.” Daarom staan er op de Eerste Diabetische Voethulp deskundigen klaar, die hier ervaring mee hebben. Iedere patiënt wordt in een ‘multidisciplinair overleg’ besproken, waar het voltallige team aanschuift: van vaatchirurg tot revalidatie-arts en internist.
Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een chronische stofwisselingsziekte, waarbij er teveel suiker in het bloed zit. Dit kan vervelende gevolgen hebben, zoals een gevoeligheid voor infecties. Diabetes komt veel voor. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders, ofwel één op de veertien, lijdt aan deze aandoening, meldt het Diabetes Fonds op haar site. Uchtmann en Nederpel verwachten dagelijks drie tot vier patiënten te ontvangen op de spoedeisende wondpoli.

Meer nieuws