Artrose Netwerk Haaglanden is officieel van start gegaan

9 november 2021

We zijn verheugd om aan te kondigen dat het Artrose Netwerk Regio Haaglanden van start is gegaan op 1 november. U kunt patiënten met heup- of knieartrose verwijzen naar het netwerk via ZorgDomein.

Het Artrose Netwerk Regio Haaglanden is een initiatief van gespecialiseerde fysiotherapeuten in de regio, huisartsen en de orthopedisch chirurgen van Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Samen kijken we hoe we de patiënt het beste kunnen helpen bij artrose aan heup of knie, in het conservatieve, preoperatieve of postoperatieve traject.

Het doel van het Artrose Netwerk Regio Haaglanden is om samen een kwaliteitsverbetering van de artrosezorg te realiseren, de patiënt direct de juiste zorg op de juiste plek te bieden, binnen één netwerk, met één taal en uniforme werkwijze, en de artrose patiënt beter in beeld te krijgen voor alle zorgverleners.

Werkwijze
De patiënt kan bij u als huisarts komen met klachten die kunnen passen bij knie- of heupartrose. Na het geven van uw voorlichting en het bespreken van een eventueel behandelplan kunt u vervolgens verwijzen naar het Artrose Netwerk Regio Haaglanden.

Het hangt af van de klachten met welke stap de patiënt begint en waar de behandeling stopt. Vaak is oefenen thuis of onder begeleiding van de fysiotherapeut al genoeg. Mocht dit niet het gewenste resultaat opleveren, dan kunt u de patiënt doorverwijzen naar de orthopeed.

In het Artrose Netwerk Regio Haaglanden werken we volgens drie stappen:
Stap 1: voorlichting door de fysiotherapeut, de patiënt gaat daarna zelf thuis oefenen
Stap 2: de patiënt gaat oefenen onder begeleiding van de fysiotherapeut
Stap 3: de patiënt krijgt een afspraak met een orthopedisch chirurg van HMC

Bij een verwijzing naar de fysiotherapeut kiest de patiënt zelf waar hij naar toe wil, er is altijd wel een gespecialiseerde fysiotherapeut in de buurt. Voor een overzicht van alle deelnemende fysiotherapie locaties, zie bijlage .

Vergoeding bij heup en knie artrose
Wist u dat fysiotherapie bij artrose soms wordt vergoed uit de basisverzekering voor maximaal twaalf behandelingen per jaar?

 

Meer nieuws