Aanpassingen feces diagnostiek bij HMC

5 juni 2019

  • Per 29 april zal in HMC Westeinde de virologische diagnostiek op feces verricht worden doorPCR. De meest voorkomende virale pathogenen zullen worden aangetoond.
  • Verder wordt de C. difficile kweek vervangen door PCR.
  • Klinische gegevens zijn onmisbaar voor het uitvoeren van de juiste fecesdiagnostiek.

Achtergrond

Moleculaire diagnostiek door PCR op feces heeft een hogere sensitiviteit dan traditionele methoden zoals kweek en antigeentesten. De diagnostiek kan verricht worden op één ongefixeerd fecesmonster. Voor de PCR testen kan gebruik gemaakt worden van dezelfde fecespotjes die ook gebruikt worden voor overige feces diagnostiek.

Virale gastro-enteritis

De virale gastro-enteritis diagnostiek voert HMC uit met behulp van antigeentesten. HMC gaat deze antigeentesten vervangen door PCR. De test detecteert 5 verschillende virussen die virale gastro-enteritis kunnen veroorzaken, namelijk Noro-, Rota-, Adeno-, Astro- en Sapovirus. Een positief PCR duidt op een actieve infectie. De sensitiviteit van de PCR is veel hoger dan de Noro-, Rota- en Adenovirus antigeentesten. De PCR zal dagelijks worden uitgevoerd op werkdagen.

Clostridium difficile

Diagnostiek van C. difficile wordt op dit moment uitgevoerd m.b.v. conventionele kweek en een antigeentest. De kweek wordt vervangen door de veel snellere PCR. Bij een positieve PCR wordt er ook een antigeentest (EIA) ingezet. Indien allebei testen positief zijn is er sprake van infectie met Clostridium difficile. Indien alleen de PCR positief is het niet mogelijk om onderscheid te maken tussen infectie en kolonisatie met een toxine producerende C. difficile.

De PCR en de EIA worden dagelijks uitgevoerd. De uitslag van de PCR en de EIA is op werkdagen in principe binnen 24 uur na binnenkomst van het monster bekend.

Zie verder de Bepalingenwijzer op onze website.


Mocht u hierover nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met de dienstdoend arts-microbioloog op nummer: 088 979 6673 of via het centrale nummer 088 979 79 00.

Meer berichten