87 procent cardiologie patiënten blijft bij huisarts

11 oktober 2019

De resultaten van de eerste 695 meekijkconsulten cardiologie in 2017 en 2018 zijn zeer positief en in lijn met de studie van de eerste 100 patiënten. Patiënten, huisartsen en cardiologen zijn dik tevreden met deze nieuwe zorgvorm (pdf). Patiënten met cardiale klachten worden door de huisarts met de cardioloog besproken op een meekijkconsult. Dit consult vindt plaats in de huisartsenpraktijk of via een telefonisch of video-gesprek op afstand. Na het meekijkconsult blijft 87% onder behandeling van de huisarts, slechts 13% van de patiënten doorverwezen naar het ziekenhuis.

De eerstelijns-behandeling is niet alleen prettiger, maar ook goedkoper. Bij de eerste 100 patiënten was al een forse besparing gezien. Als we op langere termijn de eerste 695 patiënten monitoren en alle kosten meenemen blijft deze besparing significant. Ook zien we dat de huisarts in de loop van de tijd meer patiënten met cardiale klachten helemaal zelf kan behandelen en minder patiënten met de cardioloog bespreekt op het meekijkconsult. Hiernaast is ook de toegangstijd tot cardiologie in het ziekenhuis sterk gedaald.

Graag doen we nog meer onderzoek naar deze nieuwe zorgvorm, ook vanuit het perspectief van de huisarts. Natuurlijk gaan we verder met het ontwikkelen van de meekijkconsulten, zodat nog meer huisartsen en medisch specialisten op afstand zo samen kunnen werken en de zorg voor de patiënt verbeteren.

Meer berichten