Parasitaire gastro-enteritis

Onderdeel van

 

 

Ziektebeeld

De meeste parasieten in de mens behoren of tot het phylum van de eencelligen (Protozoa) of tot een van de phyla der wormen. In de tropen en subtropen komen parasieten in grotere aantallen en in grotere diversiteit voor dan in gematigde en koele klimaten zoals Nederland. In Nederland zijn een aantal parasitaire infecties endemisch zoals oa Giardia. Veel andere parasitaire infecties worden uitsluitend als importziekte gezien zoals b.v. Cyclospora en Entamoebe hystolitica. Daarom is het belangrijk de reisanamnese te vermelden bij het aanvragen van het onderzoek.

Giardia gastro-enteritis, uiteenlopend van een milde zelflimiterende ziekte tot een chronisch ziektebeeld dat maanden kan aanhouden. Daarnaast wordt asymptomatisch dragerschap veelvuldig gezien.
Bij jonge kinderen kan een infectie met G. lamblia overgaan in een chronisch ziektebeeld met malabsorptie, diarree, gewichtsverlies en groeiachterstand.

Apart aanvragen?

ja

Klinische informatie

Bezoek aan buitenland, klinisch beeld, eosinofielie

Methode
  • PCR (Cryptosporidium spp., Entamoeba histolytica en Giardia lamblia)
  • Microscopie (alleen bij buitenland bezoek)
Materiaalsoort

feces

Hoeveelheid benodigd materiaal

Fecespotje: tenminste 5 mL dunne feces of fecesportie ter grootte van een walnoot of de worm zelf.

Bewaar- / transportcondities

Om een optimale leefbaarheid van de micro-organismen te behouden, is het aanbevolen om het materiaal zo snel mogelijk naar het laboratorium te transporteren. Tot aan het transport wordt het materiaal koel bewaard gedurende maximaal 48 uur.

 

 

Frequentie onderzoek

Dagelijks

Duur onderzoek
  • PCR: 1-3 dagen
  • Microscopie: 1 - 4 dagen
Referentie / interpretatie van het onderzoek

Een positieve PCR is bewijzend voor een infectie.  

Materiaal:

 A. Fecespotje

A. Fecespotje