Chikungunya

Ziektebeeld

Infecties met chikungunya virus veroorzaken plotseling opkomende hoge koorts, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, lichtschuwheid en huiduitslag. Infecties zonder ziekteverschijnselen komen niet vaak voor. De symptomen kunnen variëren van milde tot ernstige klachten. Ernstige klachten komen vaker voor bij
pasgeborenen, oudere mensen of volwassenen die lijden aan andere ziekten. De acute symptomen na een infectie met chikungunyavirus verdwijnen meestal binnen 1-2 weken, maar de gewrichtspijnen (artritis) kunnen lang aanhouden (maanden tot jaren). Complicaties treden slechts zelden op.

Klinische informatie

Symptomen, welk land is bezocht.

Methode
  • Serologie: IgM en IgG
  • PCR: bij zeer vroege infectie

Als de klachten een week bestaan, kan de infectie worden aangetoond met serologisch onderzoek, bij zeer vroege infecties is PCR eventueel beschikbaar.

Materiaalsoort

serum en EDTA-plasma

Hoeveelheid benodigd materiaal
  • Serologie: 2 mL serum
  • PCR:  2mL EDTA-plasma
Bewaar- / transportcondities

Om een optimale leefbaarheid van de micro-organismen te behouden, is het aanbevolen om het materiaal zo snel mogelijk naar het laboratorium te transporteren. Tot aan het transport wordt het materiaal koel bewaard gedurende maximaal 48 uur.

Frequentie onderzoek

Onbekend (onderzoek wordt extern verricht)

Duur onderzoek

Uitslag veelal na 14-21 dagen bekend

Referentie / interpretatie van het onderzoek

IgM positief is passend bij een recente infectie. IgG past bij een doorgemaakte infectie. Kruisreactie met andere virussen is mogelijk.

Bijzonderheden

Onderzoek wordt extern verricht.

Chikungunya is meldingsplichtig (groep C) in Caribisch Nederland: Bonaire, St. Eustatius, Saba).

Chikungunyakoorts is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het chikungunya virus. Dit virus kan worden overgedragen door muggen die overdag steken. Chikungunya komt voor in gebieden rond de Indische oceaan, in een deel van Afrika en op de eilanden in de Caraïben. In zuid Europa wordt dit virus soms ook gevonden. Het gebied waar chikungunya voor komt breidt zich steeds verder uit.

Materiaal:

Stolbuis met gel

Stolbuis met gel

EDTA buis

EDTA buis