Weekziekenhuis HMC Bronovo


Vanaf 2 juli 2019 is HMC Bronovo een weekziekenhuis. Het ziekenhuis is dan vijf dagen per week open, van maandag tot en met vrijdag. Hier vindt planbare zorg plaats: zorg die wel nodig is, maar geen directe haast heeft en we daardoor goed kunnen inplannen. U kunt er terecht bij uw vertrouwde zorgverlener in de polikliniek, voor een controle bij zwangerschap én voor diagnostiek, bijvoorbeeld om bloed te laten prikken. In het weekend is HMC Bronovo gesloten.

Redenen om de zorg te concentreren

Zorg vindt in de toekomst steeds meer plaats op een locatie dicht bij de patiënten. Alleen voor acute of complexe behandelingen gaan zij nog naar een ziekenhuis. HMC gaat samenwerken met huisartsen en andere zorgverleners om de zorg bij u in de buurt te organiseren.

We kiezen ervoor om de zorg op termijn niet in drie maar in twee ziekenhuizen aan te bieden: in HMC Westeinde en HMC Antoniushove. HMC Bronovo is vanaf 2 juli een weekziekenhuis en sluit op langere termijn. Dit heeft verschillende redenen:

 • We kunnen doelmatiger omgaan met de inzet van medewerkers.
 • We voorkomen dat we op termijn relatief meer zorggeld uitgeven aan de instandhouding van gebouwen en huisvesting dan aan de directe zorg voor patiënten.
 • We concentreren middelen, mensen en investeringen, zodat we acute en specialistische zorg efficiënter kunnen aanbieden.
 • We voldoen aan nieuwe wetgeving, die onder meer voorschrijft dat er voor moeder- en kindzorg altijd een gynaecoloog en anesthesist beschikbaar moet zijn. Dit kunnen we niet waarmaken als we op meerdere locaties werken.

Redenen om HMC Bronovo op termijn te sluiten

Het sluiten van HMC Bronovo is geen doel op zich. Bij de afweging om HMC Bronovo te sluiten, hebben we tal van aspecten meegewogen, zoals:

 • het aantal patiënten en de zorgvraag in de omgeving van het ziekenhuis
 • financiële en bedrijfsvoeringaspecten
 • medische faciliteiten die al op andere locaties aanwezig zijn
 • de extra benodigde investeringen om HMC Bronovo open te houden

HMC Bronovo is slechts beperkt gerenoveerd. De kosten om HMC Bronovo open te houden, liggen in de prognoseperiode 2019-2036 ongeveer 90 miljoen euro hoger dan die voor het openhouden van HMC Antoniushove.

Redenen om de acute zorg van HMC Bronovo naar HMC Westeinde te verplaatsen

HMC kiest ervoor om dicht bij de inwoners in het hart van de stad te zijn. HMC Westeinde ligt het meest centraal en is een locatie waar veel mensen omheen wonen. Door de centrale ligging is het zeer goed bereikbaar voor de acute en hoogcomplexe zorg en beschikt het over uitstekende ov-verbindingen.

Veranderingen vanaf 2 juli 2019

 • Vanaf 2 juli 2019 is HMC Bronovo een weekziekenhuis
  HMC Bronovo is vanaf 2 juli 5 dagen per week open, van maandag tot en met vrijdag. Hier vindt planbare zorg plaats: zorg die wel nodig is, maar geen directe haast heeft en we daardoor goed kunnen inplannen. U kunt er terecht bij uw vertrouwde zorgverlener in de polikliniek, voor een controle bij zwangerschap, om bloed te prikken of voor een bezoek aan de afdeling radiologie. In het weekend is HMC Bronovo gesloten.
 • Spoedeisende Hulp verhuist van HMC Bronovo naar HMC Westeinde
  In HMC Westeinde vinden vanaf 2 juli alle acute en complexe behandelingen plaats. Ook kunt u hier terecht voor een bevalling of spoedeisende problemen tijdens de zwangerschap. En natuurlijk blijft u hier welkom op de polikliniek bij de bekende zorgverleners. Voor spoedeisende klachten kunt u dus niet meer terecht in HMC Bronovo.
 • Huisartsenpost verhuist van HMC Bronovo naar HMC Antoniushove
  De Huisartsenpost (HAP) van HMC Bronovo verhuist op 2 juli 2019 naar HMC Antoniushove en blijft daar in ieder geval de komende twee jaar. De huisartsen beraden zich nog over de locatie van de HAP op de lange termijn. Het is ook mogelijk dat de HAP vanaf 2021 gewoon in HMC Antoniushove blijft.

Het Moeder- en Kindcentrum verhuist al op 15 juni 2019 naar HMC Westeinde. Dit betekent dat u voor bevallingen vanaf 15 juni naar HMC Westeinde gaat.

Wat betekenen deze veranderingen voor u?

 • Afspraak mogelijk op een andere verdieping of locatie
  Als u al onder behandeling bent, verandert er niet zoveel. Uw zorgverlener blijft in de buurt op de bekende locatie. Vanwege verbouwingen en aanpassingen aan de verschillende locaties kan het zijn afspraken op een andere verdieping of locatie plaatsvinden. Controleer daarom in de afsprakenbrief goed op welke locatie van HMC u een afspraak heeft.
 • Locaties soms minder goed bereikbaar
  Vanwege verbouwingen kunt u meer tijd kwijt zijn om een locatie te bereiken en om een parkeerplek te vinden. Op www.haaglandenmc.nl vindt u actuele informatie over de bereikbaarheid van de verschillende locaties. Ook kunt u hier zien op welke locatie u welke zorg kunt vinden. Vertrek op tijd voor uw afspraak.
 • Handelen bij spoedklachten
  De procedure bij spoedklachten verandert niet. In een levensbedreigende situatie belt u meteen met 112. Heeft u een klacht die niet kan wachten, maar die niet direct levensbedreigend is? Bel dan altijd eerst met uw huisarts. Doordeweeks kan dit tussen 08.00 en 17.00 uur. In het weekend en buiten kantoortijden belt u met de Huisartsenpost op nummer 070 346 96 69. Als het nodig is, dan verwijst de huisarts u door naar de Spoedeisende Hulp die voor uw klacht het meest geschikt is.

hmc_stempel.png

Dossier Weekziekenhuis HMC Bronovo

Vanaf 2 juli 2019 is HMC Bronovo een weekziekenhuis. Het ziekenhuis is dan vijf dagen per week open, van maandag tot en met vrijdag. Hier vindt planbare zorg plaats: zorg die wel nodig is, maar geen directe haast heeft en we daardoor goed kunnen inplannen.