Over een zweepslag
U bent op de Spoedeisende Hulp (SEH) geweest vanwege een scheurtje in een spier (een zweepslag). Op deze webpagina leest u wat een zweepslag is en wat u ertegen kunt doen.
Wat is een zweepslag?
Een zweepslag kan in alle spieren ontstaan, maar komt het meest voor in de kuit- of bovenbeenspier. Door de scheur ontstaat er een bloeduitstorting in de spier. Dit geeft het gevoel alsof u met een zweep op de kuit geslagen bent. Vandaar de naam zweepslag. De klachten bij een zweepslag zijn hevige pijn in de spier en niet goed meer kunnen lopen. Een zweepslag ontstaat meestal tijdens het sporten of tijdens het fietsen. Als u gaat sporten en uw spieren zijn nog onvoldoende opgewarmd, dan is de kans op een zweepslag groter.
Adviezen
Medicijnen
Er bestaat geen medicijn om het herstel van de spier te bevorderen. Voor de pijn mag u vier keer per dag twee tabletten paracetamol van 500 mg innemen. Als dit onvoldoende helpt, kunt u medicijnen als ibuprofen, diclofenac of naproxen gebruiken. Deze pijnstillers hebben een sterkere werking dan paracetamol, maar kunnen bijwerkingen als maagklachten of misselijkheid geven.
Koelen
De eerste 24 uur kunt u de plek koelen met ijs of water. Bij koeling met ijs moet u het ijs in een plastic zak doen. Doe er dan een doek omheen om beschadiging van de huid te voorkomen. Als u koelt met water, kunt u een natte, koude washand en of koud stromend water gebruiken. Koel enkele malen per dag en doe dit telkens ongeveer tien à 15 minuten.
Rust
Na een zweepslag is rust belangrijk. Probeer de eerste 24-48 uur het been zo min mogelijk te belasten, om verdere schade aan de spier te voorkomen. Leg het been zoveel mogelijk hoog.
U kunt het been ontzien door voor de eerste paar dagen krukken te huren op de Spoedeisende Hulp of bij de Thuiszorg.
Drukverband
U kunt de eerste vijf dagen een drukverband of elastische kous om het pijnlijke been dragen. Dit gaat de zwelling tegen en kan wat verlichting van de pijn geven.
Wat u niet mag doen in de eerste 48 uur is:
- Het been masseren. Hierdoor kan de zwelling toenemen.
- U moet geen warme douche of bad nemen of warmte-crèmes gebruiken. Hierdoor kan de zwelling (en daarmee de pijnklachten) toenemen.
Oefeningen
De eerste 48 uur
Rust is belangrijk, maar tegelijkertijd is het ook belangrijk dat u oefent. De eerste 48 uur kunt u de volgende oefening doen:
- Leg het been op een stoel of krukje en draai rondjes met de voet, links- en rechtsom.
Doe dit een paar keer per dag. Als de pijnklachten toenemen, moet u stoppen.
Na 48 uur
Na 48 uur mag u uw been weer gebruiken. Als de pijnklachten toenemen, moet u stoppen.
De volgende oefeningen kunt u doen:
- U kunt rondjes draaien met de voet.
- U kunt de voet voorzichtig optrekken en naar beneden drukken.
- Koel na het oefenen de kuit en leg deze hoog.
Vanaf ongeveer vier dagen mag u gaan lopen. Doe dit rustig aan: zet eerst uw hak op de grond en rol de voet dan verder af. De volgende oefeningen kunt u doen:
- U kunt rondjes draaien met de voet.
- U kunt proberen op de tenen te staan totdat de hielen van de grond komen.
- Koel na het oefenen en neem rust.
Tussen de tweede en de derde week kunt u, als er alleen nog pijn is na het oefenen, uw normale activiteiten weer gaan doen.
Sporten
U kunt weer gaan sporten wanneer u geen pijn meer heeft.
Het herstel
Een zweepslag herstelt vanzelf. Het kan langer dan een week duren voordat u weer goed kunt lopen. De volledige genezing van de spier duurt ongeveer zes weken. Op de plek van de scheur ontstaat littekenweefsel. Hierdoor is de spier niet meer zo sterk als voorheen en is de kans op een nieuwe scheur groter.
Wanneer contact opnemen met een arts?
Als u na twee weken nog niet normaal kunt lopen, moet u contact opnemen met de huisarts. De huisarts kan u eventueel naar de fysiotherapeut doorverwijzen. Bij de volgende klachten moet u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp:
- Als u merkt dat het gevoel in de voet en de tenen minder wordt.
- Als u merkt dat u de tenen niet goed meer kunt bewegen.
Dit zijn symptomen die kunnen optreden bij een ernstige zwelling in de kuit, waarbij bloedvaten en zenuwen beklemd raken.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp van HMC Westeinde: 088 979 23 80.