Zenuwletsel van de vinger of hand

U heeft een zenuwletsel van de hand of vinger waarvoor u geopereerd wordt. Op deze webpagina leest u meer over uw aandoening en de behandeling ervan

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar
088 979 44 99
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over zenuwletsel van de vinger of hand

U heeft een zenuwletsel van de hand of vinger waarvoor u geopereerd wordt. Op deze webpagina leest u meer over uw aandoening en de behandeling ervan.

Wat is een zenuwletsel

Het gevoel en de aanspanning van de spieren in de arm en hand worden door zenuwen aangestuurd. Als er door een ongeluk een zenuw is doorsneden in de vinger, hand of onderarm, dan is dit bijna altijd een reden om de zenuw te herstellen. De eerste reden is om de zenuwgeleiding weer te herstellen, zodat het gevoel en/of de aanspanning van spieren weer verbeteren. Helaas duurt het altijd heel lang voordat de zenuw weer functioneert. Naarmate de locatie van het zenuwletsel dichterbij de oksel is, zal het herstel langer duren. Ook het soort letsel is van grote invloed op herstel. Als de zenuw met een scherp mes doorsneden is, dan is deze makkelijker te herstellen dan bij een kettingzaagverwonding. Vaak herstelt de zenuw maar gedeeltelijk.

De tweede reden om een zenuwletsel te opereren is om de zenuwuiteinden aan elkaar te hechten. Dit vermindert de kans op het ontstaan van pijnlijk littekenweefsel rondom de doorsneden zenuw (neuroom).

Voorbereiding op de operatie:

 • De plastisch chirurg bespreekt de operatie met u.
 • Na het consult bij de plastisch chirurg wordt voor u de afspraak gemaakt voor de operatie op de operatiekamers. U spreekt ook met de anesthesist op de polikliniek of op de operatiekamers. De anesthesist bespreekt met u of de operatie onder alleen verdoving van de arm kan plaatsvinden of onder algehele narcose.
 • Meldt het de plastisch chirurg wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt.
 • Meldt overgevoeligheden, bijvoorbeeld overgevoeligheid voor latex of pleisters.
 • U wordt opgenomen op de dag van operatie. U moet dan nuchter zijn. Dit betekent dat u enkele uren voor de ingreep/opname niet meer mag eten en drinken. Voor de operatie krijgt u alle praktische informatie in een brief of telefonisch.

Operatie

Tijdens de operatie wordt de zenuw weer hersteld met zeer dunne hechtdraadjes. De huidwond wordt gesloten met niet oplosbare hechtingen. Soms wordt een drukverband of gipsspalk voor korte duur aangelegd. Dit gebeurt dan om rust te geven aan de herstelde zenuw.

Na de operatie:

 • U kunt pijn hebben als de verdoving is uitgewerkt. De anesthesist spreekt de pijnstilling na de operatie met u af.
 • Houdt uw hand hoog (hartstreek of hoger). Heeft u een mitella (draagdoek) gekregen? Draag de hand dan overdag hoog in de mitella en gebruik ’s nachts een kussen in bed om uw hand hoog te houden.
 • U krijgt instructies over hoe u uw hand mag gebruiken.
 • U krijgt een afspraak mee voor controle op de polikliniek. De hechtingen worden na 12-14 dagen verwijderd.
 • Als de handchirurg dit nodig vindt, dan wordt er een afspraak voor u gemaakt bij een gespecialiseerde handtherapeut. Is er naast een zenuwletsel ook bijvoorbeeld een peesletsel hersteld? Dan zult u intensieve handtherapie krijgen. Het uiteindelijke resultaat van het herstel van zenuwletsel kan pas na maanden tot jaren beoordeeld worden.

Complicaties

De kans op complicaties zoals een infectie is klein. Zo nodig krijgt u een antibioticakuur mee om een infectie te voorkomen. De resultaten van het zenuwherstel kunnen tegenvallen. Zeker als er een infectie optreedt of bij mensen die roken, is het herstel minder. Wordt de plek waar u bent geopereerd rood of heeft u veel last van pijn? Dan moet u meteen contact opnemen met het ziekenhuis.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan zal de plastisch chirurg of de verpleegkundige van de polikliniek ze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Heeft u voor of na de operatie nog aanvullende vragen of zijn er complicaties? Dan kunt u maandag t/m vrijdag van 08.00 – 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: 088 979 44 99.

Voor complicaties buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Zenuwletsel van de vinger of hand

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis