Wortelblokkade met corticosteroïden met behulp van een CT-scan

U heeft een afspraak voor een wortelblokkade met corticosteroïden. Dit is een behandeling om pijn te verminderen van een zenuwwortel. Een zenuwwortel is een bundel met zenuwvezels die ontspringt vanuit het ruggenmerg. Als het niet duidelijk is waar uw pijnklachten precies vandaan komen, krijgt u eerst een proefbehandeling. Hierna wordt bepaald of verdere behandeling zinvol is. Voor deze behandeling wordt u één dag opgenomen in het ziekenhuis. U gaat dan ’s middags of ’s avonds weer naar huis. Deze webpagina informeert u over de behandeling en de voorbereidingen die nodig zijn om de behandeling goed te laten verlopen. U ontvangt nog een brief van het opnamebureau. In deze brief staat hoe laat en op welke afdeling u zich moet melden.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
088 979 46 00

HMC Gezondheidscentrum Wassenaar 088 979 72 45

ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en 13.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

HMC heeft:
4 CT-scanners
4 MRI-scanners
(verdeeld over 3 locaties)

Over wortelblokkade met corticosteroïden met behulp van een CT-scan

U heeft een afspraak voor een wortelblokkade met corticosteroïden. Dit is een behandeling om pijn te verminderen van een zenuwwortel. Een zenuwwortel is een bundel met zenuwvezels die ontspringt vanuit het ruggenmerg. Als het niet duidelijk is waar uw pijnklachten precies vandaan komen, krijgt u eerst een proefbehandeling. Hierna wordt bepaald of verdere behandeling zinvol is. Voor deze behandeling wordt u één dag opgenomen in het ziekenhuis. U gaat dan ’s middags of ’s avonds weer naar huis. Deze webpagina informeert u over de behandeling en de voorbereidingen die nodig zijn om de behandeling goed te laten verlopen. U ontvangt nog een brief van het opnamebureau. In deze brief staat hoe laat en op welke afdeling u zich moet melden.

HMC-patiëntenpas

Als u naar het ziekenhuis komt, neemt u uw HMC-patiëntenpas mee. Heeft u geen HMC-patiëntenpas of zijn uw gegevens veranderd, dan kunt u deze vóór de behandeling laten maken of aanpassen. Dit kan bij de inschrijfbalie in de centrale hal. Wilt u daarvoor 15 minuten eerder naar het ziekenhuis komen, zodat u op tijd bent voor uw afspraak.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur vòòr de afspraak) met de afdeling Radiologie om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. De opengevallen plaats kan dan voor een andere patiënt gebruikt worden. Dit kan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur op telefoonnummer 088 979 46 00.

Houdt u bij het afzeggen of verplaatsen van uw afspraak rekening met uw vervolgafspraak bij de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Wortelblokkade met corticosteroïden met CT-scan

De behandeling bestaat uit het inspuiten van zogenaamde corticosteroïden. Dit is een geneesmiddel dat sterk lijkt op uw eigen bijnierschorshormoon. Afhankelijk van de plaats waar u pijn heeft, gebeurt dit ter hoogte van uw nek, borstkas of lage rug. De behandeling wordt uitgevoerd door een radioloog.

CT

CT is een afkorting voor computertomografie. Het is een onderzoeksmethode, die met röntgenstralen en computerberekeningen doorsnedenopnamen van het lichaam maakt. Zo kan een deel van het lichaam nauwkeurig worden afgebeeld en vervolgens worden aangeprikt.

mcm032710_h0131_ct_scan_afb_1.jpeg

Het CT-apparaat

Voorzorgsmaatregelen

Begeleiding

Een regelmatig voorkomende bijwerking van de ingreep is dat u tijdelijk minder kracht heeft in uw behandelde arm of been. U mag daarom na de behandeling niet zelfstandig naar huis. Zorg er daarom voor dat iemand u ophaalt. Als niemand u naar huis kan brengen, wordt de behandeling niet uitgevoerd.

Zwangerschap

Als u zwanger bent, of denkt dit te zijn, wilt u dan ruim voor de behandeling contact opnemen met de afdeling Radiologie. Het kan zijn dat de behandeling dan niet door kan gaan.

Contrastmiddel

Voor dit onderzoek wordt een jodiumhoudend contrastmiddel ingespoten rondom de te behandelen zenuwwortel. Dit contrastmiddel wordt door de nieren uitgescheiden. Het is daarom belangrijk dat voor het onderzoek de nierfunctie bekend is. De arts die voor u het onderzoek heeft aangevraagd, laat bij u een bloedonderzoek uitvoeren als de nierfunctie niet bekend is.

Contrastallergie

Heeft u eerder onderzoeken gehad waarbij contrastmiddel is ingespoten en was u hier allergisch voor? Geeft u dit dan door aan de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Mocht u dit vergeten zijn, geef het dan voor het onderzoek door aan de laborant. Er wordt dan gekeken welke voorzorgsmaatregelen er nodig zijn.

Kleding

Wij raden u aan kleding aan te trekken waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.

Waardevolle zaken

Wij raden u aan waardevolle zaken zoveel mogelijk thuis te laten.
Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor vermissing en/of beschadiging
van uw persoonlijke eigendommen.

Voorbereiding

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen (zoals Ascal, Sintrom, Marcoumar)? In overleg met de arts moet u hier mogelijk enkele dagen voor de behandeling tijdelijk mee stoppen. Is dit niet met u besproken of heeft u hier vragen over? Neemt u dan contact op met uw behandelend arts.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen, neem deze dan mee naar het ziekenhuis mét de bijbehorende verpakking. U gebruikt uw eigen medicijnen tijdens de opname in het ziekenhuis.

De behandeling

De opnamedag

Op de opnamedag meldt u zich op het afgesproken tijdstip op de verpleegafdeling. Hier wordt u ontvangen door een verpleegkundige.
De verpleegkundige bespreekt met u de dagindeling.

De behandeling

De laborant haalt u op uit de wachtkamer en vertelt u hoe het onderzoek gaat verlopen. De radioloog zal het onderzoek uitvoeren en wordt geassisteerd door een laborant. In de kamer neemt u plaats op de CT-tafel. Meestal ligt u op de buik. Vanaf het moment dat u op tafel ligt, mag u niet meer bewegen. Om de plaats te bepalen waar geprikt moet worden, wordt er een korte CT-scan gemaakt. Voor het scannen verlaat de laborant de onderzoekskamer en gaat naar de bedieningsruimte ernaast. Via een raam houdt de laborant u in de gaten. De radioloog bepaalt aan de hand van de scan waar hij gaat prikken en zet met stift een markering op de rug. De huid waar de radioloog gaat prikken wordt gedesinfecteerd. De radioloog zal hierna een naald enkele centimeters inbrengen en vervolgens een aantal CT-plaatjes maken om de positie van de naald te controleren. Om te bepalen of de naald in de juiste positie zit, spuit de radioloog een kleine hoeveelheid contrastmiddel in het ruggenmerg. Het inspuiten van de contrastmiddel kan gevoelig zijn. Zit de naald in de juiste positie, dan spuit de radioloog de medicatie in.

De behandeling duurt in totaal 30 minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling gaat u naar de wachtruimte of de afdeling dagbehandeling. Na controle mag u naar huis. In totaal verblijft u ongeveer één tot drie uur in het ziekenhuis.

Pijn na de behandeling
Het kan zijn dat u na de behandeling pijn heeft op de plaats waar u geprikt bent of dat de pijn die u al had erger wordt. Dit kan enkele dagen aanhouden. U kunt hiervoor pijnstillers innemen, zoals paracetamol.

Bijwerkingen en complicaties

Bijwerkingen

  • Het kan zijn dat u enkele uren wat minder kracht en gevoel heeft in uw armen en benen. Dit komt door de verdoving.
  • Vrouwen kunnen opvliegers krijgen. Ook kan het menstruatiepatroon korte tijd verstoord zijn.
  • Bent u diabetespatiënt? Houdt u er dan rekening mee dat uw bloedsuiker kan variëren. Het is ook mogelijk dat u wat vocht vasthoudt.

Al deze bijwerkingen zijn mild en slechts tijdelijk van aard.

Complicaties

Bij een behandeling van een zenuw ter hoogte van de borstkas bestaat er een kleine kans op het ontstaan van een klaplong. Uw arts bespreekt dit met u.

Wanneer u in de dagen na thuiskomst het toenemend benauwd krijgt, bloed ophoest of koorts krijgt, neemt u dan contact op met uw huisarts of behandelend arts. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.

Allergische reactie

Bij een klein aantal patiënten (minder dan 1%) kan het contrastmiddel leiden tot een overgevoeligheidsreactie, zoals niezen of het ontstaan van (jeukende) huiduitslag. Meestal is er geen verdere behandeling nodig. Deze reactie kan tot een paar dagen na de behandeling optreden. Als uw klachten verergeren of als u benauwd wordt, neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie.

Bij acute problemen buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Resultaat

De resultaten van de behandeling kunnen pas na een paar weken goed beoordeeld worden. Het kan zijn dat u al eerder minder pijn heeft. Na de behandeling heeft u een belafspraak met uw behandelend arts. Uw behandelend arts bespreekt met u het resultaat van de behandeling en of een herhaling of aanvullende behandeling nodig is.

Vragen

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft over de behandeling, kunt u bellen naar de afdeling Radiologie via telefoonnummer 088 979 46 00. Ook voor, tijdens of na het onderzoek kunt u uw vragen stellen.
De afdeling is bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.

Bij acute problemen buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Wortelblokkade met corticosteroïden met behulp van een CT-scan

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis