Wondroos

U heeft wondroos. Dat is een ontsteking van uw huid en het weefsel wat hieronder zit. We hebben de wondroos behandeld op de spoedeisende hulp. Hieronder leest u wat wondroos is en hoe we het behandelen. Ook geven we u adviezen voor thuis.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Wat te doen bij spoed? Dat leest u hier. 

HMC Westeinde
088 979 79 00

24 uur per dag, 7 dagen in de week geopend. 

Let op: Op de locatie HMC Antoniushove en HMC Bronovo is geen SEH aanwezig.

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over wondroos

U heeft wondroos. Dat is een ontsteking van uw huid en het weefsel wat hieronder zit. We hebben de wondroos behandeld op de spoedeisende hulp. Hieronder leest u wat wondroos is en hoe we het behandelen. Ook geven we u adviezen voor thuis.

Wat is wondroos?

Wondroos is een ontsteking van de huid en het weefsel wat hieronder zit. De huid doet pijn en wordt rood en warm. Wondroos heet ook wel cellulitis. U kunt wondroos overal krijgen. Wondroos komt het meeste voor op de benen, armen en het gezicht.

Wondroos komt door bacteriën. Meestal komen deze bacteriën in uw weefsel door een wondje of een andere beschadiging van de huid. Dit kan een gewoon wondje zijn. Maar u kunt bijvoorbeeld ook wondroos krijgen door een (voet)schimmelinfectie, een splinter of een operatiewond.

Mensen die veel vocht hebben in hun armen of benen krijgen vaker wondroos.

Behandeling van wondroos

 • De arts of gespecialiseerd verpleegkundige op de spoedeisende hulp bekijkt de wond. Ook meten wij uw temperatuur. Soms prikken we wat bloed bij u om dit te onderzoeken.
 • Heeft u een wond? Dan maken we deze schoon.
 • We tekenen met een stift af tot waar de huid rood is. Zo kunt u het beter zien als de wondroos erger of juist minder erg wordt. Na een tijdje gaan de lijnen vanzelf weg.
 • We behandelen wondroos met antibiotica. Antibiotica zijn medicijnen die helpen tegen bacteriën. U krijgt een recept voor deze medicijnen.
 • U moet de antibiotica kuur helemaal afmaken. Dit betekent dat u alle medicijnen die u krijgt ook slikt. Doe dit ook als u geen of weinig last meer heeft van de wondroos. Als u niet alle medicijnen slikt, kan de wondroos snel weer terugkomen. Het duurt meestal 48 uur voordat u merkt dat de medicijnen werken.

Adviezen voor thuis

Houd het been of de arm waar u wondroos heeft hoog. Dan wordt de pijn minder en wordt uw been of arm minder dik.

Zit de wondroos op uw arm? Draag dan overdag een mitella. Leg uw arm of been ’s nachts op een kussen. Leg uw been hoger dan uw heup als u wondroos op dit been heeft.

Controle afspraak

Soms maken we een afspraak met u om de wondroos nog een keer te bekijken. U heeft die afspraak dan op de wondpolikliniek in het ziekenhuis. Een verpleegkundige kijkt daar of de medicijnen goed werken.
Wanneer belt u met de spoedeisende hulp
Bel met de spoedeisende hulp als:

 • u koorts krijgt en zich ziek voelt
 • uw arm of been dikker wordt en uw huid roder wordt. U kunt dit zien als uw huid ook buiten het afgetekende gebied rood wordt

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel ze dan gerust aan de arts of verpleegkundige. U kunt ook bellen met de spoedeisende hulp van HMC Westeinde. U bereikt ons via telefoonnummer 088 979 23 80.

Meer informatie

Bezoek voor meer informatie ook de website sehzorg.nl.

Wondroos

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis