Welkom op de diabetespolikliniek

Op de diabetespolikliniek van Diabeteszorg Haaglanden helpen we u om uw diabetes (suikerziekte) beter in te stellen. Hieronder leest u wat u van ons kunt verwachten en wat wij van u verwachten.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Bronovo
HMC Westeinde, Diabeteszorg Haaglanden 088 979 34 00
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Spoed, buiten kantooruren
088 979 79 00

Locatie

Cijfers

Per jaar:

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over de diabetespolikliniek (Diabeteszorg Haaglanden)

U heeft een afspraak op de diabetespolikliniek van Diabeteszorg Haaglanden. Of u komt al langer op de polikliniek. Hieronder vertellen we u wat u van ons kunt verwachten en wat wij van u verwachten.

Het team van de diabetespolikliniek

Op de diabetespolikliniek werken veel zorgverleners. Bijvoorbeeld doktersassistentes, diëtisten, diabetesverpleegkundigen, physician assistants en psychologen. Maar ook arts-assistenten in opleiding tot internist, internisten-endocrinologie en internisten-vasculaire geneeskunde. De internisten zijn artsen die zich hebben gespecialiseerd in de behandeling van (onder andere) mensen met diabetes.

U kunt met al deze zorgverleners te maken krijgen bij Diabeteszorg Haaglanden. We werken nauw samen in de zorg voor u en overleggen regelmatig met elkaar.

Doel van de zorg

In uw traject bij Diabeteszorg Haaglanden willen we belangrijke stappen zetten in de behandeling van uw diabetes. We kijken daarbij niet alleen naar de diabetes zelf, maar ook naar zaken die hiermee te maken hebben. Bijvoorbeeld uw bloeddruk en cholesterol. Heeft u andere klachten en ziekten? Dan kunt u daarmee gewoon terecht bij uw huisarts.

Na het traject bij Diabeteszorg Haaglanden verwijzen we u vaak weer terug naar uw huisarts. Of dit gebeurt, hangt af van het type diabetes dat u heeft. In de praktijk blijven mensen met diabetes type 1 vaak onder controle bij Diabeteszorg Haaglanden. Bij mensen met diabetes type 2 neemt de huisarts deze controle meestal over.

Wat kunt u van ons verwachten?

Er zijn verschillende manieren waarop we u kunnen helpen om beter en gezonder te leven met diabetes. We kijken bij het instellen niet alleen naar de diabetes zelf, maar ook naar zaken die hiermee te maken hebben. Bijvoorbeeld uw bloeddruk, cholesterol en gewicht.

Hieronder zetten we deze manieren op een rijtje. Voor de keuze wat we in uw situatie doen en niet doen, is het natuurlijk ook belangrijk wat u zelf wilt:

 • Gezond leven is erg belangrijk als u diabetes heeft. We geven in uw behandeling daarom veel aandacht aan gezond eten, genoeg bewegen en sporten. Maar ook aan het stoppen met of minderen van roken, alcohol en drugs.
 • We bespreken met u of medicijnen u kunnen helpen om de diabetes beter in te stellen. Het kan bij deze medicijnen gaan om tabletten of injecties. We vertellen u ook hoe de medicijnen werken en wat eventuele bijwerkingen zijn. Gaat u deze medicijnen gebruiken? Dan controleren we regelmatig hoe dit gaat.
 • Bij diabetes type 1 moet u insuline spuiten. Voor diabetes type 2 is insuline spuiten soms een optie. We bespreken de verschillende manieren waarop u insuline kunt spuiten met u.
 • Als dat nodig is, meet u thuis zelf de bloedsuikers (glucose) en bloeddruk. We bespreken de verschillende manieren waarop dat kan dan met u.
 • We kijken en onderzoeken regelmatig of u door de diabetes geen problemen krijgt met bijvoorbeeld uw voeten, nieren en ogen.
 • Jaarlijks controleren we uw cholesterol en hoe goed uw nieren werken (de nierfunctie).

Wat verwachten wij van u?

Voor uw behandeling is het belangrijk dat u uw afspraken op de diabetespolikliniek goed voorbereidt. Dit betekent onder andere:

 • Neem bij elk bezoek een lijst mee van de medicijnen die u gebruikt. U mag in plaats daarvan ook uw baxterrol meenemen. Of foto’s van de doosjes van de medicijnen die u gebruikt.
 • Hebben we u gevraagd om zelf thuis metingen te doen? Neem dan bij elk bezoek aan de polikliniek een overzicht mee van deze metingen. Anders kan uw arts of verpleegkundige u niet helpen om de instelling van uw diabetes beter te maken. Vaak gaat het bij deze metingen om dagcurves (glucose metingen). Maar het kan ook gaan om het meten van de bloeddruk thuis. We vragen u om de dagcurves op te schrijven in een boekje dat we u hebben gegeven. Gebruikt u sensoren en/of FreeStyle Libre meters? Dan hoeft u de dagcurves niet in een boekje te noteren. Uw diabetesverpleegkundige kan de dagcurves dan online bekijken. We vragen u wel om dan bij het bezoek aan de arts de scanner of de app van uw telefoon te laten zien.
 • Hebben we u gevraagd om voor de afspraak bloed te laten afnemen of urine in te leveren? Zorg er dan voor dat dit ook op tijd gebeurt.
 • Spreekt u niet goed Nederlands of Engels? Neem dan alstublieft iemand mee die kan vertalen.
 • Kom alstublieft op tijd. Dan kunnen we u en andere patiënten beter helpen.

Hoe kunt u ons bereiken?

Als het kan vragen we u om online contact met ons op te nemen. U kunt voor een E-Consult of Herhaalrecept terecht op ons patiëntenportaal mijnHMC. U kunt met uw DigiD inloggen op mijnHMC.
Voor meer informatie over mijnHMC.
Wilt u liever telefonisch contact? Dan bereikt u de doktersassistente via telefoonnummer 088 979 34 00.

E-Consult

 • Klik op de optie ‘E-Consult’ in mijnHMC.
 • Zet een vinkje onder ‘Instelling’. U krijgt dan een e-mail als een E-Consult of beantwoording klaarstaat in mijnHMC.
 • Kies als ontvanger ‘Diabetes’ en stel een gerichte vraag aan de arts of diabetesverpleegkundige.

Recepten

 • U kunt recepten regelen tijdens uw afspraak met de arts of diabetesverpleegkundige.
 • Een herhaalrecept aanvragen kan ook via de optie ‘Herhaalrecept’ op mijnHMC.

Wij wensen u veel succes met uw behandeling op de diabetespolikliniek. Laat het gerust aan ons weten als u nog vragen heeft!

Welkom op de diabetes polikliniek

Waarom HMC?

 • Gespecialiseerd behandelcentrum
 • Begeleiding bij aanpassen voeding en leefstijl
 • Gespecialiseerde pedicure
 • Themabijeenkomsten voor diabetespatiënten