Wekadvies Spoedeisende Hulp

U bent zojuist op de Spoedeisende Hulp (SEH) geweest omdat u of uw kind een hersenschudding heeft. Daarom heeft u een wekadvies gekregen. Op deze webpagina leggen wij u uit wat dit betekent en wat wij van u verwachten. Deze informatie is ook bestemd voor degene die het wekadvies moet uitvoeren. Op deze webpagina leest u ook wat u moet doen als uw kind een hersenschudding heeft.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Wat te doen bij spoed? Dat leest u hier. 

HMC Westeinde
088 979 79 00

24 uur per dag, 7 dagen in de week geopend. 

Let op: Op de locatie HMC Antoniushove en HMC Bronovo is geen SEH aanwezig.

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over wekadvies

U bent zojuist op de Spoedeisende Hulp (SEH) geweest omdat u of uw kind een hersenschudding heeft. Daarom heeft u een wekadvies gekregen. Op deze webpagina leggen wij u uit wat dit betekent en wat wij van u verwachten. Deze informatie is ook bestemd voor degene die het wekadvies moet uitvoeren. Op deze webpagina leest u ook wat u moet doen als uw kind een hersenschudding heeft.

Wat is een hersenschudding?

Na een hersenschudding moeten de hersenen zich weer herstellen. Dit duurt enige tijd. Gedurende deze periode werken de hersenen op een lager pitje. Daarbij kan het zijn dat u zich bepaalde dingen niet kunt herinneren. Soms komt een herinnering ook niet meer terug. Andere klachten waar u last van kunt hebben, zijn sufheid, hoofdpijn, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan waarschijnlijk vanzelf weer over.

De kans dat zich na een hersenschudding complicaties voordoen, is erg klein. Een van de eerste tekenen hiervan is dat u suf wordt. Omdat u dit zelf niet merkt, is het belangrijk dat iemand anders u hierop controleert. Dit wordt een wekadvies genoemd.

Wekadvies voor volwassenen

Een wekadvies betekent dat degene die controleert elke twee uur kijkt of u goed aanspreekbaar bent. Dit kan door u antwoord te laten geven op de volgende vragen:

 • Weet je wat er gebeurd is?
 • Weet je waar je nu bent?
 • Welke dag is het vandaag? Welke maand? Welk jaar?
 • Hoe heet je? Waar woon je? Hoe heet ik?

Het wekadvies geldt voor de eerste 24 uur na de hersenschudding. Dat betekent dat u ook ’s nachts terwijl u slaapt elke twee uur wakker gemaakt moet worden.

U mag de eerste 24 uur geen slaapmiddelen of alcohol gebruiken. Heeft u last van hoofdpijn, dan kunt u paracetamol gebruiken. Het maximum gebruik van paracetamol is vier maal per dag twee tabletten paracetamol van 500 mg. U mag geen andere pijnstillers gebruiken tegen de hoofdpijn, tenzij uw arts hier toestemming voor geeft.

Als u misselijk bent, kunt u het beste licht verteerbaar voedsel nemen zoals bouillon, thee, beschuit, een geraspte appel of wortel.

U bent thuis vrij om te doen wat u prettig vindt. Het is niet noodzakelijk om in bed te blijven, maar doet u het de eerste dagen wel rustig aan.

Wekadvies voor kinderen

Een wekadvies betekent dat u elke twee uur kijkt of uw kind suf is door het iets te drinken te geven. Als uw kind slaapt, moet u het toch iedere twee uur bewust wakker maken en wat laten drinken. Hieronder leest u het wekadvies voor een baby, peuter of kleuter en kind tot 12 jaar.

Baby

Als u uw kind iets te drinken geeft, let er dan op of uw kind reageert zoals u gewend bent. Belangrijk is dat uw kind zich niet verslikt. Als uw kind een speen heeft, kunt u testen of het helder reageert als u de speen wegneemt. Lukt het niet uw kind wakker te maken? Wrijf dan krachtig onder het voetje. Als uw kind alert is, zal het dit onaangenaam vinden en gaan huilen.

Peuter of kleuter

Probeer uw kind in zittende houding iets te laten drinken. Ook kunt u uw kind iets vragen, bijvoorbeeld waar de knuffel is, om de reactie te peilen. Als u uw kind wakker maakt en hij/zij reageert boos of huilerig, dan betekent dit dat het kind alert is. Als u moeite heeft uw kind te wekken, kunt u in een nagel of een oorlel knijpen. Als uw kind alert is, zal het dit onprettig vinden en huilen.

Kind tot 12 jaar

U kunt uw kind eenvoudige vragen stellen, zoals “hoe heet je?”, “hoe heet ik?” en “hoe heet je knuffel?”. Geeft hij of zij het juiste antwoord, dan betekent dit dat uw kind niet suf is. Als u uw kind niet wakker krijgt, kunt u in een nagel of oorlel knijpen. Uw kind reageert alert als het hierna bijvoorbeeld “au” zegt of huilt.

Bij hoofdpijn kunt u uw kind paracetamol zetpillen geven. U mag geen andere pijnstillers gebruiken, tenzij uw arts hier toestemming voor geeft.

Wanneer contact opnemen met een arts?

Bij de volgende problemen moet u direct contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp, ook ‘s nachts, ‘s avonds en in het weekend:

 • U krijgt de patiënt niet wakker.
 • De patiënt heeft last van toenemende misselijkheid of braken.
 • De patiënt heeft last van (stuip)trekkingen, aanvallen of flauwvallen.
 • De patiënt heeft last van verlies van bloed of vocht uit oren of neus.
 • De patiënt heeft hoofdpijn die steeds erger wordt.
 • De patiënt heeft last van krachtsverlies in arm of been.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen, belt u dan gerust naar de Spoedeisende Hulp van HMC Westeinde. Het telefoonnummer is: 088 979 23 80

Meer informatie

Bezoek voor meer informatie ook de website sehzorg.nl.

Wekadvies Spoedeisende Hulp

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis