Over weefselonderzoek van de prostaat
Uw prostaat is opgezet. De vergroting heeft mogelijk een kwaadaardige oorzaak. De uroloog heeft u daarom doorverwezen voor weefselonderzoek van uw prostaat.
De prostaat is een klier die zaadvloeistof aanmaakt. De prostaat bevindt zich aan de onderzijde van de blaas, op de plek waar de blaas overgaat in de plasbuis. Normaal gesproken heeft een prostaat de grootte en vorm van een kastanje. Als de prostaat is vergroot, kunt u daardoor problemen krijgen met plassen. Meestal is de vergroting goedaardig, bijvoorbeeld vanwege een ontsteking. Het komt ook voor dat in de prostaat kanker ontstaat. Als we dat vermoeden, dan onderzoeken we dat. Voor het onderzoek nemen we kleine stukjes weefsel weg uit uw prostaat. Zo’n stukje weefsel noemen we een biopt. De handeling noemen we een biopsie.
Voorbereiding
Afspraak
We maken een afspraak met u voor de biopsie. Samen met de afspraakbevestiging krijgt u informatie over het onderzoek.
Kunt u niet naar de afspraak komen?
Heeft u een probleem waardoor u niet op tijd naar de afspraak kunt komen? Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan de polikliniek Urologie – uiterlijk 24 uur voor de afspraak. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen. U kunt zich afmelden van maandag tot en met vrijdag, tijdens kantooruren. Als u een afspraak niet of te laat afmeldt, moeten we de afspraak helaas in rekening brengen.
Medicijnen
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Stop hier dan mee enkele dagen voor het onderzoek. De uroloog of de trombosedienst vertelt u hier meer over. Als u alleen de bloedverdunner Ascal gebruikt, dan mag u die blijven doorslikken, tenzij de arts anders aangeeft.
Heeft u hierover nog niet met uw uroloog gesproken of heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie.
Toiletbezoek
Probeer ervoor te zorgen dat u heeft gepoept vóór het onderzoek. Ga daarom kort vóór het onderzoek naar het toilet. Dit is niet noodzakelijk.
Vervoer
Na de operatie kunt u niet zelf met de auto of de fiets naar huis rijden. Regel daarom van tevoren vervoer.
Onderzoek
De doktersassistent brengt u naar de omkleedruimte. Daar doet u uw broek en onderbroek uit. U kunt uw bovenkleding en sokken aanhouden. De doktersassistent roept u binnen. Neem plaats op de onderzoeksstoel en leg beide benen in de steunen.
De doktersassistent desinfecteert de huid tussen de balzak en de anus, ofwel het perineum. De uroloog of de radioloog plaatst een bewegingssensor boven uw buik. U krijgt de eerste prikken in de huid voor de verdoving. Dit kan pijn doen.
Met een echoapparaat maakt de arts afbeeldingen van de prostaat. Het echoapparaat maakt hiervoor gebruik van geluidsgolven. Het apparaat is staafvormig. De arts brengt het echoapparaat met glijmiddel in via de anus. Het is belangrijk dat u de sluitspier hierbij goed ontspant.
U krijgt vervolgens de tweede reeks prikken in de prostaat voor de verdoving. Ook dit kan pijn doen. De uroloog verricht daarna een inwendig onderzoek via de anus. De echo laat zien waar de uroloog een biopt kan nemen in de prostaat. De arts gebruikt een holle naald om enkele stukjes weefsel af te nemen. Hiervoor prikt de arts in de huid tussen de anus en de balzak. In totaal zijn er acht tot twaalf prikken nodig. Het wegnemen van weefsel voelt als een kort prikje of een schokje. U hoort dan een klikkend geluid.
Het onderzoek duurt ongeveer twintig minuten. In het laboratorium onderzoeken we het weefsel op kwaadaardige cellen.
Na het onderzoek
Nazorg
Na het onderzoek mag u weer naar huis. De doktersassistente geeft een inlegger voor uw ondergoed mee. In de meeste gevallen ervaart u geen pijnklachten. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, mag u hier ‘s avonds weer mee beginnen.
Complicaties
Na het onderzoek kunt u vaak een beetje bloed hebben in uw urine, ontlasting en sperma. Dit is normaal. Meestal heeft u hier na één à twee weken geen last meer van. Het sperma kan soms tot vier weken na het onderzoek nog verkleurd zijn. Drink dan extra water.
Wanneer moet u contact opnemen met HMC?
Neem meteen contact op met uw HMC-arts als u meer dan 38,5°C koorts heeft. U heeft dan waarschijnlijk een infectie. Bel hiervoor tijdens kantooruren met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 088 979 41 44.
Bel buiten kantoortijden met de Spoedeisende Hulp (SEH) in HMC Westeinde, telefoonnummer 088 979 23 80.
Uitslag
We maken een afspraak om de uitslag met u te bespreken. Deze afspraak vindt een week na het onderzoek plaats.
Heeft u nog vragen?
Stel uw vragen online. Ga hiervoor naar www.haaglandenmc.nl/mijnhmc. Om toegang te krijgen tot mijnHMC heeft u uw DigiD nodig.
U vindt ook meer informatie op www.allesoverurologie.nl.