Virusinfectie van het oog

Herpes Simplex

U heeft van uw arts gehoord dat u een virusinfectie heeft aan uw oog. Deze wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Deze webpagina informeert u over dit virus en over de oorzaken en mogelijke gevolgen van de infectie. De webpagina gaat kort in op een aantal behandelmogelijkheden.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 29 30
ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 17.00 uur

info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl

Locatie

Cijfers

Ca. 27.000 patiënten per jaar
2.500 oogheelkundige ingrepen per jaar in onze eigen operatiekamer in HMC Bronovo

Over virusinfectie van het oog

U heeft van uw arts gehoord dat u een virusinfectie heeft aan uw oog. Deze wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Deze webpagina informeert u over dit virus en over de oorzaken en mogelijke gevolgen van de infectie. De webpagina gaat kort in op een aantal behandelmogelijkheden.

Herpes simplex

Herpes simplex is een virus dat ontstekingen kan veroorzaken in de huid, slijmvliezen en zenuwen. Er zijn twee soorten van het herpes simplex virus. Herpes simplex type I is de meest voorkomende soort. Dit is het virus dat verantwoordelijk is voor de aandoening herpes simplex. Deze kan een oogontsteking en een koortslip veroorzaken. Herpes simplex type II is de seksueel overdraagbare aandoening door het herpesvirus.
Deze variant veroorzaakt zelden een ontsteking in het oog. Deze webpagina gaat over type I.

Herpes simplex oogontsteking

De meest voorkomende herpes simplex oogontsteking is een ontsteking van het hoornvlies. Het hoornvlies bevindt zich in het voorste heldere deel van het oog. De ontsteking kan littekens veroorzaken op het hoornvlies. Het gezichtsvermogen kan dan verminderen.

Verschijnselen

De ziekte begint meestal op het oppervlakte van het hoornvlies. Het oog wordt rood, is geïrriteerd en gevoelig voor licht.

Als de ontsteking genezen is krijgen de meeste mensen deze niet opnieuw, maar bij sommigen komt de oogontsteking regelmatig terug.

Verloop en complicaties

De ontsteking kan soms dieper in het hoornvlies dringen en daar blijvende littekens of een ontsteking in het oog veroorzaken. Soms blijft het hoornvlies chronisch ontstoken en geneest slechts moeizaam. Een herpes simplex oogontsteking treedt meestal maar in één oog op. Als de infectie is genezen, komt het virus in een ruststadium. Het virus blijft aanwezig in de zenuwen van de huid of het oog. Zo af en toe, bijvoorbeeld tijdens een verkoudheid, wordt het virus weer actief en kan dan opnieuw een oogontsteking of een koortslip veroorzaken.

Behandeling

De behandeling hangt af van het stadium van de ontsteking. Vaak worden antivirale medicijnen voorgeschreven in de vorm van oogdruppels, oogzalf of tabletten. Wanneer er sprake is van ernstige littekenvorming en het gezichtsvermogen is aangetast dan kan een hoornvliestransplantatie worden overwogen. Bij een beginnende ontsteking, ook als u dit al vaker heeft gehad, is het belangrijk om contact op te nemen met uw oogarts.

Klachten in de avonduren en weekenden

Buiten kantooruren werken de oogartsen van HMC samen met de oogartsen uit de Haagse regio. De dienstdoende arts-assistent en oogarts zijn aanwezig in het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg.

HagaZiekenhuis, locatie Leyweg
Leyweg 275
2545 CH Den Haag

Bij klachten kunt u zich melden op de spoedeisende hulp van het HagaZiekenhuis. Voor telefonisch overleg buiten kantooruren kunt u bellen naar (070) 210 20 60.

Opleiding tot oogarts in Haaglanden Medisch Centrum

HMC is een topklinisch ziekenhuis met opleidingsbevoegdheid voor het specialisme oogheelkunde. Ervaren arts-assistenten oogheelkunde die zich in het laatste jaar van de opleiding tot oogarts bevinden, voeren in HMC ook (delen van) oogoperaties uit. De arts-assistenten staan altijd onder directe supervisie van een van de oogartsen.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de polikliniek Oogheelkunde om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan op werkdagen van 08.30 - 12.00 uur en van
13.00 - 16.30 uur via telefoon 088 979 29 30. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Vragen

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft, kunt u telefonisch contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde.
De polikliniek Oogheelkunde is op werkdagen bereikbaar van
08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via telefoon 088 979 29 30 of mail info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl.

Virusinfectie van het oog

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis