Vingertopletsel

Een wond van het topje van de vinger komt vaak voor. Dit kan bestaan uit alleen een kleine snijwond, maar er kan ook een nagel of (stuk) bot eraf zijn gegaan. Op deze webpagina gaan we in op de behandeling van vingertopletsel.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar
088 979 44 99
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over vingertopletsel

Een wond van het topje van de vinger komt vaak voor. Dit kan bestaan uit alleen een kleine snijwond, maar er kan ook een nagel of (stuk) bot eraf zijn gegaan. Op deze webpagina gaan we in op de behandeling van vingertopletsel.

Wat zijn de klachten?

De vingertop kan flink bloeden en pijn doen omdat er veel bloedvaten en zenuwen in het vingertopje zitten. Enkele uren na het ongeluk kan de pijn al wat wegzakken. Hoog houden van de hand gaat de pijn tegen.

Aanvullend onderzoek

Een röntgenfoto kan soms nodig zijn om te zien of er een botbreuk is van het eindkootje.

Behandeling

Afhankelijk van hoe groot het letsel is, bespreekt de arts met u wat de beste behandeling is. De wond zal direct verzorgd worden. Als er huid teruggehecht kan worden, dan zal dit met plaatselijke verdoving op de Spoedeisende Hulp gebeuren.

Is de vingertop eraf en kan het topje niet teruggehecht worden? Dan zal de arts met u bespreken of er een operatie nodig is om de wond te sluiten. De arts zal de voor- en nadelen van een eventuele operatie met u bespreken. Vaak is het voldoende om de wond uit zichzelf te laten genezen en is er geen operatie nodig.

Is er sprake van een amputatie van een deel van de vinger, waarbij de bloedvaten nog hersteld kunnen worden? Dan zal de arts deze optie met u bespreken.

Soms is er ook sprake van schade aan bot of pees of van zenuwletsel, dat alleen met een operatie goed hersteld kan worden.

Wondbehandeling

Is er voor gekozen om de wond zonder operatie te laten genezen? Dan wordt de wond ingepakt met speciale zalf die antibacterieel werkt. U zult een poliklinische afspraak krijgen om de verbandwissel te doen. Het kan enkele weken duren voordat de wond dicht is en voordat de vinger weer gebruikt kan worden.

Doel van een operatie

Het doel van een operatie bij een vingertopletsel is om de wond direct te sluiten of om de stand van het bot te verbeteren. Er zijn meerdere technieken beschikbaar voor zo’n operatie. De operatie kan plaatsvinden:

  • onder lokale verdoving van alleen de vinger;
  • onder verdoving van alleen de arm;
  • onder algehele narcose.

Na de operatie

Na de operatie wordt er een spalk of drukverband om de arm aangelegd. U mag na de operatie liggen of zitten zoals u wilt. Het is vaak prettig om uw arm op een kussen te leggen.

U krijgt een mitella om de arm rust te geven. Het is verstandig de mitella de eerste vijf dagen te dragen, omdat dit zwelling en pijn tegengaat. Het is wel belangrijk om regelmatig uw schouder en elleboog te bewegen. Als u een operatie heeft gehad met verdoving van de arm, dan zal uw arm gedurende enkele uren zwaar en gevoelloos zijn. U krijgt instructies over de verzorging en het gebruik van uw hand na de operatie. Als het nodig is, verwijst de plastisch chirurg u naar de fysiotherapeut op één van de drie locaties van HMC (Haaglanden Medisch Centrum).

Er is intensieve samenwerking tussen de handchirurgen en de handtherapeuten tijdens uw revalidatietraject. De handtherapeut zal een behandelschema opstellen. U krijgt afspraken mee voor de gipskamer om het gips te wisselen.

De wond is gesloten door middel van hechtingen. Als de wond gesloten is met niet-oplosbare hechtingen, dan worden deze na 10 tot 14 dagen verwijderd op de polikliniek Plastische Chirurgie.

Het uiteindelijke herstel van de hand varieert sterk. Het is daarom niet mogelijk om in algemene zin aan te geven wanneer u uw werk en hobby’s weer op kunt pakken. De arts zal met u op de polikliniek het herstel bespreken.

Complicaties

Complicaties kunnen bij elke operatie voorkomen. De kans op complicaties en onvoldoende effect van de operatie is groter bij mensen die roken.

Een mogelijke complicatie is een wondinfectie. Bij een wondinfectie is de wond rood, gezwollen en pijnlijk. Soms gaat dit gepaard met koorts. Neem bij deze klachten contact op met het ziekenhuis.

Tot slot

Heeft u voor of na de operatie nog aanvullende vragen of zijn er complicaties? Dan kunt u maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie
Telefoon: 088 979 44 99.

Voor complicaties buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Vingertopletsel

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis