Over verzorging van een wond met hechtingen
U bent op de spoedeisende hulp (geweest) voor de behandeling van een wond. Deze wond hebben we gehecht. Hieronder leest u hoe u de wond thuis verzorgt.
Droog houden
De hechtingen moeten de eerste 48 uur droog blijven. Daarna mag u douchen en de wond afspoelen. Zorg er wel voor dat u de wond na het douchen goed droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen weg zijn.
Verband of pleister
Op de spoedeisende hulp hebben we verband gedaan om uw wond. U moet de wond en de hechtingen de eerste dagen ook thuis beschermen met verband of een pleister.
Doe elke dag een nieuwe pleister of verband op. U kunt zo iedere dag zien hoe het met uw wond gaat.
Is de wond na enkele dagen genezen en droog? Dan hoeft u er geen verband of pleister meer op te doen. U kunt wel een gaasje of pleister blijven gebruiken als de wond op een plek zit waar ze tegen kleding aan komt.
Wonden op speciale plekken
Zit de wond op een plek zit waar er veel spanning op kan komen te staan? Bijvoorbeeld op een knie of elleboog? Dan moet u extra voorzichtig omgaan met de wond. Buig de knie of elleboog bijvoorbeeld niet te vaak en beweeg rustig.
Hechtingen weghalen
De hechtingen die u heeft, lossen niet vanzelf op. Uw huisarts kan ze weghalen. We hebben u op de spoedeisende hulp verteld na hoeveel dagen u de hechtingen moet laten weghalen.
Wanneer belt u uw huisarts
Bel met uw huisarts als:
- de hechtingen los zijn gegaan en de wond niet goed dichtgaat
- de wond gaat ontsteken. De wond is dan rood en gezwollen. Ook doet de wond dan pijn.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel ze dan gerust aan de arts of verpleegkundige. U kunt ook bellen met de spoedeisende hulp van HMC Westeinde. U bereikt ons via telefoonnummer 088 979 23 80.