Verwijderen van fibroadenoom met Mirabelprocedure

Een fibroadenoom is een goedaardig knobbeltje in de borst. De radioloog haalt het fibroadenoom weg met een holle naald en een vacuümpomp. Met echografie bepaalt de radioloog de juiste plek voor de behandeling. Deze behandeling noemen we de Mirabelprocedure.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
088 979 46 00

HMC Gezondheidscentrum Wassenaar 088 979 72 45

ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en 13.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

Per jaar

15-20 Mirabelprocedures

Over verwijderen van fibroadenoom met Mirabelprocedure

Een fibroadenoom is een goedaardig knobbeltje in de borst. De radioloog haalt het fibroadenoom weg met een holle naald en een vacuümpomp. Met echografie bepaalt de radioloog de juiste plek voor de behandeling. Deze behandeling noemen we de Mirabelprocedure.

Wat is een fibroadenoom?

Een fibroadenoom is een knobbeltje in de borst. Een fibroadenoom:

 • is goedaardig
 • beweegt mee met het borstweefsel
 • heeft een gladde, ronde of ovale vorm
 • is een halve tot 5 centimeter groot
 • wordt meestal niet groter dan 2 tot 3 centimeter

Chirurgische of radiologische behandeling

Meestal behandelt de arts u niet voor een fibroadenoom. Een behandeling gebeurt pas als u last heeft van het fibroadenoom. De meeste fibroadenomen worden in de loop van de tijd vanzelf kleiner. 5 tot 10 van de 100 fibroadenomen worden langzaam groter, bijvoorbeeld door een zwangerschap.

De arts kan het fibroadenoom weghalen door u te opereren. Dit gebeurt tijdens een dagbehandeling op de operatiekamer, onder narcose. Na de operatie kan er een litteken zichtbaar blijven.

Is het fibroadenoom niet al te groot en goed te bereiken? Dan kan de arts het weghalen via een klein sneetje in de huid, met een zogenoemde Mirabelprocedure. Deze behandeling gebeurt op de afdeling Radiologie, onder plaatselijke verdoving. Vaak kan de radioloog beoordelen of de Mirabelprocedure mogelijk is door te kijken naar de beelden die al eerder van uw borst zijn gemaakt. Soms maakt de radioloog nog een echo vóór de Mirabelprocedure.

De chirurg en radioloog overleggen van tevoren welke aanpak het beste is in uw situatie. Daarna krijgt u een afspraak voor de behandeling.

Wanneer kunnen we u behandelen met de Mirabelprocedure?

We kunnen u behandelen met de Mirabelprocedure, als:

 • het fibroadenoom kleiner is dan 3 centimeter
 • het fibroadenoom zó in de borst ligt, dat het niet voor problemen kan zorgen.
  Als het fibroadenoom bijvoorbeeld dicht bij de tepel ligt of te dicht onder de huid, is de Mirabelprocedure niet geschikt.

Voorbereiding

HMC-patiëntenpas

Neem uw HMC-patiëntenpas mee, wanneer u naar het ziekenhuis komt. Heeft u nog geen HMC-patiëntenpas of zijn uw gegevens veranderd? Kom dan 15 minuten eerder naar het ziekenhuis en meld u bij de inschrijfbalie in de centrale hal. Hier kunt u een pas laten maken of uw gegevens laten aanpassen. U bent dan nog op tijd voor uw afspraak.

Kunt u niet naar een afspraak komen?

Heeft u een probleem waardoor u niet (op tijd) naar de afspraak kunt komen? Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan de afdeling Radiologie. Doe dit op zijn laatst 24 uur voor de afspraak. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen. U kunt zich afmelden van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur via telefoonnummer 088 979 46 00. Als u een afspraak niet of te laat afmeldt, moeten we de afspraak helaas in rekening brengen.

Vervoer

Zorg voor vervoer na de behandeling. U mag dan namelijk niet zelf naar huis rijden. De wond kan door bewegen namelijk opengaan en bloeden.

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunners? Dan moet u hiermee vóór de behandeling stoppen. De verpleegkundig specialist van het Borstcentrum maakt hierover afspraken met u.

Pijnstillers

De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. Neem 1 uur voor uw afspraaktijd in het ziekenhuis 1 tot 2 tabletten paracetamol van 500 milligram voor extra pijnstilling.

Waardevolle zaken

Laat waardevolle zaken het liefst thuis. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk als uw spullen kwijt raken of kapot gaan.

Kleding

 • Draag liefst kleding die u makkelijk kunt aan- en uittrekken.
 • Vóór het onderzoek trekt u de kleding van het bovenlichaam uit.
 • Neem een stevige bh mee voor na het onderzoek, bijvoorbeeld een sport-bh.
  Een stevige bh geeft ondersteuning en tegendruk aan de wond in de borst. Door de tegendruk stopt het bloeden in de borst eerder. U krijgt daardoor een kleinere blauwe plek in de borst.

Behandeling

In de onderzoekkamer neemt u plaats op de onderzoekstafel. De radioloog en de assistenten begeleiden u tijdens de behandeling. De radioloog bepaalt eerst met een echografie de juiste plaats voor de behandeling. Bij een echografie kunnen we met geluidsgolven uw borst van binnen bekijken.

Dan dekken de assistenten de borst steriel af. Zij ontsmetten de huid van de borst met een desinfecterende vloeistof. Door deze vloeistof verkleurt de huid tijdelijk. Daarna krijgt u een prik om u plaatselijk te verdoven. Het weghalen van het fibroadenoom doet door de verdoving bijna geen pijn.

Daarna maakt de radioloog een kleine snee in de huid en brengt een holle naald in. Aan deze naald zit een vacuümzuiger vast. De vacuümzuiger maakt tijdens de ingreep een brommend geluid. De radioloog haalt het fibroadenoom met behulp van de vacuümzuiger reepje voor reepje weg.

Na de ingreep drukt een assistent het behandelde gebied in de borst enkele minuten af. Als het bloeden is gestopt, verbindt een assistent het wondje met hechtpleisters (steristrips) en een waterdichte pleister.

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Naar huis

Na de behandeling kunt u naar huis. Uw borst kan na de behandeling pijn doen en blauw worden. Dit is normaal. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken.

Pijnstillers

Als u pijn heeft, kunt u 2 tabletten paracetamol van 500 milligram innemen. Dit kunt u eventueel herhalen na enkele uren. Neem maximaal 6 tabletten per dag.

Rustig aan

Doe het de eerste 24 uur na het onderzoek rustig aan, vooral met de arm aan de kant van de borst die de radioloog heeft behandeld. Ga bijvoorbeeld niet stofzuigen of sporten. Als u rustig aan doet, is de kans op nabloedingen klein.

Wond

 • Gaat de wond weer bloeden? Druk dan stevig op de wond om het bloeden te stoppen.
 • Draag een stevige bh. Daarmee gaat u nabloeden onder de huid tegen.
 • Meestal krijgt u toch een blauwe plek. Deze gaat vanzelf weer weg.
 • Als u veel pijn heeft, kunt u de borst eventueel koelen met een coldpack (ook wel coolpack of icepack genoemd). U mag ook paracetamol innemen tegen de pijn. Let op: neem geen aspirine!
 • Laat de pleister niet te lang zitten. Haal deze binnen 24 uur weg. Dat gaat het makkelijkst onder de douche, waar u vanaf dat moment weer gebruik van mag maken.
 • Zolang de steristrips (hechtpleisters) vast blijven plakken, kunt u ze het beste laten zitten. Ze vallen er na een dag of 3 vanzelf af.

Complicaties

Een complicatie is een extra medisch probleem dat soms gebeurt. Na de Mirabelprocedure kunt u als complicatie een infectie krijgen. Neem contact op met de afdeling Radiologie of met uw contactpersoon van het Borstcentrum als:

 • de borst steeds roder wordt of opzwelt
 • u last krijgt van koorts
 • u erge pijn krijgt

Buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde via telefoonnummer 088 979 23 80. Vertel dat de arts bij u een fibroadenoom heeft weggehaald. U wordt dan doorverbonden met iemand die uw vraag kan beantwoorden.

Uitslag van het onderzoek

Het weefsel dat de radioloog uit uw borst heeft weggehaald, gaat naar het laboratorium. Daar onderzoekt de patholoog het weefsel. De arts die u behandelt bespreekt de uitslag van het onderzoek met u tijdens uw volgende afspraak.

Vragen

Heeft u vragen over het onderzoek? Dan kunt u bellen met de afdeling Radiologie. U vindt de contactgegevens bovenin deze informatie.
Voor andere vragen kunt u bellen met uw contactpersoon van het Borstcentrum via telefoonnummer 088 979 47 80.

Bij problemen buiten kantooruren die niet kunnen wachten, kunt u bellen met de Spoedeisende
Hulp (SEH) in HMC Westeinde via telefoonnummer 088 979 23 80.

Verwijderen van fibroadenoom met Mirabelprocedure

Radiologie
Waarom HMC?

 • Modernste apparatuur
 • Drie mammografietoestellen
 • Vier dedicated mamma-echokamers
 • Korte wachttijden
 • MRI-scans in avond en weekend
 • Spoed: binnen één dag