Over verwijderen van één of twee testikels
Binnenkort gaat u naar het ziekenhuis voor een operatie waarbij wij één of twee zaadballen (testikels) verwijderen. Deze operatie heet een orchidectomie. Op deze webpagina vindt u algemene informatie hierover.
Vóór de operatie brengt u één of meer bezoeken aan het ziekenhuis. Hiervoor maken we met u één of meer afspraken met u:
- U gaat naar de polikliniek Urologie voor onderzoek.
- U brengt een bezoek aan de anesthesist. Dit is de arts die zorgt voor de verdoving tijdens de operatie.
- U gaat naar het verpleegkundig spreekuur.
Orchidectomie
De uroloog verwijdert één of twee testikels, als u een tumor heeft in één of beide testikels. De tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Soms kiest de uroloog bij prostaatkanker voor het verwijderen van twee testikels om het ziekteproces te vertragen. De ingreep vindt plaats via de lies of de balzak (het scrotum).
Opname
U gaat naar het ziekenhuis op de dag van de operatie óf op de dag vóór de operatie. In het ziekenhuis meten we uw polsslag, bloeddruk, en temperatuur. De opname duurt in totaal één of twee dagen.
Voorbereiding
Afspraak
De uroloog heeft u een verwijzing gegeven om een afspraak te maken. U heeft deze afspraak met de anesthesioloog. Deze arts zorg voor de verdoving tijdens de operatie. De arts onderzoekt u om te bepalen wat de beste en veiligste manier is om u te verdoven. Voor de één is dat een algehele narcose. Deze verdooft het hele lichaam. U bent dan een tijdje buiten bewustzijn. Voor de ander is dat een ruggenprik. Deze verdooft het lichaam van de navel tot de tenen. U voelt dan niets en u kunt uw benen tijdelijk niet bewegen.
De ruggenprik combineren we soms met een slaapmiddel, zodat u weinig of niets van de operatie merkt.
Operatie
Op de dag van operatie blijft u vanaf 00.00 uur ‘s nachts nuchter. Dat betekent dat u vanaf dat moment niets meer eet of drinkt. De verpleegkundige brengt u naar de holding. Dat is de ruimte waar we u voorbereiden op de operatie. De anesthesiemedewerker prikt een infuus in uw hand of arm. Via het infuus krijgt u vocht en medicijnen binnen. De medicijnen zorgen ervoor dat u geen infectie krijgt en dat u minder pijn voelt. U krijgt plakkers op uw borst, waarmee we uw hartritme meten. U krijgt een band om uw arm, waarmee we uw bloeddruk meten. We doen een dopje op uw vinger, waarmee we het zuurstofgehalte in uw bloed meten. Vervolgens krijgt u een verdoving.
De operatie duurt gemiddeld een half uur.
Na de operatie
Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer, ofwel de verkoever. U verblijft hier voor een korte tijd. U gaat terug naar uw eigen kamer, als verschillende metingen in orde zijn. We meten onder andere uw bloeddruk en ademhaling. U krijgt eerst wat te drinken. Als dat goed gaat, krijgt u wat te eten. U mag normaal gesproken snel het bed uit. Daar helpen we u bij, als dat nodig is.
Controle
Na één tot twee weken komt u terug op de polikliniek Urologie voor een controle.
Dagelijks leven
Houd rekening met de volgende zaken:
- Draag een strakke onderbroek voor extra steun. Draag geen boxershort.
- Verricht geen zwaar lichamelijk werk in de eerste twee weken.
- De hechtingen in de wond lossen vanzelf op.
- Verwijder de verbandgazen na één dag.
- U mag douchen, nadat u de verbandgazen heeft verwijderd. Ga niet in bad.
- De zwelling en de blauw-rode kleur verdwijnen geleidelijk.
- U mag twee weken niet sporten of fietsen.
- Na twee weken mag u weer geslachtsgemeenschap hebben. Dan is de wond genezen.
Wanneer moet u contact opnemen met HMC?
Spoed
Neem meteen contact op met het ziekenhuis in deze situaties:
- U heeft koorts boven 38,5˚C.
- U heeft langer dan 24 uur 38,0˚C koorts.
- U heeft hevige pijn die niet verdwijnt na het innemen van medicijnen tegen de pijn.
- De zwelling wordt niet minder.
Heeft u problemen die spoed hebben, buiten kantooruren? Bel dan de Spoedeisende Hulp (SEH) in HMC Westeinde via telefoonnummer
088 979 23 80.
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen over de ingreep? Of heeft u vragen over uw eigen medische situatie? Bel dan met uw uroloog of de verpleegkundige:
- Polikliniek Urologie HMC Antoniushove 088 979 43 90
- Polikliniek Urologie HMC Bronovo 088 979 41 44
- Polikliniek Urologie HMC Westeinde 088 979 24 54