Verwijderen van een basaalcelcarcinoom

Binnenkort komt u bij de plastisch chirurg voor het verwijderen van een BCC (basaalcelcarcinoom). Deze operatie vindt onder plaatselijke verdoving plaats op de poliklinische operatiekamer op de derde etage van HMC Bronovo.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar
088 979 44 99
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

5.300 nieuwe patiënten per jaar

Over verwijderen van een basaalcelcarcinoom

Binnenkort komt u bij de plastisch chirurg voor het verwijderen van een BCC (basaalcelcarcinoom). Deze operatie vindt onder plaatselijke verdoving plaats op de poliklinische operatiekamer op de derde etage van HMC Bronovo.

Wat is een basaalcelcarcinoom?

Een BCC is een kwaadaardige verandering in de basale cellen van de opperhuid (hier komt de naam basaalcelcarcinoom vandaan). Het basaalcelcarcinoom (verder afgekort als BCC) is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Het precieze aantal gevallen wordt in Nederland niet geregistreerd, maar naar schatting krijgen meer dan 25-30.000 mensen per jaar een BCC. Dit aantal neemt nog steeds toe. Een BCC komt vooral voor in het hoofd-halsgebied (plaatsen die veel aan de zon worden blootgesteld).

Hoe ontstaat een BCC?

Een BCC ontstaat door blootstelling aan zonlicht (UV straling). Vandaar dat men een BCC vaak ziet op de zonbeschadigde huid van het gezicht, met name neus, slaap en oren. Te veel zon op jonge leeftijd en veelvuldig oplopen van verbrandingen door de zon vergroten het risico op het ontstaan van een BCC. Verdere factoren zijn mogelijk erfelijkheid en het huidtype (lichte huidskleur).

Wat zijn de verschijnselen van een BCC?

Een BCC begint meestal als een langzaam groeiend roze, huidkleurig of lichtbruin plekje dat geleidelijk steeds groter wordt. Soms verdwijnen deze plekjes om in de loop van de tijd weer terug te komen. Vaak ontstaat in het midden een korstje dat steeds open gaat (niet genezende plekjes zijn vaak verdacht). Een BCC kan er ook uitzien als een eczeemplekje (dit zie je vaak op de romp). De dermatoloog (huidarts) bekijkt de plek en stelt de diagnose. Er zijn verschillende mogelijkheden om een BCC te behandelen.
De dermatoloog zal u uitleggen voor welke behandeling u in aanmerking komt. Wanneer de dermatoloog beslist dat het BCC operatief behandeld moet worden, dan kunt u worden doorverwezen naar de plastisch chirurg. Soms wordt er direct een afspraak gemaakt voor de ingreep en soms krijgt u eerst een afspraak met de plastisch chirurg op de polikliniek.

Operatieve behandeling

De plastisch chirurg verwijdert het BCC meestal onder plaatselijke verdoving. Hierbij wordt rekening gehouden met het beste cosmetische resultaat. Er wordt een extra stukje huid meegenomen vanwege mogelijke groei buiten de zichtbare begrenzing.
Als het niet mogelijk is om de wondranden meteen te sluiten, dan wordt er gebruik gemaakt van een “transpositietechniekplastiek” of huidtransplantaat. Er wordt dan bij u op een andere plek een stukje huid vandaan gehaald om de huid mooi te kunnen sluiten. De plastisch chirurg bespreekt dit met u.

Voorbereiding

De plastisch chirurg spreekt met u over de operatie tijdens uw bezoek aan de polikliniek Plastische Chirurgie (of vlak voor de operatie wanneer er meteen een afspraak voor de ingreep is gemaakt).
Verder is belangrijk:

 • Meld het aan de arts of verpleegkundige wanneer u bloedverdunners gebruikt of overgevoelig bent voor pleisters.
 • Het is verstandig om vervoer te regelen voor de terugreis.
 • Wanneer het een BCC in het gezicht betreft, is het beter geen make-up te gebruiken wanneer u dit gewend bent.
 • Voor de ingreep hoeft u niet nuchter te zijn.
 • De ingreep vindt plaats op de poliklinische operatiekamer op de 3e etage van HMC Bronovo (route 98).

Na de operatie

Het geopereerde gebied kan pijnlijk zijn als de verdoving is uitgewerkt. U kunt pijnstillers nemen, bijvoorbeeld paracetamol 500 mg (maximaal drie keer per dag twee stuks). Soms kan de wond nog een beetje nabloeden nadat de verdoving is uitgewerkt. Het is dan verstandig het verband gedurende tien minuten aan te duwen met een gaasje. In principe stopt dan het bloeden. Blijft de wond nabloeden, neem dan contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie via het telefoonnummer onderaan de webpagina.

Er wordt een afspraak gemaakt voor een controle op de polikliniek Plastische Chirurgie. Tijdens deze controle worden waar nodig de hechtingen verwijderd. Tevens krijgt u de uitslag van het weefselonderzoek (de PA uitslag). Bij dit weefselonderzoek wordt gekeken of het BCC geheel verwijderd is. Indien de huidtumor niet radicaal verwijderd werd, zal er een ruimer stuk weefsel moeten worden afgenomen. We adviseren u verder om een controleafspraak te maken bij de dermatoloog voor over een aantal maanden.

Neem altijd contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie bij nabloedingen, hevige napijn of andere klachten waar u zich ongerust over maakt.

Vooruitzicht

Een BCC is de onschuldigste vorm van huidkanker die vrijwel nooit uitzaait. Als u eenmaal een BCC heeft gehad, dan kan zich dit elders op het lichaam wel opnieuw ontwikkelen.
Het is daarom belangrijk om regelmatig een controleafspraak te maken bij de dermatoloog. Daarnaast enkele tips:

 • Vermijd de zon op tussen 12.00 en 15.00 uur.
 • Gebruik een goede zonnebrand crème (advies: minimaal SPF 25).
 • Vergeet vooral niet om neus en oren goed te beschermen tegen de zon!

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie. Deze is van maandag tot en met vrijdag van 08.00 - 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 979 44 99.

Verwijderen van een basaalcelcarcinoom

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis