Verstuikte enkel

U bent op de spoedeisende hulp (geweest) met een verstuikte enkel. Hieronder leest u wat een verstuikte enkel is en vindt u adviezen voor thuis.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Wat te doen bij spoed? Dat leest u hier. 

HMC Westeinde
088 979 79 00

24 uur per dag, 7 dagen in de week geopend. 

Let op: Op de locatie HMC Antoniushove en HMC Bronovo is geen SEH aanwezig.

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over een verstuikte enkel

U bent op de spoedeisende hulp (geweest) met een verstuikte enkel. Hieronder leest u wat een verstuikte enkel is en vindt u adviezen voor thuis.

Wat is een verstuikte enkel

Als u uw enkel verstuikt, klapt uw voet ineens naar binnen of naar buiten. De band aan de buitenkant van uw enkel (de enkelband) komt onder spanning te staan en rekt uit. Hierbij komen er kleine scheurtjes in de enkelband. Daardoor gaat uw enkel pijn doen en wordt deze dik. Heel soms scheurt de enkelband helemaal door.

Wat merkt u van een verstuikte enkel

U voelt ineens een scherpe pijn. Die voelt u meestal aan de buitenkant van de enkel. De ergste pijn wordt na een paar minuten minder. Voorzichtig lopen gaat dan vaak weer. Het blijft een tijdje pijn doen om op uw voet te staan.

Na de verstuiking kan uw enkel veel dikker worden. U krijgt een bloeduitstorting (blauwe plek). Deze bloeduitstorting zakt later naar beneden in uw voet. Bijvoorbeeld in de hiel, de zijkant van uw voet en de tenen.

Adviezen bij een verstuikte enkel

Is uw enkel niet of bijna niet dikker geworden? Dan kunt u proberen er direct weer op te staan en te lopen. Lukt dat niet? Lees dan de adviezen hieronder.

Hoog leggen en koelen

Leg de enkel direct na de verstuiking hoog. Koel de enkel met ijsblokjes in een plastic zak of met een ice pack. Daardoor krijgt u vaak minder last van de verstuikte enkel. Neem eventueel paracetamol tegen de pijn.

Drukverband

Draag 5 dagen een elastische kous of een drukverband. Hierdoor wordt de enkel minder dik en wordt de pijn minder. We hebben u op de spoedeisende hulp een elastische kous of drukverband gegeven.
Probeer snel of u weer kunt lopen. Met het drukverband kunt u niet autorijden.

Lopen

Lopen helpt om uw enkel weer beter te maken. Zorg er wel voor dat u uw enkel niet weer verzwikt. Let er daarom op dat u bij het lopen uw voet steeds recht naar voren zet. Krijgt u (veel) meer pijn? Dan kunt u beter stoppen met lopen en het de volgende dag opnieuw proberen.

De voet bewegen

Beweeg als u zit of ligt uw voet regelmatig heen en weer. Zo voorkomt u dat de enkel stijf wordt. Ook fietsen is een goede manier om uw enkel te trainen.

Sporten

U mag de eerste 5 dagen niet sporten. Daarna kunt u weer voorzichtig beginnen. Doe geen sporten waarbij u plotselinge zijwaartse bewegingen en/of sprongen moet maken. Bijvoorbeeld voetbal, hockey, tennis en basketbal. U kunt deze sporten weer doen als de enkel niet meer pijn doet.

Genezen van de verstuikte enkel

Een verstuikte enkel gaat vanzelf over. De eerste dagen kan uw enkel pijn doen en dik zijn. Het lopen gaat dan moeilijk. Na 3 of 4 dagen wordt de pijn minder. U kunt de voet dan weer meer gaan gebruiken. Meestal kunt u binnen 1 tot 2 weken weer alles doen wat u normaal ook doet.

Als uw enkelband ver is ingescheurd, kan het langer duren tot de enkel weer beter is. Enkeltape kan dan helpen. Uw fysiotherapeut of huisarts kan de enkeltape aanbrengen als de enkel niet meer dik is. Dit is na ongeveer 1 week als u de elastische kous of het drukverband heeft gedragen.

Bijna iedereen met een verstuikte enkel kan na een tijdje weer alles doen wat hij of zij normaal ook doet. De enkel kan wel tijdens of na een activiteit wat meer pijn doen of weer wat dikker worden. Dit kan geen kwaad.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel ze dan gerust aan de arts of verpleegkundige. U kunt ook bellen met de spoedeisende hulp van HMC Westeinde. U bereikt ons via telefoonnummer 088 979 23 80.

Meer informatie

Bezoek voor meer informatie ook de website sehzorg.nl.

Verstuikte enkel

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis