Verkleinen van de neusschelpen met conchacaustiek

De neusschelpen zijn plooien aan de binnenkant van de neus. Ze filteren en verwarmen de lucht die u inademt en maken deze lucht vochtig. Door bijvoorbeeld een allergie of overgevoeligheid voor bepaalde stoffen kunnen de neusschelpen te groot worden. Uw neus raakt dan verstopt. Daardoor kunt u moeilijk ademhalen door de neus. Het kleiner maken van de neusschelpen kan dan een oplossing zijn.

Afspraak en contact

088 979 18 90
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over verkleinen van de neusschelpen met conchacaustiek

De neusschelpen zijn plooien aan de binnenkant van de neus. Ze filteren en verwarmen de lucht die u inademt en maken deze lucht vochtig. Door bijvoorbeeld een allergie of overgevoeligheid voor bepaalde stoffen kunnen de neusschelpen te groot worden. Uw neus raakt dan verstopt. Daardoor kunt u moeilijk ademhalen door de neus. Het kleiner maken van de neusschelpen kan dan een oplossing zijn.

Het verkleinen van uw neusschelpen kan met een elektrisch stroompje. Deze behandeling noemen we de conchacaustiek of Celon-techniek. Concha is de medische term voor neusschelp. Celon is het apparaat waarmee we de behandeling uitvoeren. We doen deze behandeling op de polikliniek KNO. De hele afspraak duurt ongeveer 30 minuten. U mag na de behandeling direct naar huis.

Voor de behandeling

Eten en drinken

U mag voor de behandeling gewoon eten en drinken. Wij adviseren u wel om vanaf 24 uur voor de behandeling geen alcohol te drinken.

Medicijnen

U kunt uw medicijnen gewoon innemen. Er is 1 uitzondering. Gebruikt u bloedverdunners waarvoor de trombosedienst u controleert? Dan vragen wij u dit van tevoren te laten weten aan ons. Het kan zijn dat u tijdelijk moet stoppen met deze bloedverdunners.

Rijvaardigheid

Normaal gesproken mag u na de ingreep gewoon autorijden. Maar het kan zijn dat u zich wat slap en draaierig voelt. Meestal komt dit dan door de verdoving. We adviseren u daarom om iemand mee te nemen die u naar huis kan brengen na afloop. Lukt dat niet? Laat dit dan tijdig aan ons weten. We kunnen hier dan rekening mee houden met de verdoving.

De behandeling

Verdoving

We verdoven uw neus met een plaatselijke verdoving. U gaat dus niet onder narcose. De verdoving brengen we met gaasstrookjes in uw neus en/of we geven u een injectie met verdoving in uw neus. Door de verdoving kan het zijn dat u een tijdje geen gevoel heeft in uw bovenlip en tanden.

Behandeling

We prikken de neusschelp via het neusgat aan met een dun naaldje. Door het naaldje gaat een elektrisch stroompje. Hierdoor krimpt het zachte weefsel van de neusschelp. Lucht kan daardoor beter door uw neus stromen. Dit prikken herhalen we enkele keren per kant. Bij elkaar duurt deze behandeling ongeveer 2 minuten.

Na de behandeling

Naar huis

U mag na de behandeling meteen naar huis. Zoals we hierboven al aangaven, adviseren we u om iemand mee te nemen die u naar huis kan brengen.

Eten en drinken

U mag direct weer eten en drinken na de behandeling. Het kan wel zijn dat uw keel in het begin ook een beetje verdoofd voelt door de verdoving. Daardoor kunt u zich wat eerder verslikken dan normaal het geval is. De verdoving is na een uur uitgewerkt.

Pijnstillers

U heeft meestal weinig pijn na de ingreep. U kunt paracetamol innemen als u toch pijn heeft. Neem maximaal 1000 mg per keer (2 tabletten van 500 mg). Doe dit maximaal 4x per dag.

Spoelen

Na de behandeling moet u uw neus minstens 3x per dag spoelen met zout water. Doe dit tot aan de controleafspraak. Zo houdt u het behandelde gebied schoon en voorkomt u dat hier korstjes ontstaan. We geven u na de behandeling instructies mee over het spoelen.

Zalf

We geven u ook (een recept voor) neuszalf mee. U brengt deze zalf 2x per dag aan in de neus. De zalf helpt bij het herstel en voorkomt dat korstjes ontstaan.

Resultaat

U merkt niet direct of de behandeling geslaagd is. De eerste dagen tot weken na de behandeling kan de neus zelfs wat meer verstopt zijn. Dit komt doordat de behandelde neusschelp wat opgezwollen is. Ook korstjes op de neusschelp kunnen zorgen voor een verstopte neus. 2 tot 6 weken na de ingreep gaat u het effect merken. Uw neus is dan minder verstopt.

Controle

U heeft 4 tot 6 weken na de ingreep een controleafspraak.

Bijwerkingen/complicaties

Het kan zijn dat u na de behandeling een beetje bloedt uit uw neus. Meestal duurt dat kort en gaat het vanzelf over. Blijft u langer last houden van bloed uit uw neus? Neem dan contact op met het ziekenhuis.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen over uw behandeling? Neem dan contact op met de polikliniek KNO, via telefoonnummer 088 979 18 90. U kunt ons ook mailen via polikno@haaglandenmc.nl.

Verkleinen van de neusschelpen met conchacaustiek

Waarom HMC?

  • Ervaren, gespecialiseerde artsen
  • Nauwe samenwerking met neurologen, dermatologen, kaakchirurgen en logopedisten
  • Samenwerking met kindergeneeskunde
  • Haags/Leidse werkgroep hoofd-hals tumoren
  • Indien noodzakelijk consult op dezelfde werkdag
  • Speciaal spreekuur voor stemproblemen