Urologisch onderzoek bij mannen

Binnenkort worden bij u een aantal onderzoeken gedaan. Deze onderzoeken vinden plaats op de polikliniek Urologie. In deze webpagina kunt u meer lezen over deze onderzoeken, zodat u zich hierop kunt voorbereiden.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Vragen of aanvragen van herhaalrecepten via E-consult in patientenportaal mijnHMC

Ook kunt u ma t/m vr contact opnemen met de polikliniek Urologie

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over urologisch onderzoek bij mannen

Binnenkort worden bij u een aantal onderzoeken gedaan. Deze onderzoeken vinden plaats op de polikliniek Urologie. In deze webpagina kunt u meer lezen over deze onderzoeken, zodat u zich hierop kunt voorbereiden.

☐ Straalmeting

Bij dit onderzoek wordt de kracht, het patroon en het volume van de urinestraal gemeten. Terwijl u in de trechter van een speciaal apparaat plast, worden gegevens geregistreerd. Het onderzoek duurt ongeveer twee minuten.

Voorbereiding

Het is belangrijk om met een (goed) gevulde blaas naar de polikliniek te komen. Als u hevige aandrang heeft, meldt u dit dan aan de balie. U kunt dan meteen met het onderzoek starten.
Heeft u (nog) geen aandrang, meldt u dit dan ook. U neemt dan plaats in de wachtkamer en drinkt eventueel wat voordat het onderzoek kan starten.

De uitslag

De uitslag van de onderzoeken krijgt u direct van de uroloog.

☐ Echografie van de blaas

U bent door de uroloog doorverwezen voor een echografie van de blaas. Bij dit onderzoek wordt met behulp van geluidsgolven de blaas in beeld gebracht. Met echografie kan de blaasinhoud worden gemeten en kan beoordeeld worden of u goed uitplast. Een echografie is veilig, eenvoudig en niet pijnlijk.

Voorbereiding

U plast vooraf uit. Indien u ook een straalmeting moet doen, plast u uit in een speciale trechter. Anders plast u uit in een normaal toilet.

Het onderzoek

U neemt plaats op een onderzoekstafel, waarna u gevraagd zal worden de buik bloot te maken. Op uw onderbuik wordt een gelei aangebracht. Dit voelt koud aan. De arts of verpleegkundige beweegt de echokop over uw buik. Hierdoor worden geluidsgolven door de organen in het lichaam teruggekaatst. Deze geluidsgolven worden via een computer omgezet in beelden. Op deze manier kan de blaas in beeld worden gebracht. Het onderzoek duurt vijf tot tien minuten, inclusief de voorbereiding.

☐ Echografie van de prostaat

U bent door de uroloog verwezen voor een echografie van de prostaat.
Met dit inwendig onderzoek kan met behulp van geluidsgolven de prostaat en de omgeving ervan in beeld worden gebracht. Zo kan de prostaat nauwkeurig worden gemeten en de vorm worden bekeken. Een echografie is veilig, eenvoudig en niet pijnlijk.

De prostaat is een klier die normaal gesproken ongeveer de grootte en vorm heeft van een kastanje. Deze klier dient voor de productie van zaadvloeistof. De prostaat bevindt zich aan de onderzijde van de blaas, daar waar de blaas overgaat in de urinebuis. Prostaatvergroting kan leiden tot plasproblemen. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting of ontsteking. Het komt echter ook voor dat in de prostaat kanker ontstaat.

Voorbereiding

De doktersassistente of verpleegkundige brengt u naar de echokamer, waar u uw broek en ondergoed uitdoet. U kunt uw bovenkleding en sokken aanhouden. U gaat op uw zij op een onderzoekstafel liggen. U probeert uw knieën zover mogelijk op te trekken.

De echografie wordt verricht met een staaf die door de uroloog in de anus wordt gebracht. Op deze staaf wordt glijmiddel aangebracht. Het is belangrijk dat u de sluitspier goed ontspant. Het onderzoek kan dan pijnloos verlopen, zelfs bij kloofjes of aambeien. Via de staaf wordt de prostaat in beeld gebracht op een beeldscherm. Het onderzoek duurt tien tot 15 minuten, inclusief de voorbereiding.

Soms is het beeld van de inwendige echografie niet duidelijk genoeg. Om dan toch te kunnen vaststellen of er sprake is van een goed- of kwaadaardige aandoening, wordt een biopsie gedaan. Bij een biopsie worden stukjes weefsel weggenomen voor nader onderzoek. Deze biopsie vindt op een ander moment plaats. U krijgt hierover dan een aparte webpagina.

Nazorg

Na afloop van het onderzoek kunt u meteen naar huis. Gebruik van eigen auto of openbaar vervoer is geen probleem.

☐ Rectaal toucher

Bij een algemeen urologisch onderzoek bij mannen wordt vaak een rectaal toucher (inwendig onderzoek van de prostaat) gedaan. Hierbij ligt u op uw zij op een onderzoekstafel. U probeert uw knieën zover mogelijk op te trekken. De uroloog trekt een handschoen aan en brengt een, met gelei gladgemaakte, wijsvinger via de anus in de endeldarm. De uroloog beoordeelt door te voelen de grootte, de vorm, de stevigheid en het oppervlak van de prostaat.
Dit onderzoek is kort en eenvoudig. Het is niet pijnlijk, maar kan wel een vervelend gevoel geven.

Bericht van verhindering

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de polikliniek Urologie om u af te melden. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Contact

Deze webpagina geeft algemene informatie over de behandeling. Heeft u na het lezen van de webpagina nog vragen? Kijkt u dan op www.allesoverurologie.nl.

Uw vragen kunt u stellen via e-consult via het patiëntenportaal ‘mijnHMC’.
Kijk op: www.haaglandenmc.nl en kies voor ‘Mijn HMC’.
Houd uw DigiD code gereed.

Voor dringende vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie:
088 979 41 44

Bij spoed bel de Spoedeisende Hulp van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Urologisch onderzoek bij mannen

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis