Ureum ademtest

Uw arts heeft een ureum ademtest bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. Op deze webpagina leest u over het onderzoek en welke voorbereidingen nodig zijn.

Specialismen en team

Afspraak en contact

afdeling Nucleaire geneeskunde HMC Westeinde

088 979 22 43
ma t/m vr van 08.00 -17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over ureum ademtest

Uw arts heeft een ureum ademtest bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. Op deze webpagina leest u over het onderzoek en welke voorbereidingen nodig zijn.

Datum onderzoek:    

Tijd onderzoek:     

Afdeling:
HMC Westeinde
Nucleaire Geneeskunde, Blauw 2
Lifthal Blauw
De afdeling Nucleaire Geneeskunde is op de 2e etage
Telefoonnummer 088 979 22 43
Wij vragen u op tijd aanwezig te zijn.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) het secretariaat van Nucleaire Geneeskunde om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 088 979 22 43. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Doel van het onderzoek

De ureum ademtest is een onderzoek waarmee de arts kan onderzoeken of u besmet bent met de bacterie Helicobacter pylori. Deze bacterie kan diverse maagklachten veroorzaken, waaronder een maagzweer. Ook kan gecontroleerd worden of behandeling van de Helicobacter pylori met bijvoorbeeld antibiotica succesvol is geweest.

Voorbereidingen

  • Een paar dagen voor het onderzoek moet u stoppen met het innemen van medicijnen die de zuurgraad van de maag beïnvloeden. Deze medicijnen hebben namelijk invloed op de uitslag van het onderzoek. U krijgt hiervoor instructies van uw arts.
  • Op de dag van het onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u de avond voor het onderzoek vanaf 24.00 uur niets meer mag eten en drinken (met uitzondering van een paar slokjes water).
  • Wanneer de mogelijkheid bestaat dat u zwanger bent of als u borstvoeding geeft, moet u voor het onderzoek contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Het kan zijn dat het onderzoek dan niet door kan gaan.

Het onderzoek

U meldt zich bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De laborant brengt u naar de behandelkamer. U krijgt van de laborant een capsule met daarin 14C ureum. De capsule neemt u in met een glas water. Van het innemen van de capsule merkt u niets. Na tien minuten moet u in een soort envelop blazen totdat het stipje op de envelop van oranje naar geel verkleurt. Het blazen duurt ongeveer vijf minuten. Tussendoor kunt u praten. De envelop wordt vervolgens onderzocht om te bepalen of u geïnfecteerd bent.

Na het onderzoek

U kunt na afloop van het onderzoek weer naar huis, naar uw werk of, als u opgenomen bent, naar de verpleegafdeling. Het onderzoek heeft geen invloed op uw rijvaardigheid. Binnen 24 uur is de radioactieve stof weer uit uw lichaam verdwenen.

De uitslag

Het resultaat van het onderzoek moet nog worden beoordeeld. Daarom krijgt u de uitslag niet direct. Uw behandelend arts zal u de uitslag meedelen bij uw eerstvolgende afspraak.

Contact

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen, dan kunt u het secretariaat van Nucleaire Geneeskunde bellen. Het secretariaat is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 088 979 22 43.

Ureum ademtest

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis