Uitzaaiingen in de wervelkolom

Deze webpagina geeft algemene informatie over de operatieve behandeling van uitzaaiingen in de wervelkolom. De neurochirurg of assistent zal de behandeling uitgebreid met u doornemen.

Specialismen en team

Contact en afspraak

HMC Antoniushove en
HMC Westeinde 088 979 43 65
ma t/m vr van 08.00 – 16.30 uur

HMC Bronovo 088 979 44 26
ma t/m vr van 09.00 - 16.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over uitzaaiingen in de wervelkolom

Deze webpagina geeft algemene informatie over de operatieve behandeling van uitzaaiingen in de wervelkolom. De neurochirurg of assistent zal de behandeling uitgebreid met u doornemen.

Uitzaaiing van een tumor

Uitzaaiingen van kwaadaardige gezwellen (tumoren) kunnen overal in het lichaam ontstaan. Als er sprake is van uitzaaiing naar de wervelkolom spreekt men van wervelmetastasen.

Wervelmetastase

Als een metastase in de wervelkolom groeit, kan dit leiden tot instabiliteit van de wervelkolom en druk op het ruggenmerg en de zenuwwortels. Dit laatste kan ernstige gevolgen hebben, zoals krachtsvermindering in de armen en/of benen, gevoelloosheid, moeite met lopen en verminderde controle over de sluitspieren van de blaas en/of darmen (incontinentie).
De behandeling kan bestaan uit bestraling, chemotherapie, een operatie of een combinatie van deze behandelingen. Welke behandeling wordt gekozen, hangt af van de soort tumor, op welke plek de tumor zit, en eventuele andere uitzaaiingen. De optimale behandeling wordt bij iedere patiënt individueel bepaald door een team van specialisten. Helaas is een behandeling zelden genezend. De neurochirurg zal met u de verschillende operatieve mogelijkheden bespreken. Na de operatie vindt vaak aanvullende behandeling plaats door de radiotherapeut of oncoloog.

Operatie

Het type operatie dat bij u zal worden uitgevoerd, wordt vooraf met u besproken. Het doel van de operatie is verbetering of behoud van stabiliteit van de wervelkolom. Ook wordt zoveel mogelijk tumorweefsel verwijderd dat druk geeft op het ruggenmerg en de zenuwen. Soms wordt daarbij de hele of een groot gedeelte van de aangetaste wervel verwijderd. De ontstane ruimte moet dan worden opgevuld met een implantaat, een zogenaamde cage. Voor extra stevigheid worden dan meerdere wervels boven en onder het implantaat aan elkaar vastgezet met schroeven en staven.

Als er geen implantaat hoeft of kan worden geplaatst, dan worden alleen de wervels aan elkaar vastgezet.
Hoe de operatie wordt uitgevoerd, baseert de arts op wat er te zien is op de MRI- en/of CT-scan. Het kan zijn dat de chirurg tijdens de operatie een andere aanpak moet kiezen dan met u is besproken door wat hij of zij tijdens de operatie ziet in het operatiegebied.

wervelkolom.jpg

Wetenschappelijk onderzoek

De neurochirurgen van het HMC zijn gespecialiseerd in de operatieve behandeling van tumoren in de wervelkolom. Er kan u gevraagd worden mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek. Het meewerken aan wetenschappelijk onderzoek verandert niets aan de behandelmethode.

Voorbereiding op de operatie

Medicijngebruik

Gebruikt u medicijnen die invloed hebben op de bloedstolling, zoals bloedverdunners (bijvoorbeeld Ascal), sommige medicijnen voor chemotherapie en een aantal pijnstillers? Dan moet u hier enkele dagen voor de operatie tijdelijk mee stoppen. Dit is op de polikliniek met u besproken.

Preoperatief spreekuur

Praktische informatie over uw opname en de gang van zaken in het ziekenhuis krijgt u tijdens het preoperatieve spreekuur. Tijdens dit spreekuur heeft u onder andere een gesprek met de anesthesioloog, een arts die gespecialiseerd is in het toedienen van de verdoving.

Tijdstip van de operatie

Het is niet precies te zeggen hoe laat u aan de beurt bent. Operaties kunnen langer duren dan verwacht en er kunnen spoedoperaties plaatsvinden. Op de dag van de operatie proberen we u zo goed mogelijk in te lichten over het verwachte tijdstip waarop u geopereerd wordt.

Nuchter zijn

De avond voor de operatie moet u vanaf 24.00 uur nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf dat moment niets meer mag eten en drinken.

De operatie

De verpleegkundige brengt u naar de operatieafdeling. Medewerkers van de anesthesie zullen u hier ontvangen. U krijgt een infuus en wordt naar de operatiekamer gebracht. Afhankelijk van de ingreep en uw gezondheidstoestand kan het zijn dat u na de operatie opgenomen wordt op de afdeling Intensive Care. Dit wordt vooraf met u besproken. Meestal duurt de operatie drie uur of langer.

Na de operatie

Na de operatie moet u de eerste vier uur op uw rug blijven liggen om nabloeding van de wond te voorkomen. Daarna mag u onder begeleiding van de verpleegkundige uit bed komen, tenzij anders met u werd besproken. De fysiotherapeut begeleidt u tijdens de opname bij het in beweging komen en zal u adviezen geven over uw houding en hoe u dagelijkse activiteiten kunt doen. Sommige patiënten krijgen na de operatie een korset om de rug of een halskraag. Dit is nodig wanneer de wervelkolom extra ondersteuning nodig heeft. De arts bepaalt dit tijdens de operatie. Het dragen van het korset of de halskraag is meestal drie maanden nodig. U hoeft deze niet ‘s nachts te dragen.

Revalidatie

U kunt last hebben van rugpijn of nekpijn en de klachten die u vóór de operatie had kunnen tijdelijk verergeren. Dit komt regelmatig voor en neemt na een aantal dagen tot weken af. De herstelperiode wisselt per patiënt. Als bij u wervels zijn vastgezet, is de wervelkolom minder beweeglijk. U moet hieraan wennen.

Ontslag

De fysioherapeut geeft u tijdens uw opname adviezen voor thuis om uw herstel zo goed mogelijk te laten verlopen. Wij zullen contact opnemen met uw behandelend neuroloog of oncoloog. Deze arts zal plannen maken voor uw verdere behandeling.

Controle

U komt na drie maanden terug voor controle op de polikliniek. Er zal dan een afspraak gemaakt worden voor een controlefoto en/of CT-scan om te beoordelen of de wervels voldoende zijn vastgegroeid als uw rug of nek deels werd vastgezet. Draagt u een korset of halskraag, dan hoort u tijdens de afspraak met de neurochirurg wanneer u hiermee mag stoppen.

Het krijgen van de definitieve uitslag van het verwijderde tumorweefsel duurt meestal twee tot drie weken. De uitslag zal met u worden besproken door de neurochirurg of uw behandelend oncoloog.

Adviezen voor thuis

De operatiewond en de zenuwen die bekneld gezeten hebben, hebben tijd nodig om te herstellen. Ook moeten de wervels aan elkaar vast gaan groeien als de rug of de nek werd vastgezet. Het is daarom belangrijk dat u uw rug of nek de eerste drie maanden zoveel mogelijk recht houdt en niet te zwaar belast. Na de operatie gelden de volgende adviezen:

Vermijd onverwachte bewegingen

Pas op bij mogelijke gevaarlijke situaties, zoals kuilen in de weg of losliggende vloerkleden, in verband met gevaar voor struikelen en vallen. Let bijvoorbeeld op bij het uitlaten van een hond.

Vermijd een holle of bolle rug

Wij adviseren u niet op uw buik te slapen omdat uw rug daardoor hol staat.

Zorg voor afwisseling in uw houding

Wissel activiteiten regelmatig af, zodat u niet te lang loopt, staat of zit. Regelmatig lopen of wandelen is een goede oefening. Wij raden u aan om drie keer per dag een half uur te rusten.

Tillen/bukken

De eerste drie maanden mag u niet zwaar tillen. Als u bukt, moet u uw rug recht houden en door de knieën gaan.

Douchen en in bad gaan

Thuis kunt u gewoon weer douchen en in bad. De eerste dagen na de operatie moet u een douchepleister op de wond dragen. Als de wond genezen is, mag u zwemmen. Dit is een goede oefening.

Wondverzorging

Na de operatie hoort u of de hechtingen verwijderd moeten worden en wanneer. Meestal worden oplosbare hechtingen gebruikt. De verpleegkundige vertelt u hoe u de wond moet verzorgen.

Vervoer

Wij adviseren u de eerste zes weken niet te fietsen en bromfiets, motor of auto te rijden. U moet aan uw verzekering vragen of u na deze zes weken weer aan het verkeer mag deelnemen. U mag gebruikmaken van het openbaar vervoer, maar wees voorzichtig bij plotselinge bewegingen.

Huishoudelijk werk

U mag geen zwaar huishoudelijk werk doen de eerste drie maanden, zoals stofzuigen, bed opmaken of ramen wassen.

Sporten

U mag de eerste drie maanden niet intensief sporten, zoals tennissen of andere balsporten. Wel mag u zwemmen, op een hometrainer oefenen en wandelen. Het is belangrijk dat u in beweging blijft. Vraag uw fysiotherapeut welke sport voor u geschikt is.

Werk

Wanneer u weer kunt beginnen met werken is afhankelijk van uw conditie, uw herstel en de aard van uw werk. Overleg hierover met uw bedrijfsarts en uw fysiotherapeut.

Complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico en ook bij deze operatie is er een kans op complicaties. Er kan een infectie of een nabloeding optreden, waardoor soms opnieuw geopereerd moet worden. Doordat rondom het ruggenmerg en de zenuw geopereerd wordt, is er een kleine kans dat een lek ontstaat in het ruggenmergvlies. Dit veroorzaakt hoofdpijn en herstelt spontaan na een aantal dagen bedrust.
Een zenuwwortel of ruggenmerg kan beschadigen, waardoor u minder controle heeft in een spier of minder gevoel in het gebied van de zenuw. Het herstel hiervan is onzeker en duurt vaak maanden. Het ontstaan van een dwarslaesie komt gelukkig niet vaak voor, maar is wel een risico bij deze ingrepen. Tot slot kunnen de schroeven en staven breken, loslaten of verschuiven, waardoor dan vaak een nieuwe operatie nodig is.

Wanneer contact opnemen met een arts

U moet contact opnemen met de polikliniek Neurochirurgie als:

  • U binnen twee weken na de operatie koorts krijgt;
  • U na een val op de rug of nek of na een verkeersongeval meer pijnklachten in uw benen of armen krijgt;
  • De wond pijnlijk, rood en/of warm is of als er vocht uit lekt. Er is dan misschien antibiotica nodig voor de behandeling van een wondinfectie.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de polikliniek Neurochirurgie om u af te melden. Dit kan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 - 17.00 uur op de telefoonnummers onderaan de webpagina. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen, dan kunt u contact opnemen met afdeling Neurochirurgie.
HMC Antoniushove en HMC Westeinde kunt u van ma t/m vr
van 08.00 - 17.00 uur bereiken via 088 979 43 65.
HMC Bronovo kunt u van ma t/m vr van 09.00 - 16.00 uur bereiken
via 088 979 44 26.

De afdeling Fysiotherapie kunt u van ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur bereiken via 088 979 23 23.

Uitzaaiingen in de wervelkolom

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis