Totaal ruptuur (uitscheuren) voorkomen bij de bevalling

Ongeveer 1 op de 20 vrouwen scheurt ernstig uit tijdens de bevalling, Dit noemen we ook wel een totaal ruptuur. We proberen totaal rupturen in HMC zoveel mogelijk te voorkomen. Hier leest u meer over uitscheuren tijdens de bevalling en wat wij hieraan doen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Bronovo
HMC Westeinde 088 979 24 22
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Spoed (ook overdag) en buiten kantooruren 088 979 21 04


Contact per e-mail

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over totaal ruptuur (uitscheuren) voorkomen bij de bevalling

Ongeveer 1 op de 20 vrouwen scheurt ernstig uit tijdens de bevalling. Dit noemen we ook wel een totaal ruptuur. We proberen totaal rupturen in HMC zoveel mogelijk te voorkomen. Hier leest u meer over uitscheuren tijdens de bevalling en wat wij hieraan doen.

Welke soorten rupturen zijn er?

9 van de 10 vrouwen krijgt te maken met een ruptuur. In de meeste gevallen gaat het om een klein scheurtje dat snel geneest. Meestal scheurt het perineum. Dit is het gedeelte tussen de vagina en de anus. Maar ook het weefsel in de vagina en de schaamlippen kan scheuren. Deze informatie gaat over het uitscheuren van het perineum.

vrouwelijk_geslachtsorgaan.jpg

Gradaties van rupturen

De meeste vrouwen krijgen een eerstegraads of een tweedegraads ruptuur. Daarvan herstellen ze bijna altijd zonder problemen. Bij een eerstegraads ruptuur zitten er kleine scheurtjes in de huid. Die genezen meestal snel. We hoeven u hiervoor meestal niet te behandelen. Bij een tweedegraads ruptuur zitten er scheuren in de huid en in spieren van het perineum. Deze scheuren moeten we meestal hechten.

Bij sommige vrouwen lopen de scheuren dieper door. Zij hebben een derdegraads of vierdegraads ruptuur. Dit heet ook wel een totaal ruptuur. Bij een totaal ruptuur is ook de spier rond de anus (de anale kringspier) gescheurd. Deze rupturen moeten we altijd hechten. Dit doen we meestal op de operatiekamer.

6 op de 100 vrouwen krijgen bij de eerste bevalling een totaal ruptuur. Bij een volgende bevalling krijgen 5 op de 100 vrouwen een totaal ruptuur.

Waardoor ontstaat een totaal ruptuur?

Vaak is er geen duidelijke reden waarom een vrouw een totaal ruptuur krijgt. We kunnen ook niet goed voorspellen wie hiermee te maken krijgt. De kans is wel groter:

 • als dit uw eerste vaginale bevalling is
 • als het gewicht van uw baby meer dan 4 kilo is
 • als het persen lang duurt tijdens de bevalling
 • als de schouder van uw baby vast komt te zitten achter uw schaambeen
 • als we een verlostang of vacuümpomp gebruiken bij de bevalling

Wat is het verschil tussen een ruptuur en een episiotomie?

Een ruptuur komt doordat de baby de vagina tijdens de bevalling oprekt. Bij een episiotomie knipt de verloskundige of arts uw vagina en het perineum in. Dit gebeurt om meer ruimte te maken voor de baby.

We doen alleen een episiotomie als u dat goed vindt. Het knippen gebeurt ook alleen als uw baby snel geboren moet worden of als de kans bestaat dat het perineum ernstig inscheurt. We hechten de scheur na een episiotomie. Meestal geneest het snel.

Hoe weet ik welke ruptuur ik heb?

De verloskundige of arts onderzoekt u na de geboorte van uw baby. We controleren uw vagina, perineum en rectum. Zo kunnen we zien of u een ruptuur heeft en hoe ernstig die is. Daarna vertellen we u of we u moeten hechten.

Heeft u een eerstegraads of tweedegraads ruptuur? Dan krijgt u de hechtingen meestal met plaatselijke verdoving in de kamer waar uw baby is geboren.

Heeft u een derdegraads of vierdegraads ruptuur? Dan brengen we u naar de operatiekamer. Daar geven we u narcose of een ruggenprik. Bij narcose gaat u even slapen. Bij een ruggenprik verdoven we het onderste deel van uw lichaam. We hechten u pas als u verdoofd bent. U voelt hier dus niets van.

Wat zijn de gevolgen van een totaal ruptuur?

De meeste vrouwen met een derdegraads of vierdegraads ruptuur herstellen helemaal. Sommige vrouwen kunnen na een totaal ruptuur moeilijk hun ontlasting ophouden. Of ze laten veel windjes. Is dat bij u zo? Dan krijgt u zorg om u van deze problemen af te helpen. Bijvoorbeeld fysiotherapie of een operatie.

Sommige vrouwen zijn bang om seks te hebben na een totaal ruptuur. Of ze durven niet nog een keer te bevallen. Heeft u hier last van? Bespreek dit dan met uw verloskundige of arts. Wij kunnen u helpen.

Wat doen we om een totaal ruptuur te voorkomen?

In HMC hebben we een project om totaal rupturen zoveel mogelijk te voorkomen. Met dit project zorgen we er ook voor dat de gevolgen van het (ernstig) uitscheuren zo klein mogelijk zijn als het toch gebeurt. We baseren ons voor dit project op de beste en laatste wetenschappelijke onderzoeken. Uw verloskundige of arts zal u hier meer over vertellen.

Het project heeft geen invloed op de keuzes die u heeft gemaakt over de bevalling. U kunt bijvoorbeeld nog steeds bevallen in de houding die u het prettigste vindt.

Maatregelen uit het project

 • We vertellen u wat totaal rupturen zijn. Ook leggen we uit wat we doen om het risico op een totaal ruptuur zo klein mogelijk te maken.
 • Uw verloskundige of arts zal uw perineum en het hoofdje van de baby bij de geboorte ondersteunen met de handen. De verloskundige of arts geeft u ook aanwijzingen. Die helpen om de geboorte van uw baby langzaam en gecontroleerd te laten gebeuren. Door dit alles wordt de kans op een totaal ruptuur minder groot.
 • We knippen u alleen in (episiotomie) als dit echt nodig is.
 • We controleren uw vagina, perineum en rectum na de geboorte. Zo kunnen we zien of u een ruptuur heeft en hoe ernstig die is. Dit controleren klinkt vervelend, maar gaat heel snel en doet meestal geen pijn. Het is belangrijk dat we u snel en op een goede manier behandelen als u ingescheurd bent. Anders kunt u hier nog lang last van hebben. De controle helpt om deze problemen te voorkomen.

Wanneer gebruiken we de maatregelen uit het project tegen rupturen?

We gebruiken de maatregelen uit het project alleen bij vaginale bevallingen. Bij een keizersnede gebruiken we de maatregelen dus niet.

Bevalt u in bad of op een baarkruk? Dan kan de verloskundige of arts uw perineum en het hoofdje van de baby niet ondersteunen met de handen. In dat geval begeleiden we u op een andere manier. Daardoor wordt uw baby toch op een gecontroleerde manier geboren. Dit maakt de kans op een totaal ruptuur kleiner.

Evalueren van het project tegen rupturen

We onderzoeken regelmatig of de maatregelen uit het project goed werken. Dit doen we onder andere door het aantal totale rupturen in HMC bij te houden. We vragen ook artsen en verloskundigen wat ze vinden van het project.

Maar we vinden de mening van de vrouwen die bij ons bevallen zeker zo belangrijk. Het kan daarom zijn dat we u een paar vragen willen stellen over uw bevalling. U krijgt hier dan een uitnodiging voor. U bepaalt zelf of u meedoet aan dit onderzoek. We gebruiken het onderzoek om onze zorg beter te maken.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Of maakt u zich zorgen? Bespreek dit dan met uw arts of verloskundige.

U kunt ook bellen met de polikliniek Gynaecologie/Verloskunde HMC, via telefoonnummer 088 979 24 22.

 

Totaal ruptuur (uitscheuren) voorkomen bij de bevalling

Bevallen in HMC

 • Privésuites met eigen badkamer, gratis TV en Wifi
 • Beval in één van onze luxe bevalbaden
 • In de Gezinssuites kunnen moeder en kind altijd bij elkaar zijn, ook als beiden ziek zijn
 • We stemmen onze zorg af op de gezinssituatie van de patiënt
 • Onze overdracht naar andere zorgverleners is uitstekend
 • In het Moeder- en Kindcentrum is 24 uur per dag een specialistisch team aanwezig