TIA

U heeft een TIA gehad en komt voor een spoedbehandeling bij HMC. Dan is het goed om te weten dat een gespecialiseerd team u de beste behandeling en zorg biedt met de meest moderne technieken.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove en HMC Westeinde 088 979 43 60
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

HMC Bronovo
ma t/m vr van 09.00 - 16.00 uurLocatie

Toon overige locaties

Cijfers

Patiënten per jaar:
3.757 beroerte (CVA/TIA)

Over een TIA

U heeft een TIA gehad en komt voor een spoedbehandeling bij HMC. Dan is het goed om te weten dat een gespecialiseerd team u de beste behandeling en zorg biedt met de meest moderne technieken.

Wat is een TIA?

Bij een TIA blokkeert een bloedprop tijdelijk de toevoer van bloed naar de hersenen. Hierdoor krijgen de hersenen even geen zuurstof. Bij een TIA verdwijnt de bloedprop vanzelf en zijn de zichtbare klachten binnen 24 uur verdwenen. Bij een beroerte lost de bloedprop niet op en blijven de klachten. Een TIA zien wij dan ook als een waarschuwing voor een echte beroerte.

Gespecialiseerde zorg

In ons Neurovasculair Centrum werkt een gespecialiseerd team met moderne technieken. Wij hebben een Acute Hersenhulp waar wij u snel kunnen behandelen. Als u weer thuis bent, kunt u een beroep doen op onze speciale nazorgconsulent. Deze geeft o.a. informatie over het gebruik van de medicijnen en adviseert u ook over mogelijke veranderingen in uw leefstijl.

Hoe herkent u een TIA?

U weet misschien wel wat de signalen van een beroerte zijn. Maar als het uzelf of uw naaste overkomt, is het toch een stuk moeilijker om ze te herkennen. Waar moet u op letten? Bij een van de volgende signalen belt u direct 112:

 • de mond staat scheef of een mondhoek hangt naar beneden
 • een arm en/of been is verlamd
 • iemand spreekt onduidelijk of komt niet meer uit zijn woorden

Heeft u deze klachten of ziet u deze klachten bij iemand? Bel dan snel 112!

Als u dus mogelijke symptomen van een TIA bemerkt, moet u niet eerst afwachten of ze vanzelf over gaan, maar zo snel mogelijk 112 bellen. Er kan immers sprake zijn van een beroerte die zo snel mogelijk behandeld moet worden. Zijn de klachten vanzelf overgegaan? Dan moet u zo snel mogelijk uw (huis)arts waarschuwen. Deze zal u dan verwijzen naar onze Acute Hersenhulp op de Spoedeisende Hulp.

Behandeling

Als u binnenkomt op de Acute Hersenhulp wordt u direct onderzocht om uit te sluiten dat er toch sprake is van een beroerte. De neuroloog doet een aantal testen om uw hersenfuncties te onderzoeken. Daarna doet hij onderzoeken naar mogelijke oorzaken van een TIA. Daarvoor krijgt u een scan van de hersenen (CT), een hartfilmpje (ECG) en wordt er wat bloed afgenomen. Omdat de klachten bij een TIA al over zijn, bestaat de behandeling vooral uit het verlagen van het risico op een nieuwe TIA of een beroerte.

Mogelijke behandelingen zijn:

 • bloedverdunnend medicijn
 • cholesterolverlagend medicijn
 • bloeddrukverlagend medicijn
 • behandeling van suikerziekte
 • opereren van een vernauwing in de halsslagader
 • behandeling van hartritmestoornissen.

CVA nazorg en preventie polikliniek

Wij hebben een speciaal nazorg- en preventiespreekuur door onze verpleegkundig consulenten. Hier kunt u na een beroerte of TIA terecht met vragen over de ziekte. Ook krijgt u voorlichting over het verminderen van het risico op herhaling. Daarnaast kunnen onze consulenten u adviseren over hoe u in uw dagelijks leven en uw werk met uw aandoening om kunt gaan.

Meer informatie

Uitgebreide en betrouwbare informatie over een TIA en nazorg bij een TIA vindt u ook op medische websites en websites van patiëntenverenigingen. Wij hebben voor u een overzicht gemaakt met links naar deze websites.

TIA

Waarom HMC?

 • Neurovasculair expertise centrum
 • Acute hersenhulp voor TIA en beroertes
 • 24 uur per dag Behandeling beroerte binnen 30 minuten
 • Persoonlijke begeleiding door een nazorgconsulent
 • Samenwerking met andere specialisten