Tetanus

Bij een open wond heeft u risico op tetanus. Dit is een ernstige ziekte. Daarom geven we u soms een tetanusprik als u op de spoedeisende hulp komt. Hieronder leest u meer over tetanus en de tetanus vaccinatie.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Wat te doen bij spoed? Dat leest u hier. 

HMC Westeinde
088 979 79 00

24 uur per dag, 7 dagen in de week geopend. 

Let op: Op de locatie HMC Antoniushove en HMC Bronovo is geen SEH aanwezig.

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over tetanus

U bent op de spoedeisende hulp (geweest) met een open wond. Bij een open wond heeft u risico op tetanus. Dit is een ernstige ziekte. Daarom geven we u soms een tetanusprik als u op de spoedeisende hulp komt. Hieronder leest u meer over tetanus en de tetanus vaccinatie.

Wat is tetanus?

Tetanus is een gevaarlijke ziekte. U krijgt van tetanus kramp in de spieren. Ook kunt u ernstige problemen krijgen met het ademhalen. Als tetanus niet goed wordt behandeld, kunt u eraan doodgaan. Door het Rijksvaccinatieprogramma komt tetanus gelukkig bijna niet meer voor in Nederland.

Oorzaken van tetanus

Tetanus komt door de tetanus bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen. Door die gifstoffen kunt u tetanus krijgen. De tetanus bacterie komt vooral voor in straatvuil. Besmet de bacterie de wond van iemand die niet gevaccineerd is? Dan komen er al snel meer bacteriën in het lichaam van deze persoon. Hij of zij wordt dan ziek.

U kunt niet besmet raken door iemand die tetanus heeft. De bacterie springt namelijk niet over van mens op mens.

Hoe merkt u dat u tetanus heeft

Meestal bent u eerst onrustig en snel geïrriteerd als u tetanus heeft. Ook krijgt u vaak last van hoofdpijn.
Daarna krijgt u vaak kramp in de kaak en moeite met slikken. De nekspieren en buikspieren worden stijf en u krijgt soms koorts.

Uiteindelijk krijgt u krampen in alle spieren. Het gif van de tetanus bacterie kan uw spier- en zenuwstelsel snel aantasten. De kaakkrampen doen veel pijn. U krijgt ze al bij de kleinste prikkeling. Bijvoorbeeld als u slikt. Ook de ademhaling wordt moeilijk. Soms lukt het zelfs helemaal niet meer om adem te halen.

Dit klinkt heel ernstig. Toch overleeft 80 procent van de patiënten de ziekte als ze op de juiste manier worden behandeld.

Het is niet altijd direct duidelijk dat iemand tetanus heeft. Dit kan dagen duren. We adviseren u daarom om binnen 72 uur nadat u een open wond heeft opgelopen naar de huisarts of spoedeisende hulp te gaan als:

  • u niet volledig bent gevaccineerd tegen tetanus volgens het Rijksvaccinatieprogramma
  • u langer dan 10 jaar geleden uw laatste tetanusprik heeft gehad

Wat doen we tegen tetanus

Mensen hebben geen natuurlijke bescherming tegen de tetanus bacterie. Ook iemand die eerder tetanus heeft gehad, kan de ziekte nog een keer krijgen. Vaccinatie met een tetanusprik beschermt goed, maar niet uw hele leven. Daarom moeten we u opnieuw een prik geven als meer dan 10 jaar geleden de laatste tetanus vaccinatie heeft gehad. We geven u ook een nieuwe prik als u niet weet wanneer u uw laatste vaccinatie heeft gehad.

Kinderen die gevaccineerd zijn volgens het Rijksvaccinatieprogramma, krijgen normaal gesproken hun laatste tetanus vaccinatie als ze 9 zijn. Ze zijn dan beschermd tot ze 20 worden.

Bent u nooit gevaccineerd tegen tetanus? Dan krijgt u op de spoedeisende hulp de eerste tetanusprik. Uw huisarts of de GGD moeten u daarna nog 2 keer een prik geven.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel ze dan gerust aan de arts of verpleegkundige. U kunt ook bellen met de spoedeisende hulp van HMC Westeinde. U bereikt ons via telefoonnummer 088 979 23 80.

Meer informatie

Bezoek voor meer informatie ook de website sehzorg.nl.

Tetanus

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis