Tepeltatoeage

Op deze webpagina krijgt u informatie over een tepeltatoeage (dermatografie).

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar
088 979 44 99
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over tepeltatoeage

Op deze webpagina krijgt u informatie over een tepeltatoeage (dermatografie).

Wanneer een tepeltatoeage

Een tepeltatoeage kan worden toegepast na een borstreconstructie. De tatoeage kan minimaal drie maanden na de borstreconstructie plaatsvinden. U kunt ervoor kiezen alleen een tepel en tepelhof te laten tatoeëren. Een andere optie is eerst een tepelreconstructie te laten doen en daarna een tepeltatoeage. De tepeltatoeage is de laatste stap van de borstreconstructie.

Tijdens het gesprek met de plastisch chirurg worden de mogelijkheden besproken. De tatoeage kan gedaan worden door de plastisch chirurg of u wordt verwezen naar een huidtherapeut die ervaring heeft met deze behandeling. Het hangt van uw zorgverzekering af of deze behandeling vergoed wordt.

Wat is een tepeltatoeage

Dermatografie of medische tatoeage is het kleuren van de huid op de plaats waar de natuurlijke pigmentatie van de huid ontbreekt of verstoord is. Een medische tatoeage is grotendeels vergelijkbaar met een “gewone” tatoeage. Alleen zal de medische tatoeage op de duur wat vervagen, terwijl een “gewone” tatoeage altijd zichtbaar blijft. Deze vervaging komt doordat er oplosbare kleurstoffen worden gebruikt, die op de duur minder zichtbaar worden.

Het is niet te garanderen dat het uiteindelijke resultaat qua vorm en kleur geheel symmetrisch zal zijn. Er zal altijd een verschil zijn.

Behandeling

Wanneer de tatoeage wordt gedaan door de plastisch chirurg, dan wordt een afspraak gemaakt op de poliklinische operatiekamer van het ziekenhuis. Wanneer u wordt verwezen naar een huidtherapeut, dan worden via de praktijk van de huidtherapeut de afspraken met u gemaakt. In deze folder geven wij u de informatie over de behandeling door de plastisch chirurg.

Enkele praktische zaken:

  • Gebruik voor de tatoeage geen bodylotion op uw borst.
  • Over het algemeen is verdoving niet nodig wanneer u geen gevoel heeft in de borst. Heeft u wel gevoel in de borst, dan zal de arts een plaatselijke verdoving inspuiten. In overleg met de arts kan er ook gekozen worden voor een verdovende crème. U krijgt hiervoor een recept mee en het advies de crème een uur voor de ingreep op de borst aan te brengen.
  • De plaats en de grootte van de tepel worden bepaald. Dan brengt de arts met speciale apparatuur pigment aan in de huid van uw borst. De arts kiest kleurstoffen die het beste bij de natuurlijke kleur van uw huid passen. De pigmentdeeltjes worden laag over laag in de huid gebracht tot de gewenste kleur is bereikt.
  • De eerste sessie duurt ongeveer 45 minuten.
  • Direct na de tatoeage is de huid van de tepelhof nog donker, maar dit wordt geleidelijk lichter. Daarom wordt er een vervolgafspraak gemaakt om de kleur bij te werken.

Nazorg

De huid van de tatoeage ziet er na de ingreep meestal uit als een schaafwond. Hierdoor kan het schrijnend aanvoelen. Paracetamol helpt hier in het algemeen voldoende voor. De genezing duurt ongeveer een week.
Er wordt een folieverband op de borst aangebracht, zodat u gewoon kunt douchen. Na drie dagen kunt u het verband verwijderen.
Er vormen zich korstjes op de tatoeage en het kan ook jeuken. Zorg dat u er zo min mogelijk aankomt. U kunt zoals gezegd douchen. Douch niet te lang en gebruik niet te heet water. Na het douchen kunt u de huid zachtjes droogdeppen en indien nodig (wanneer het erg trekkerig is) behandelen met de voorgeschreven zalf (vaseline). Het gebruik van vaseline kunt u stoppen wanneer de tatoeage droog is (na ongeveer een week). Gebruik ter bescherming een gaasje.
U mag de eerste twee weken niet zwemmen, in bad, in de zon (of onder de zonnebank), in de sauna of het bubbelbad.

Complicaties

Bij elke behandeling bestaat een geringe kans op complicaties. Omdat er een schaafwondje ontstaat na het tatoeëren, bestaat er een kleine kans op een ontsteking. Bij erge roodheid van het behandelde gebied, koorts, nabloeding of erge pijn kunt u contact opnemen via onderstaande telefoonnummers.

Telefoonnummers

Heeft u voor of na de ingreep nog aanvullende vragen of zijn er complicaties? Dan kunt u maandag t/m vrijdag van 08.00 – 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: 088 979 44 99.

Voor complicaties buiten kantooruren (voor 08.00 en na 17.00 uur) kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Tepeltatoeage

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis