Tapebandage

U heeft een tapebandage om uw enkel gekregen omdat uw enkel is verstuikt. In deze folder leest u hoe u hiermee moet omgaan. De informatie is een aanvulling op de mondelinge informatie die u hierover heeft gehad van uw behandelend arts of de gipsverbandmeester.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 23 91
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over tapebandage

U heeft een tapebandage om uw enkel gekregen omdat uw enkel is verstuikt. Op deze webpagina leest u hoe u hiermee moet omgaan. De informatie is een aanvulling op de mondelinge informatie die u hierover heeft gehad van uw behandelend arts of de gipsverbandmeester.

Een enkelverstuiking

 • U heeft uw enkel verstuikt. Dit betekent dat de enkelbanden aan de buitenzijde (soms aan de binnenzijde) zijn opgerekt of gescheurd.
 • U heeft een tapebandage gekregen om de enkel te verstevigen. Door de tapebandage wordt voorkomen dat uw enkel weer naar binnen zwikt.
 • De komende weken moet u bepaalde oefeningen gaan doen om de spierkracht en het coördinatievermogen te verbeteren en zo het herstel van uw blessure te bespoedigen. De belangrijkste oefeningen worden in deze folder uitgelegd.

Adviezen voor thuis

 • De tapebandage mag niet nat worden. In de gipskamer kunt u een speciale douchehoes kopen. Deze is meerdere keren bruikbaar. Mocht de tapebandage toch nat worden, dan kunt u de tapebandage zelf verwijderen en contact opnemen met de gipskamer.
 • Tijdens het slapen kunt u het beste een dunne sok of kous over de tapebandage dragen. Zo blijft de tapebandage het beste zitten zonder dat het opkrult.
 • Het kan voorkomen dat u jeuk krijgt tijdens het dragen van de tapebandage. Dit hoort er helaas bij. Probeer in verband met de warmte niet te veel dekens op uw enkel te laten rusten. En draag niet te warme kledingstukken over uw enkel. Bij een toename van erge jeuk of bij pijn onder de tapebandage moet u contact opnemen met de gipskamer.
 • Bij een toename van pijn in uw enkel of zwelling van uw voet moet u uw enkel na het lopen hoog leggen. De voet moet iets hoger liggen dan uw knie en de knie moet iets hoger liggen dan uw heup. Tijdens de eerste weken kan het prettig zijn om een kussen onder het voeteneinde van uw matras te leggen. U ligt dan automatisch hoger met uw enkel.
 • Als u voor controle naar de gipskamer komt, dan mag u de tapebandage er thuis zelf afhalen. Dit kunt u doen door de tapebandage nat te maken en daarna aan de binnenzijde open te knippen met een verbandschaar.

Oefeningen

In de eerste twee weken met de tapebandage kunt u de enkel al volledig belasten. U mag erop staan en lopen, maar dit mag niet te lang achter elkaar. Lang staan en grote afstanden lopen moet u vermijden. Bij het lopen maakt u met de aangedane enkel dezelfde (normale) bewegingen als met de gezonde enkel. Zorg dat eerst uw hak de grond raakt. Wikkel daarna de rest van de voet af in de richting van de tenen. Fietsen is ook een uitstekende oefening voor uw enkel.

Versterken van kuitspieren

Ga rechtop staan en loop op de tenen. Uw hiel en middenvoet mogen de grond niet raken. Maak kleine pasjes. U mag zich vasthouden aan een muur of trapleuning.

Versterken van de voorste scheenbeenspieren

Ga rechtop staan en loop op de hielen. Uw voorvoet en middenvoet mogen de grond niet raken. Maak kleine pasjes. U mag zich vasthouden aan een muur of trapleuning.

Oefeningen voor coördinatie en versterken van spieren rondom de enkel

 • Ga op het geblesseerde been staan. Hef het andere been en houd het gebogen achter u. De armen houdt u gespreid om de balans te bewaren.
 • Ga nu op de tenen staan en zet dan uw voet weer plat op de grond. Hoe sneller de beweging wordt uitgevoerd, hoe moeilijker het is om de balans te bewaren. Als u deze oefening uitvoert met uw ogen dicht kunt u het nog moeilijker maken.
 • Gaat deze oefening goed? Dan kunt u proberen om uw tanden te poetsen terwijl u op het geblesseerde been staat. Hierbij traint u de coördinatie van uw enkel.

Vragen

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de gipskamer. Dat kan op werkdagen van 08.30 - 16.00 uur via de volgende telefoonnummers:

 • HMC Bronovo:        088 979 81 30
 • HMC Westeinde:        088 979 23 91

Buiten deze tijden kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Tapebandage

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis