Syncope

De Syncope Unit van HMC houdt zich bezig met de analyse en behandeling van mensen die kortdurend het bewustzijn verliezen zonder dat daarvoor een duidelijke oorzaak is.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 43 75
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

HMC Gezondheidscentrum Wassenaar 088 979 43 75
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

41.967 polikliniekbezoeken
5.975 opgenomen patiënten
23.015 verpleegdagen
9.000 SEH-bezoek Cardiologie
1.350 coronaire interventies
522 cardio-implantaten (303 pacemakers, 146 ICD’s en 73 implanteerbare hartmonitors)

Over Syncope Unit

De Syncope Unit van HMC houdt zich bezig met de analyse en behandeling van mensen die kortdurend het bewustzijn verliezen zonder dat daarvoor een duidelijke oorzaak is.

Syncope is de medische term voor kortdurend bewustzijnsverlies als gevolg van een verminderde doorbloeding van de hersenen met doorgaans een snel en volledig herstel. Er zijn verschillende oorzaken van syncope en het is belangrijk om de levensbedreigende oorzaken zoals bijvoorbeeld een tijdelijke hartstilstand te onderscheiden van de onschuldige oorzaken zoals flauwvallen bij het zien van bloed of in een warme ruimte. Zij vereisen namelijk een andere behandeling.

U bent naar deze Syncope Unit doorverwezen door uw huisarts, specialist of spoedeisende hulp arts. Vanuit de polikliniek Cardiologie heeft u een afspraak gekregen om een dagdeel opgenomen te worden. Tijdens de opname krijgt u een uitgebreid gesprek met een cardioloog en worden verscheidene onderzoeken gedaan. Aan het einde van het dagdeel krijgt u een eindgesprek, met een diagnose en een behandelingsadvies.

Wat kunt u verwachten?

Tijdens uw bezoek aan de Syncope Unit gaan we u gedurende een dagdeel onderzoeken om vast te stellen wat er bij u aan de hand is. We kijken of er problemen met uw hart of regulering van uw bloeddruk zijn die het wegraken kunnen veroorzaken. Natuurlijk laten we u weten welke mogelijkheden er zijn om uw aandoening te behandelen en welke vooruitzichten er zijn.

Voorbereiding afspraak Syncope Unit

Voorafgaand aan deze dagopname ontvangt u een vragenlijst. Deze vragenlijst vragen we u in te vullen en retour te sturen. Aan de hand van deze vragenlijst kunnen wij uw bezoek optimaal voorbereiden en beoordelen welke onderzoeken nodig zijn.

Ook vindt voorafgaand aan deze dagopname een holteronderzoek plaats. Dit betekent dat uw hartritme 24 uur wordt vastgelegd in een kastje dat u bij u draagt. De polikliniek Cardiologie neemt contact met u op om het holteronderzoek met u af te spreken.

Dag van opname en verblijf op de Dagverpleging

Op de dag van de opname kunt u zich op het aangegeven tijdstip melden op de polikliniek Cardiologie route 69 van HMC locatie Bronovo. Op de polikliniek wordt een elektrocardiogram (hartfilmpje) gemaakt en heeft u een afspraak met de cardioloog. Hierna wordt u gebracht naar de Emma afdeling, -3e etage, route 34-van HMC locatie Bronovo.

U hoeft voor uw bezoek aan de Syncope Unit niets mee te nemen. Voor koffie en thee wordt gezorgd en u krijgt lunch geserveerd op de verpleegafdeling. Mocht u tussen de onderzoeken door iets willen drinken, dan kunt u dit aangeven bij de voedingsassistente van de verpleegafdeling. Tussen de onderzoeken door hebt u tijd om bijvoorbeeld wat te lezen in een blad, boek of op een tablet.

Programma

Tijdens uw opname zal een physician assistant u onderzoeken. Zij kijkt of er cardiologische afwijkingen en/of problemen in het reguleren van de bloeddruk zijn die uw klachten kunnen veroorzaken. Het onderzoek bestaat uit:

 • consult door een cardioloog;
 • continue bloeddrukmetingen in verschillende positie;
 • elektrocardiogram (hartfilmpje).

Op indicatie worden de volgende onderzoeken gedaan:

 • echocardiogram (echo van het hart);
 • ergometrie (fietstest);
 • eventueel aanvullend neurologisch onderzoek;
 • sinus caroticus massage. De sinus caroticus is een zenuwknoop in de halsslagader die bij prikkeling het hartritme of de bloeddruk verlaagt.

Het laatste onderdeel van de onderzoeksdag is een eindgesprek met de cardioloog. De cardioloog heeft dan uw onderzoeksresultaten bekeken en bespreekt met u de behandelingsstrategie.

Meer weten of een afspraak maken?

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de polikliniek Cardiologie. De polikliniek is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur via telefoonnummer 088 979 43 75. 

Syncope Unit

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis

Het team

foto van dr. A.P. van Alem

dr. A.P. van Alem

Cardioloog

foto van dr. S.E. Langerak

dr. S.E. Langerak

Cardioloog

foto van S.E.M. van de Ven

S.E.M. van de Ven

Physician assistant