Strekpeesletsel van de hand en pols

Strekpezen zorgen ervoor dat u uw vingers kunt strekken. Bij een letsel van de strekpees kan de strekpees niet of niet volledig werken. Vaak is een trauma zoals een snijverwonding hiervan de oorzaak. Echter bij aandoeningen zoals reuma kunnen strekpezen spontaan knappen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar
088 979 44 99
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over strekpeesletsel van de hand en pols

Strekpezen zorgen ervoor dat u uw vingers kunt strekken. Bij een letsel van de strekpees kan de strekpees niet of niet volledig werken. Vaak is een trauma zoals een snijverwonding hiervan de oorzaak. Echter bij aandoeningen zoals reuma kunnen strekpezen spontaan knappen.

Wat zijn de klachten?

Wanneer u een strekpeesletsel heeft dan is het (volledig) strekken van uw pols of vingers niet mogelijk afhankelijk van de plaats van het letsel.

De diagnose wordt gesteld door lichamelijk onderzoek. Er is zelden aanvullend onderzoek nodig. Soms wordt er een röntgenfoto gemaakt om een breuk uit te sluiten en bij twijfel kan een echografie gemaakt worden.

Behandeling

Afhankelijk van de locatie van de strekpeesletsel en de aard van de verwonding wordt er gekozen voor een bepaalde behandeling. In gevallen van een snijwond zal de pees operatief hersteld worden. In sommige gevallen zoals een mallet vinger (letsel van de strekpees ter hoogte van het eindkootje van de vinger) volstaat meestal een behandeling met een spalk.

Doel van de operatie

Herstellen van de strekfunctie van de hand en of pols gebeurt door het hechten van de pezen. Daarna is het doel van de behandeling; het voorkomen van het verklevingen (het vast gaan zitten) van de geopereerde pees, om zo weer een volledig functionerende hand te krijgen.

Voorbereiding op de operatie

De plastisch chirurg bespreekt de operatie met u tijdens uw bezoek aan de polikliniek. Na het consult bij de plastisch chirurg wordt er voor u de afspraak gemaakt voor de operatie op de operatiekamer. U krijgt een afspraak bij de anesthesist en uitleg over de anesthesie techniek (onder narcose of een verdoving van de gehele arm).

Als u bloedverdunners gebruikt is het belangrijk om dit te melden. Bloedverdunnende medicijnen zijn bijvoorbeeld Fenprocoumon (Marcoumar), Acenoumarol (Sintrom), Dabigatran (Pradaxa), Apixaban (Eliquis), Rivaroxaban (Xarelto), Fraxiparine, Clopidrogel (Plavix), Dipyridamol (Persantin), Ticagrelor (Brilique), Prasugrel (Efient), Ascal, APC, Asprobruis, Aspirine, Diclofenac, Naproxen, Brufen of Voltaren.

Meldt overgevoeligheden van te voren, denk hierbij aan overgevoeligheid voor latex of pleisters.

U wordt opgenomen op de dag van operatie. Hiervoor moet u nuchter zijn. Voor de operatie krijgt u alle praktische informatie in een brief of telefonisch.

Hoe verloopt de operatie?

De operatie kan plaatsvinden op twee manieren:

  • onder algehele narcose;
  • onder plaatselijke verdoving of verdoving via de gehele arm. Daarbij krijgt u een injectie in de oksel of de onderarm. De operatie vindt plaats onder bloedleegte van de arm. Dit betekent dat het bloed uit het operatiegebied wordt weggemasseerd. Met een opgepompte bloeddrukband wordt het gebied vervolgens “bloedleeg” gehouden.

U wordt op de dag van de operatie opgenomen en kunt een aantal uur na de operatie weer naar huis. De operatie duurt ongeveer 60 minuten.

Nazorg en herstel

De wond is gesloten door middel van hechtingen. Deze worden 12 tot 14 dagen na de operatie verwijderd op de polikliniek Plastische chirurgie. Houdt u er rekening mee dat u niet mag fietsen, autorijden of sporten.

Na de operatie krijgt u gips of een spalk voor een aantal weken (4 tot 6 weken), zodat de gerepareerde pees genoeg tijd krijgt om te helen. Indien nodig wordt u doorverwezen naar een handtherapeut voor nabehandeling.

Complicaties

Complicaties kunnen bij elke operatie optreden, maar komen gelukkig niet vaak voor. De belangrijkste complicaties voor deze ingreep zijn bloedingen, wondinfectie, verminderde beweeglijkheid, dystrofie of het knappen van de pees na de operatie.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan zal de plastisch chirurg of de verpleegkundige van de polikliniek ze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Heeft u voor of na de operatie nog aanvullende vragen of zijn er complicaties? Dan kunt u maandag t/m vrijdag van 08.00 – 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: 088 979 44 99.

Voor complicaties buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde op telefoonnummer 088 979 23 80.

Strekpeesletsel van de hand en pols

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis