Sterilisatie bij de man (vasectomie)

Omdat u besloten heeft u te laten steriliseren, ontvangt u deze webpagina. Hierin kunt u nalezen wat sterilisatie precies inhoudt. De medische term voor sterilisatie is vasectomie. De sterilisatie gebeurt op de polikliniek. U kunt dezelfde dag naar huis.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Vragen of aanvragen van herhaalrecepten via E-consult in patientenportaal mijnHMC

Ook kunt u ma t/m vr contact opnemen met de polikliniek Urologie

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over sterilisatie bij de man (vasectomie)

Omdat u besloten heeft u te laten steriliseren, ontvangt u deze webpagina. Hierin kunt u nalezen wat sterilisatie precies inhoudt. De medische term voor sterilisatie is vasectomie. De sterilisatie gebeurt op de polikliniek. U kunt dezelfde dag naar huis.

Wat is een vasectomie?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor anticonceptie. Het grote verschil tussen andere vormen van anticonceptie en een sterilisatie is dat een sterilisatie een definitieve vorm van anticonceptie is. U moet dus alleen kiezen voor sterilisatie als u er zeker van bent dat u geen kinderen (meer) wilt.
Sperma bestaat uit zaadvloeistof en spermacellen. Zaadvloeistof wordt gemaakt in de prostaat. De zaadballen voegen via de zaadleiders spermacellen aan deze vloeistof toe. Bij een sterilisatie worden de zaadleiders doorgesneden en afgebonden, zodat spermacellen niet meer in de prostaat kunnen komen. De zaadlozing bevat na de ingreep geen zaadcellen meer. De zaadcellen worden door het lichaam opgenomen. Erectie en zaadlozing (ejaculatie) veranderen niet door de ingreep.

Voorbereiding

 • Om de ingreep steriel te laten verlopen, moet u de balzak (scrotum) de avond voor de ingreep scheren.
 • Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dan zal de uroloog met u bespreken hoeveel dagen voor de operatie u moet stoppen met deze medicijnen. Is dit niet met u besproken of heeft u hier vragen over? Neemt u dan contact op met de polikliniek Urologie.
 • Na de ingreep mag u niet zelf naar huis rijden. Zorg ervoor dat iemand u kan ophalen of dat u gebruikmaakt van het openbaar vervoer.
 • Neem een strakke, ondersteunende onderbroek of zwembroek mee.
 • U hoeft niet nuchter te zijn voor de ingreep.

De ingreep

De sterilisatie vindt plaats in een behandelkamer op de polikliniek Urologie of op de poliklinische operatiekamer. Een verpleegkundige of doktersassistente brengt u naar de behandelkamer.
U doet uw broek en ondergoed uit. Daarna neemt u plaats op de behandeltafel. De uroloog voelt eerst of de sterilisatie onder plaatselijke verdoving mogelijk is. Indien dit mogelijk is, wordt de balzak plaatselijk verdoofd. Na de verdoving maakt de uroloog een klein sneetje in de huid boven de zaadleider. De zaadleiders worden doorgeknipt en de beide uiteinden afgebonden. Er wordt een klein stukje van de zaadleider verwijderd. Indien nodig wordt de huid gehecht met oplosbaar hechtdraad. Deze draad lost binnen tien tot 14 dagen vanzelf op. De ingreep duurt tien tot 20 minuten. Na de sterilisatie kunt u weer naar huis.

Ben ik direct onvruchtbaar?

Na de behandeling bent u niet direct onvruchtbaar. U moet dus een voorbehoedsmiddel blijven gebruiken. Er kunnen zich namelijk nog zaadcellen bevinden tussen de prostaat en de plek waar de zaadleiders zijn afgebonden. Bij iedere zaadlozing gaat een deel mee in het sperma en blijven er minder zaadcellen over. Omdat er niets meer bijkomt, zal het sperma uiteindelijk geen bewegende zaadcellen meer bevatten. Om dit controleren, moet u na drie maanden een spermamonster inleveren bij het laboratorium. U bent onvruchtbaar als er in het monster geen bewegende zaadcellen meer zitten.

Voor de spermacontrole krijgt u op de polikliniek een formulier en een potje mee. De uitslag van het onderzoek krijgt u binnen twee weken toegestuurd. U kunt zeven dagen na het inleveren van het spermamonster bellen naar de polikliniek Urologie voor de uitslag. Pas dan weet u of de sterilisatie succesvol is geweest.

Het is belangrijk dat u het sperma laat controleren nadat u dertig keer een ejaculatie heeft gehad in de eerste drie maanden na de ingreep. Bij koorts kunnen we de sperma niet onderzoeken. Lever dus geen sperma voor controle in als u koorts heeft.

Het kan voorkomen dat na de eerste spermacontrole toch nog bewegende zaadcellen worden gevonden. Uw sperma moet dan nog steeds als vruchtbaar worden beschouwd. U moet dan nogmaals een spermamonster inleveren. Tot het moment dat is gebleken dat u onvruchtbaar bent, moet u een voorbehoedsmiddel blijven gebruiken.

Nazorg

 • Na de ingreep is de balzak vaak gevoelig en voelt beurs/pijnlijk aan. Draag daarom de eerste dagen een strakke onderbroek of zwembroek ter ondersteuning. U kunt paracetamol gebruiken tegen de pijn.
 • Vermijdt de eerste dagen na de operatie zware werkzaamheden.
 • De eerste week na de ingreep adviseren wij u niet te fietsen, sporten of zwaar te tillen. Er bestaat anders een kans op een nabloeding.

Wondverzorging

 • Na de ingreep kunt u de volgende dag weer douchen. U mag pas een bad nemen en zwemmen wanneer de wondjes helemaal genezen zijn. Er bestaat anders een kans op infectie.
 • In het begin kan er nog wat wondvocht uit de wondjes komen. De eerste dag kan er nog wat bloed uit komen. U hoeft de wondjes niet te verbinden. Wat vaker een schone onderbroek aantrekken is voldoende.
 • Als de wondjes het toelaten, kunt u na enkele dagen weer geslachtsgemeenschap hebben. Het is dan wel noodzakelijk om een voorbehoedsmiddel te gebruiken.

Mogelijke complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico en ook bij deze operatie is er een (kleine) kans op complicaties, zoals:

 • Wat bloed of vochtverlies uit de wondjes. Dit is niet verontrustend en gaat meestal snel over.
 • Een tijdelijke, geringe blauwverkleuring van de balzak en/of basis van de penis.
 • Bij 22% van de mannen ontstaat direct na de operatie een zeurende, wat stekende en uitstralende pijn in de zaadbal. Dit kan drie maanden duren. Bij 1% van de mannen wordt de pijn chronisch.
 • Het kan zijn dat u een bobbeltje voelt in uw balzak op de plaats waar de zaadleiders zijn doorgesneden. Dit is onderhuids littekenweefsel. Hier hoeft niets aan gedaan te worden omdat dit onschuldig is.
 • Bij ongeveer 1 op de 25 mannen treedt er een nabloeding of wondinfectie op.

Als u na de ingreep last krijgt van onderstaande klachten, adviseren wij u contact op te nemen:

 • Koorts boven de 38,5º C;
 • Een sterke zwelling van de balzak;
 • Een wondje dat blijft bloeden;
 • Veel pijn.

Overdag kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. ’s Nachts en in het weekend kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp.

Resultaat

Er is een zeer kleine kans dat de zaadleiders, na langere tijd, weer aan elkaar groeien. U kunt dan weer vruchtbaar worden. Dit komt bij ongeveer 1 op de 1000 patiënten voor.

Hersteloperatie

In principe is de sterilisatie onomkeerbaar. Mocht u overwegen het resultaat van de vasectomie te corrigeren, dan kan een poging tot een hersteloperatie worden ondernomen. De kans op succes is matig.

Kosten

De kosten voor een sterilisatie en de controle van het sperma worden mogelijk (gedeeltelijk) vergoed. Neem hiervoor contact op met uw zorgverzekeraar. De kosten voor een eventuele hersteloperatie worden niet vergoed.

Bericht van verhindering

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de polikliniek Urologie om u af te melden. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Contact

Deze webpagina geeft algemene informatie over de behandeling. Heeft u na het lezen van de webpagina nog vragen? Kijkt u dan op www.allesoverurologie.nl.

Uw vragen kunt u stellen via e-consult via het patiëntenportaal ‘mijnHMC’.
Kijk op: www.haaglandenmc.nl en kies voor ‘Mijn HMC’.
Houd uw DigiD code gereed.

Voor dringende vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie:
088 979 41 44

Bij spoed bel de Spoedeisende Hulp van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Sterilisatie bij de man (vasectomie)

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis