Stereotactisch bestralen bij uitzaaiingen in de lever

Bij stereotactisch bestralen geven we een hoge dosis bestraling op een klein deel van uw lichaam. We doen dit onder andere bij uitzaaiingen in de lever. Hieronder leest meer over deze manier van bestralen.

Afspraak en contact

088 979 23 57
ma t/m vr van 08.30 - 17.00 uur

Uw (eerste) afspraak op de afdeling Radiotherapie

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over stereotactisch bestralen bij uitzaaiingen in de lever

Bij stereotactisch bestralen geven we een hoge dosis bestraling op een klein deel van uw lichaam. We doen dit onder andere bij uitzaaiingen in de lever. Op deze manier beschermen we het gezonde weefsel rondom de uitzaaiingen zo goed mogelijk.

Uw eerste afspraak

U krijgt eerst een afspraak met een radiotherapeut-oncoloog. Dit is een arts die is gespecialiseerd in het bestrijden van kanker met bestraling. De afspraak duurt een half uur tot 3 kwartier. Hij of zij geeft u uitleg over stereotactisch bestralen van uitzaaiingen in de lever. De radiotherapeut-oncoloog praat met u over:

  • hoelang de behandeling duurt
  • hoe vaak we u gaan bestralen
  • welke voorbereiding nodig is voor de bestraling
  • de bijwerkingen die u mogelijk kan krijgen
  • wanneer we het resultaat van de bestraling kunnen meten

Stel gerust uw vragen. Blijf niet met onzekerheden of twijfels zitten. U mag altijd zelf kiezen of u bestraling wilt krijgen of niet. Neem bij dit eerste gesprek iemand mee waar u een goede band mee heeft. Dan hoeft u niet alles zelf te onthouden. Kiest u voor bestraling? Dan krijgt u een afspraak mee voor de voorbereiding van deze behandeling.

Bekijk onze voorlichtingsvideo over uw eerste afspraak

Voorbereiding op de bestraling

Het doel van deze bestraling is om de uitzaaiingen in de lever helemaal weg te krijgen. Hiervoor hebben we 3 tot 12 bestralingen nodig. We bestralen u 3 keer per week. We gebruiken een ademhaling gestuurde bestralingstechniek (ABC). Voor deze bestralingstechniek is het nodig dat u door een snorkel ademt. We geven deze vorm van bestraling op de polikliniek. We bestralen de uitzaaiingen in de lever heel precies met een hoge dosis. Op deze manier beschermen we het gezonde weefsel rondom de uitzaaiingen zo goed mogelijk. U voelt niets van deze bestraling.

Bekijk onze voorlichtingsvideo over ABC

CT-scans

Het is belangrijk dat u nuchter bent voor de CT-scans. Dit betekent dat u vanaf 2 uur voor de CT-scans niet meer mag eten of drinken.

Voor de bestraling maken we enkele CT-scans. Dit betekent dat we een serie röntgenfoto's maken van het gebied rond de lever. Elke foto laat een plakje van uw lichaam zien. Als we die foto's op elkaar stapelen, vormen ze samen een 3D-plaatje. U ligt bij de CT-scans in dezelfde houding als tijdens de bestraling. We maken meerdere scans om de positie van de lever als u inademt beter in beeld te kunnen brengen.

Voordat we de CT-scans maken, leren we u de ABC-techniek. U kunt hierbij zelf op een scherm zien hoe uw ademhaling verloopt.

Voor de eerste CT-scan geven we u contrastvloeistof via een infuus. Daarmee kunnen we de lever en de uitzaaiingen hierin nog beter in beeld brengen. Hierna maken we enkele scans met de ABC-techniek. Op de beelden van de CT-scans kan de radiotherapeut-oncoloog precies aangeven welk gebied we gaan bestralen.

De bestralingsdeskundige brengt na de CT-scans tatoeagepuntjes aan ter hoogte van uw bovenbuik. Hij of zij prikt hiervoor kleine druppeltjes inkt vlak onder uw huid. Deze puntjes geven aan hoe u bij de bestraling op de tafel moet liggen. Ze geven dus niet de plaats van de tumor aan. De puntjes zijn heel klein: ongeveer 1 millimeter. Ze gaan niet meer weg.

Bekijk onze voorlichtingsvideo over de CT-scan

Bestralingsplan

We maken na de CT-scans een bestralingsplan. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt. Dit kost wat tijd. U start daarom ongeveer 2 weken na de CT-scans met de bestraling. Vaak krijgt u al meteen een afspraak mee voor de eerste bestraling. Lukt dat niet? Dan bellen we u later om een afspraak te maken voor de eerste bestraling.

De bestralingen

Het aantal bestralingen hangt af van de dosis die we u per bestraling kunnen geven. Het kan zijn dat u 3, 5, 8 of 12 behandelingen krijgt.

Het is belangrijk dat u nuchter bent voor de bestraling. Dit betekent dat u vanaf 2 uur voor de bestraling niet meer mag eten of drinken. Meestal krijgt u een tabletje om misselijkheid te voorkomen. Het is de bedoeling dat u dit tabletje 30 tot 60 minuten voor de bestraling inneemt.

U meldt zich voor de eerste afspraak bij de balie van de afdeling Radiotherapie in HMC Antoniushove. Een bestralingsdeskundige haalt u op uit de wachtkamer. Deze medewerker voert de bestralingen uit. Hij of zij geeft u nog kort wat informatie over de bestraling. Daarna gaat de bestralingsdeskundige met u naar de bestralingsruimte. U gaat daar op de behandeltafel liggen. Dit doet u in dezelfde houding als bij de CT-scans.

Met behulp van onder andere de tatoeagepuntjes stellen de bestralingsdeskundigen het bestralingsveld in. De afspraak voor de bestraling duurt ongeveer 20 minuten. U kunt via de intercom praten met de bestralingsdeskundigen. Zij kunnen u ook zien door camera’s. Is er iets aan de hand? Dan kunnen ze het toestel stoppen en naar u toekomen.

Bekijk onze voorlichtingsvideo over bestraling

Bijwerkingen

Soms heeft u rond de bestralingen last van vermoeidheid, slaperigheid, lusteloosheid en minder eetlust. Misschien vindt u het ook zwaar om vaak naar het ziekenhuis te moeten reizen. Vooral van vermoeidheid heeft u meestal nog enkele weken na de bestralingen last.

U mag de gewone dingen blijven doen tussen de bestralingen. Deze activiteiten zijn vaak een prettige afleiding. Voelt u zich erg moe? Probeer dan niet te veel te doen.

Sommige patiënten krijgen enkele maanden tot een jaar na de bestralingen pijn aan de ribben en/of de borstkas. Dit geldt zeker niet voor iedereen. Uw radiotherapeut-oncoloog zal u hier meer over vertellen als dit voor u van toepassing is. De meeste bijwerkingen gaan na verloop van tijd weer vanzelf over. Of ze worden een stuk minder vervelend.

Controle

In de periode waarin we u bestralen heeft u één of meer afspraken met uw radiotherapeut-oncoloog. Hij of zij praat met u over uw behandeling en eventuele bijwerkingen. Na de bestraling blijft u onder controle bij ons. Bent u ongerust of heeft u klachten? Bel dan gerust voor het maken van een extra controleafspraak.

U krijgt op vaste momenten na de behandeling een CT-scan en bloedonderzoek. De eerste CT-scan krijgt u ongeveer 3 maanden na uw behandeling.

Stereotactisch bestralen bij uitzaaiingen in de lever

Voordelen

Waarom HMC?

  • Persoonlijke begeleiding en informatie op maat
  • Gebruik van moderne apparatuur en technologieën
  • Gespecialiseerd in intra-operatieve radiotherapie bij endeldarm- en borstkanker