Stenose in de nek

U hebt pijn in uw nek of armen door een stenose in de nek, een vernauwing van het halswervelkanaal. Dat belemmert u in uw dagelijks leven. Bij Neurospine, verbonden aan HMC, zijn we gespecialiseerd in het behandelen van stenose in de nek. Onze neurochirurgen helpen u snel van uw klachten af.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Polikliniek Neurospine
088 979 70 07
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur
neurospine@haaglandenmc.nl

Polikliniek Neurochirurgie
088 979 43 65
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Locatie

Cijfers

Gemiddeld aantal operaties afgelopen 5 jaar:
175 nekhernia
700 stenose en lage rughernia
150 laag complexe spondylodese

Wat is een stenose in de nek?

neurospine 780

De wervelkolom bestaat uit 24 wervels, keurig op elkaar gestapeld. Hierdoor ontstaat een holle buis tussen de wervellichamen en de wervelboog, het wervelkanaal genoemd. Door dit kanaal loopt het ruggenmerg, een bundel van zenuwen. Een stenose, ook wel kanaalstenose genoemd, is een vernauwing van het wervelkanaal waardoor de zenuwen worden bekneld. Een stenose komt meestal voor in de rug, dit heet een lumbale stenose. Hier leest u meer over een stenose in de nek ofwel een cervicale stenose. Een stenose of kanaalvernauwing in de nek ontstaat meestal tussen de vierde en zevende nekwervel.

Oorzaak van een stenose in de nek

Als we ouder worden slijt onze halswervelkolom. Bij de een gaat dit sneller dan bij de ander. Door de slijtage groeit er bot aan, verdikken de nekwervels en ontstaan er uitstulpingen of ophopingen waardoor het halswervelkanaal vernauwt. Het halswervelkanaal wordt dan te nauw voor de zenuwen die erdoor heen lopen. Als het halswervelkanaal zelf vernauwt noemen we dit een spinale kanaalstenose. Als de opening (het foramen) vernauwt en de zenuwwortels die vanuit het halswervelkanaal naar buiten lopen beknelt, dan spreken we van een foraminale stenose.

Een stenose in de nek komt vaak vooral voor bij oudere mensen die van nature al een nauw wervelkanaal hebben. Als uw nek langdurig op dezelfde manier is belast kan dit invloed hebben op het ontstaan van een stenose. Maar ook osteoporose, een hernia of een tumor kunnen een stenose in de nek veroorzaken.

Normaal en vernauwd halswervelkanaal (stenose in de nek)

Normaal en vernauwd halswervelkanaal (stenose in de nek)

Door de vernauwing is er steeds minder ruimte in het wervelkanaal en kan er een druk ontstaan op de zenuwen die uw wervelkolom uitlopen, bijvoorbeeld naar uw armen. Ook kan er een beknelling van het ruggenmerg ontstaan.

Door deze beknelling kunt u last hebben van:

  • Pijn in uw nek of in uw schouders, erger door het buigen of draaien van de nek
  • Prikkelingen, pijnscheuten of elektrische stroom door het buigen van de nek
  • Pijn of moe gevoel in één of beide armen.
  • Gevoelloosheid, doofheid of een tintelend of branderig gevoel in een of beide armen of benen Langzamere reflexen, stuurloosheid, spasmen of kramp in uw arm- of beenspieren
  • Incontinentie

De klachten van een stenose in de nek lijken op deze van een nekhernia, omdat in beide gevallen de zenuwen in de nek bekneld worden. Bij een stenose in de nek wordt het ruggenmerg bekneld, bij een nekhernia de zenuwwortels. Het verschil is dat de klachten bij een stenose in de nek zich langzaam ontwikkelen, terwijl een nekhernia plotseling kan ontstaan. Een combinatie van stenose in de nek en een nekhernia komt ook regelmatig voor.

Wilt u ervaringen delen of praktische vragen stellen aan andere patiënten dan kunt u lid worden van de besloten Facebook groep Stenose en Spondylose.

facebook.jpg

Hoe weet u dat u een stenose heeft?

Voor een diagnose en behandeling van stenose in de nek kunt u met een verwijzing van uw specialist en een recente MRI direct terecht bij de specialisten van Neurospine.

Behandeling stenose in de nek

Zelf helpt vaak het naar voren buigen van de nek. Soms kunnen fysiotherapie of pijnstilling verder helpen. Langdurige beknelling kan leiden tot onherstelbare schade. Als de klachten meer dan 3 maanden erg hinderlijk blijven of ernstig zijn, bekijken wij of een operatie kan helpen. De vernauwing in het halswervelkanaal kan worden opgeheven door een laminectomie.

Gerelateerde behandelingen

Gerelateerde aandoeningen

Op zoek naar informatie over andere klachten in en rond de wervelkolom? Bekijk ook de pagina’s over:

Stenose in de nek

Waarom HMC?

  • Persoonlijke begeleiding en informatie op maat
  • Behandeling door een gespecialiseerd team
  • Zorg en behandeling van bewezen kwaliteit
  • Voor iedereen

Het team

foto van dr. M.P. Arts

dr. M.P. Arts

Neurochirurg

foto van I. van Beelen

I. van Beelen

Verpleegkundig specialist

foto van A. Kloet

A. Kloet

Neurochirurg

foto van dr. G.C.W. de Ruiter

dr. G.C.W. de Ruiter

Neurochirurg

foto van R. Walchenbach

R. Walchenbach

Neurochirurg

foto van J.F.C. Wolfs

J.F.C. Wolfs

Neurochirurg

foto van R. van Zijl

R. van Zijl

Physician assistant

Toon iedereen